Shawn Levy si před třetím Deadpoolem střihnul ještě seriál Jsou světla, která nevidíme

21. 4. 2023 - 8:00 | Trailery | Adam Homola

Shawn Levy si před třetím Deadpoolem střihnul ještě seriál Jsou světla, která nevidíme zdroj: Foto: Netflix

Očekávaný seriál Shawna Levyho Jsou světla, která nevidíme bude mít na Netflixu premiéru 2. listopadu 2023.

Čtyřdílný limitovaný seriál podle románu Anthonyho Doerra, který získal Pulitzerovu cenu, slibuje strhující vyprávění o odvaze, naději a lidském spojení.

Nedávno zveřejněná upoutávka na hypnotizující skladbu Clauda Debussyho Clair de lune nabízí první pohled na ambiciózní dílo. Levy, fanoušek románu, je odhodlán předloze vdechnout pravého ducha předlohy: „Můj hlavní vzkaz fanouškům knihy zní: 'Jsem stejně velký fanoušek jako vy,'“ dělí se o svůj názor Levy na webu Netflixu.

Vzpomíná na svou první reakci po přečtení knihy krátce po jejím vydání v roce 2014, kdy se cítil uchvácen jejími tématy a byl odhodlán ji adaptovat do vizuálního zážitku.

Levy zpočátku zjistil, že práva na román jsou již zakoupena pro filmovou adaptaci. Zůstal však v naději, a když původní projekt padl, chopil se příležitosti oživit Doerrův živý svět ve formátu limitovaného seriálu. Režisér věří, že omezený seriál poskytne dostatek času a prostoru na to, aby se předloze dostalo adekvátní péče a zachovala se podstata románu.

Doerr ocenil Levyho vizi adaptace, která vedle dramatického napětí přikládá stejnou důležitost klidným a odlehčeným momentům románu. Doerr chválí Levyho „schopnost vyprávět složité příběhy s velkým srdcem“ a je přesvědčen, že formát omezeného seriálu umožňuje vyváženou adaptaci jeho románu.

zdroj: Netflix

Rozsáhlý záběr seriálu je patrný z upoutávky, která diváky přenese z pařížského nádraží Gare Saint-Lazare do lesů poblíž berlínské vojenské školy a klikatých uliček Saint-Malo. Doerr je adaptací na obrazovce uchvácen a popisuje ji jako „naprosto úžasnou“ a „úžasný dar“.

V seriálu se objeví nováčci Aria Mia Loberti a Louis Hofmann jako Marie-Laure LeBlanc a Werner Pfennig, dvě postavy, které během druhé světové války spojuje ilegální rozhlasové vysílání. Levy našel Loberti díky celosvětovému hledání nevidomých a slabozrakých herců na castingu, což vedlo k autentičtějšímu ztvárnění ústřední hrdinky.

Pro postavu Wernera Levy vyzkoušel stovky německých herců, než si vybral Hofmanna, protože hledal někoho, kdo by byl schopen vyjádřit genialitu a hloubku v drsných podmínkách. Fanoušci knihy se mohou těšit také na oblíbené postavy, jako je Daniel (hraje Mark Ruffalo), strýc Etienne (Hugh Laurie), gestapák von Rumpel (Lars Eidinger) a madam Manec (Marion Bailey).

Seriál stejně jako jeho předloha sleduje cesty hlavních hrdinů do francouzského města Saint-Malo, kde se jejich cesty nakonec protnou. Slepá francouzská dívka Marie-Laure a její otec prchají z Němci okupované Paříže, aby ochránili bezcenný diamant, a hledají útočiště v domě jejího samotářského strýce. Levy vyzdvihuje vztah otce a dcery, který u něj jako u otce čtyř dcer rezonuje.

Současně v Německu objevuje sirotek Werner svůj výjimečný talent pro opravu rádia. Zverbován Hitlerovým režimem sleduje ilegální vysílání, dokud nenarazí na dívčí hlas na dávno nepoužívané frekvenci. Bomby devastují Saint-Malo a spojení Wernera a Marie-Laure přes rozhlasové vlny je vystaveno zkoušce, která je nutí přemýšlet, zda jejich víra v lidskost vydrží.

Zdroje: Netflix

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.