Shortbus

8. 11. 2006 - 8:17 | Téma | red

Shortbus zdroj: tisková zpráva

Ve svém druhém snímku americký režisér John Cameron Mitchell zvedá laťku toho, co lze na poli erotiky v mainstreamově distribuovaném filmu ukázat

Ve svém druhém snímku americký režisér John Cameron Mitchell zvedá laťku toho, co lze na poli erotiky v mainstreamově distribuovaném filmu ukázat. Na druhou stranu však jeho konverzačka Shortbus zpochybňuje, proč takové laťky vůbec existují.

Explicitně znázorňovaný sex se do filmů určených běžnému divákovi dere čím dál intenzivněji – pokud běžným divákem myslíme člověka, který chodí do normálních kin, popřípadě navštěvuje filmové festivaly velikosti Cannes nebo Karlových Varů. Právě takové publikum mohlo vidět i snímky jako Souboj s nebem, 9 Songs nebo The Brown Bunny. Každý z nich používá názorné erotické scény z jiných důvodů; Shortbus tak činí proto, že pojednává o citovém životě několika lidí z New Yorku. A i když v kinematografii občas bývá zvykem to tutlat, sex k citovému životu prostě patří. Proto by bylo chybou na Shortbus nahlížet jako na „ten film, kde se souloží“. Shortbus „jen“ ukazuje niternější část duší – a těl – svých postav než je zvykem.

Film začíná montáží sexuálních aktů, která má dvě funkce. Uvede na plátno hlavní postavy; navíc svou necenzurovanou intenzitou hned na úvod odradí ty, pro něž by takový snímek byl za hranicemi jejich diváckých možností, působí tedy coby jakési přirozené síto. I při pominutí tohoto chytrého dramaturgického tahu pak není namístě snímku vyčítat nevyrovnanost: ano, dynamičtější a hravější pasáže se v něm střídají se scénami konverzačními a tlumenějšími, ale i v tomto případě platí premisa, že takhle to přece v životě chodí.

Přestože je Shortbus mozaikovitým dílem na způsob filmů Roberta Altmana, má dva základní charakterové středobody. Homosexuál James se zmítá v depresích, chystá se k sebevraždě, pročež se snaží svého partnera Jamieho nenápadně nasměrovat na další milence, kteří by se o něj mohli postarat. Jamesovým protipólem je Sofia – vztahová terapeutka, jež přitom v životě nezažila orgasmus, i když ho v manželství s Robem předstírá. Tihle čtyři se spolu s dalšími postavami sejdou v neoficiálním newyorském společenském klubu Shortbus, kde se lidé všech sexuálních orientací volně oddávají svým zálibám. James a Jamie se seznámí s krasavcem Cethem, Sofia se domluví na vzájemných terapiích s dominou Severin, která není schopná „běžného“ partnerského vztahu, z Roba se vyklube pěkný sobec. Tomu všemu velí laskavý transvestita Justin Bond. Film člení stylizovaná hudební čísla a průlety animovaným modelem Manhattanu. Ten figuruje i v závěrečné katarzi v podobě výpadku proudu, která působí rozhodně lépe než pršící žáby v Magnolii jiného Altmanova „žáka“ Paula Thomase Andersona.

Režisér John Cameron Mitchell se proslavil svým debutem Hedwiga a Angry Inch, výpravným muzikálem o transsexuální rockové rádobyhvězdě z Východního Berlína, v níž hrál hlavní roli. Už jen z toho lze předvídat jeho pochopení pro „nemainstreamovou“ sexualitu. Všechna erotická pestrost a odvážnost Shortbusu se však spojuje v zachycení univerzální lidské intimity: není důležité, kdo s kým spí, ale jaké má v tom vztahu problémy, úzkosti a role, a jak se s nimi dokáže vyrovnat. Skutečnost, že postavy filmu působí zcela věrohodně, plyne z toho, že jejich představitelé spolupracovali na scénáři a promítli do výsledku i sami sebe. Rozhodně není běžné, že by herci v nepornografickém filmu odhalili své fyzické podoby do té míry jako v Shortbusu. Ale ještě méně obvyklé – a oceněníhodné – je, že stejným způsobem odkryli i své duše. Kdyby byl Shortbus jen laciným pseudopornem, jistě by v něm scéna Jamesova pokusu o sebevraždu nevyvolávala tak velké emoce.

Shortbusu v české distribuci „předskakuje“ krátkometrážní Karneval zvířat Michaely Pavlátové – hudební sexyféerie na skladbu Camilla Saint-Saense. Je stylizovanější už jen proto, že je animovaná, ale k otázce sexuality přistupuje s podobnou hravostí jako Shortbus.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.