Shrek by se mohl vrátit i s původním hereckým obsazením

6. 4. 2023 - 13:11 | Novinky | Adam Homola

Shrek by se mohl vrátit i s původním hereckým obsazením zdroj: Foto: Dreamworks

Zvěsti o rebootu Shreka kolují přinejmenším od roku 2018, kdy generální ředitel společnosti Illumination Chris Meledandri hovořil o možnosti reimaginace oblíbené série studia DreamWorks Animation.

Nyní, po obrovském úspěchu filmu Kocour v botách: Poslední přání, který naznačil návrat do shrekovského univerza, vzal Meledandri tuto myšlenku vážněji a vyjádřil přání znovu spojit původní herecké obsazení, se kterým to prý navíc vypadá velice slibně.

V rozhovoru pro Variety, který se konal u příležitosti uvedení filmu Super Mario Bros., se Meledandri vyjádřil k možnému rebootu Shreka: „Není to tak odlišné od procesu, kterým jsme prošli s Mariem, kdy se podíváte na základní prvky, které si diváci oblíbili, a uděláte vše pro to, abyste tyto základní prvky respektovali.“

Meledandri dodal, že „tvrdě pracují na budování příběhových prvků a nových postav, které vás zavedou na zcela nová místa. Původní herecké obsazení je toho obrovskou součástí.“ To znamená návrat hvězd Mika Myerse, Eddieho Murphyho a Cameron Diaz.

Meledandri dále vysvětlil: „Předpokládáme, že se herci vrátí. Vyjednávání začínají právě teď a vše, co jsme dostali, naznačuje, že herci mají obrovské nadšení se vrátit.“

Shrek, jedna z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších animovaných sérií všech dob, si získal srdce diváků všech věkových kategorií. Zahrnuje čtyři hlavní filmy, dva spin-offy, televizní seriál, několik speciálů, muzikál a videoher.

Série je založena na obrázkové knize Williama Steiga z roku 1990, Shrek!. Ačkoli zpočátku nebyla populární, zaujala Stevena Spielberga, který získal práva na její filmovou adaptaci. Projekt prošel několika změnami a odklady, než se ho v roce 1994 ujala společnost DreamWorks Animation.

zdroj: DreamWorks Pictures

První film o Shrekovi, který byl uveden v roce 2001, režírovali Andrew Adamson a Vicky Jenson a namluvili ho Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz a John Lithgow. Film celosvětově vydělal přes 484 milionů dolarů, stal se nejvýdělečnějším animovaným filmem toho roku a získal historicky prvního Oscara za nejlepší animovaný film.

K atraktivitě Shreka přispěl jeho vtipný humor, převracení pohádkových tropů, úchvatná animace a nezapomenutelné postavy. Film také obsahoval četné odkazy a parodie na filmy a popkulturní ikony a kultovní soundtrack s různými umělci.

Úspěch prvního filmu vedl k několika pokračováním, z nichž každé pokračovalo ve Shrekových dobrodružstvích spolu s jeho přáteli, kteří čelili novým výzvám a padouchům. Shrek 2 představil nové postavy, jako je Kocour v botách, Kmotřička víla, princ Krasoň, král Harold a královna Lillian a Mong, obří perník a další. Film se také pyšnil rozmanitým soundtrackem, na kterém se podíleli mimo jiné umělci jako Counting Crows, David Bowie, Tom Waits a Nick Cave.

Shrek Třetí představil nové postavy, jako je Artuš Pendragon (s hlasem Justina Timberlakea), Fionin dospívající bratranec a další v pořadí na trůn Dálné země, a Merlin (s hlasem Erica Idlea), svérázný čaroděj.

Série Shrek, chválená pro svůj vtipný humor, převracení pohádkových tropů, úžasnou animaci a nezapomenutelné postavy, si podmanila diváky všech věkových kategorií. Hlavní hrdina Shrek se svým nevrlým, cynickým chováním a zlatým srdcem vymykal typickým stereotypům o hrdinech. Oslík, jeho věrný a vtipný pomocník, mu poskytoval komickou úlevu a přátelství, zatímco princezna Fiona, silná a nezávislá princezna, se postavila tropu dámy v nesnázích. Lord Farquaad, zmenšený a tyranský vládce, se snažil Fionu provdat za krále Dulocu a choval nenávist k pohádkovým bytostem.

Shrek navždy poté, závěrečný film hlavní série, uvedený v roce 2010, režíroval Mike Mitchell a představil nové postavy jako Rampelník (hlas Walt Dohrn), Cookie (hlas Craig Robinson), Brogan (hlas Jon Hamm), Gretched (hlas Jane Lynch) a Fifi (hlas Frank Welker). Na soundtracku se objevily písně od The Carpenters, The Beastie Boys, Lionela Richieho a dalších. Film sledoval Shreka, který se snažil obnovit svou původní časovou linii poté, co ji Rampelník změnil.

zdroj: Falcon

Spin-off filmy se soustředily na postavu Kocoura v botách, počínaje filmem Kocour v botách z roku 2011, který režíroval Chris Miller. Antonio Banderas si zopakoval svou roli Kocoura v botách a mezi nové postavy patřili Kitty Softpaws (namluvila ji Salma Hayek), Humpty Dumpty (namluvil ho Zach Galifianakis), Jack a Jill (namluvili je Billy Bob Thornton a Amy Sedaris) a Velký teror (namluvil ho Frank Welker). Na soundtracku zazněly písně od Rodrigo y Gabriela, Lady Gaga a Seleny Gomez. Film sloužil jako prequel k sérii Shrek, představoval příběh Kocourova původu a zaměřoval se na jeho pátrání po kouzelných fazolích a zlaté huse spolu s jeho bouřlivým vztahem s Humpty Dumptym.

Kocour v botách: Poslední přání pak vyšlo před pár měsíci a utržilo obrovské peníze. Antonio Banderas si tady zopakoval svou roli Kocoura v botách spolu s ansámblem nových postav, mezi něž patří známý bandita El Moco (hlas Andy Garcia), podmanivá kočka Dulcinea (hlas Eva Longoria), Kocourův oddaný pomocník Pancho (hlas Michael Peña) a mladá Esme (hlas Ariana Greenblatt), která se s Kocourem na jeho cestě spřátelí.

Kromě toho se ve filmu představila Zlatovláska (hlas Florence Pugh) a její zločinecká rodina Tří medvědů (hlasy Olivia Colman, Ray Winstone a Samson Kayo), kteří také pronásledují Hvězdu přání pro své vlastní nekalé účely. Soundtrack se může pochlubit hvězdným obsazením: na hudebním doprovodu filmu se podíleli umělci jako Shakira, Pitbull, Luis Fonsi, Daddy Yankee a Justin Bieber.

Jako jedna z nejvlivnějších a nejúspěšnějších animovaných franšíz pobavil Shrek miliony lidí po celém světě humorem, srdcem, dobrodružstvím a smysluplnými poselstvími. Inspiroval filmy a seriály, které tuto franšízu parodovaly nebo jí vzdávaly hold. Shrek dokazuje, že animovaný film může být pro každého, bez ohledu na věk nebo původ, a že pohádky lze převrátit a přetvořit pro moderní publikum. Stejně jako zlobři mají své vrstvy i Shrek.

Zdroje: Variety

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.