Seriál Obi-Wan Kenobi není nic víc, než prázdná spotřební výplň

23. 6. 2022 - 10:30 | Recenze | Adam Homola

Seriál Obi-Wan Kenobi není nic víc, než prázdná spotřební výplň zdroj: Foto: Lucasfilm

Obi-Wan je hezký, ale prázdný seriál plný nenaplněného potenciálu, a nakonec i nevyhnutelného zklamání.

Otázkou je, jestli je v první řadě vůbec dobrý nápad dělat seriál o Obi-Wanovi zrovna z tohoto konkrétního období jeho života. Podle mého není. A tak seriál, který mohl mít teoreticky největší ambice, skončil vlastně možná nejhůř. Naneštěstí v tom není sám.

Nahrávka na prohru

Mandalorian, který všechny ty hrané seriály ze světa Star Wars vykopl, taky není kdovíjak revoluční počin. Ale je to alespoň stylovka, co se (byť jen zprvu) snaží od zajetých klišé Star Wars oprostit a jít si vlastní cestou. Ke zdrojovému materiálu přistupuje po svém, nestojí na původních filmových postavách a nezneužívá nostalgii jako lacinou scénáristickou zkratku. Většinou.

Mandalorian zase bohužel nezvládá jiné věci: příběhově je opravdu velice řídký, místy skoro až nudný a má nemálo hluchých míst, zbytečných postav a přebytečných zápletek. Jeho dosavadní příběh by se dal mnohem efektivněji odvyprávět během pár epizod, nikoliv dvou zdlouhavých sezón, kde se minimálně ze třetiny neděje prakticky nic podstatného.

zdroj: Lucasfilm

Ještě hůře je na tom The Book of Boba Fett, který je už opravdu dokonale zaměnitelný. Nakonec ho v očích některých zachraňují jen adekvátní produkční hodnoty a staré známé postavy. Jenže co nové postavy, nebo samotný Boba? Mají tu nějaký zvláštní význam? Projdou si nějakou výraznou proměnou? A je to napsané a natočené tak, aby nás případná proměna vůbec zajímala? Ne, ne, ne a ještě jednou ne.

Boba Fett stojí a padá na laciném pomrkávání po fanoušcích, což mu hrozně podráží nohy. Pokud vám stačí málo, respektive pokud jste nadšení jen z přítomnosti některých postav, může být Boba Fett docela fajn. Sám o sobě ale neobstojí.

Uvidíme, jak dopadne právě natáčená Ahsoka, ale ještě před ní nás čeká třetí sezóna Mandaloriana a ještě před ním Andor. Každopádně teď tu máme aktuálního Obi-Wana a ten na tom opravdu moc dobře není.

Obi-Wan

Jako první seriál ze světa Star Wars tahá Obi-wan z rukávu dvě ikonické, oblíbené a známé postavy a jejich herce, které dává do popředí a staví na nich celý zážitek. Taky se nebojí Síly, světelných mečů, Jediů a vůbec všech dobře známých náležitostí zdejšího světa. Potenciál tak mohl mít Obi-Wan zdaleka největší. 

Jenže výsledek? Zívačka. Produkčně propracovaná a technicky hezká, ale pořád zívačka. Proč? Inu proto, že Obi-Wan Kenobi je o ničem. Má jednu sezónu, šest epizod, několik hodin obsahu a v hlavní roli je vždy skvělý Ewan McGregor.

Obi-Wan Kenobi zdroj: Foto: Lucasfilm

Jenže Obi-Wan se odehrává příběhově mezi třetí a čtvrtou epizodou, a tak přesně víte, jak to celé dopadne. Víte, že nejen že nikdo z hlavních postav neumře, ale že se ani nikomu z nich nemůže stát nic zásadního. Víte, že tu není v sázce vůbec nic, a tak se o nikoho a nic nebojíte.

Je pak záhadou, proč se seriál tolik soustředí na příběh Obi-Wana a Dartha Vadera, s nimiž neumí a vlastně ani nemůže pracovat. Obě postavy mají předem jasně daný výsledek a vy ho moc dobře znáte. Jejich rádoby osudové střety tu působí přinejlepším nudně, v horším případě směšně, neboť víte, se nikomu nemůže nic stát.

Je tak ohromná škoda a velká promarněná příležitost, že se seriál mnohem víc nesoustředí na vedlejší postavy. S těmi by si totiž mohl opravdu pohrát, pořádně s nimi pracovat a scénáristé by si mohli dovolit mnohem zajímavější příběhové oblouky, zvraty a překvapení. Ale to tady bohužel nenajdeme. Respektive nějaký náznak zajímavého příběhového pozadí a motivací tu u jedné z vedlejších postav najdeme, jenže už z podstaty věci tomu není věnován adekvátní prostor, a tak daná postava nemá šanci prokouknout tak, jak by zasloužila. Celá její motivace pak nakonec vyšumí do ztracena tím nejhorším možným způsobem.

Nevalným kvalitám seriálu nepomáhá ani režírující Deborah Chow. Ta seriál nenatočila špatně, jen zoufale nenápaditě, standardně a možná trochu nudně. Jestliže vás tu totiž nic nepřekvapí scénáristicky, už vůbec nic vás nepřekvapí co do nápadů, osobité režie, nebo třeba práce s kamerou. Není tu prostě vůbec nic, co by Obi-Wana odlišovalo od běžné produkce.

Obi-Wan Kenobi zdroj: Foto: Lucasfilm

To samo o sobě není vyloženě špatně, jenže my se tu bavíme o Star Wars. A nejen o Star Wars, ale o střetu oblíbeného a klíčového Obi-Wana s nejznámějším filmovým záporákem všech dob. Takovýhle materiál by zasloužil prvotřídní péči a za kamerou výrazného vizionáře, nebo alespoň někoho, kdo dokáže vyčarovat zajímavější obrázky. Místo toho tu máme Deborah Chow, která odvádí ne špatnou, ale pouze zaměnitelnou práci a je záhadou, proč Lucasfilm svěřil Obi-Wana zrovna jí. Chow totiž ani nemá žádné veliké zkušenosti, respektive natočila spoustu jednotlivých dílů některých seriálů včetně třeba Mandaloriana. Žádnou výraznou (autorsky či komerčně) práci za sebou ale nemá.

Tam, kde Mandalorian čaruje atmosféru s málem díky stylizaci, hudbě a zprvu skoro až minimalistickému přístupu, sází Obi-Wan jen a pouze na nostalgii. Tam, kde je za Mandalorian vidět alespoň nějaká vize a nějaký (byť příliš rozvláčný) tah na branku, je za Obi-Wanem vidět jen velká prázdnota. Tam, kde má Mandalorian alespoň několik zajímavých postav jejichž osud je vám zprvu neznámý, pracuje Obi-Wan s postavami, které si ničím ani projít nemohou.

Korunu tomu nasazují scény a výjevy, které sem skoro nepatří a vypadají jako by se sem propadly z nějaké amatérské produkce. Mluvím například o prvním střetu Obi-Wana s Vaderem v jakési pískovně, nebo co to je. Vypadá to lacině, není tam žádné napětí, není to natočené zajímavě, celé je to na hranici trapnosti a vypadá to skoro až směšně.

A finální střet? Jistě, lepší choreografie, pár dobře vymyšlených scén, ale na to, že vyvrcholení seriálu šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy prezentovala jako odvetu století je to slabota. Jen si vzpomeňte na epický duel Obi-Wana s Anakinem ze třetí epizody. To byla osudová, skvěle natočená, kreativní a svým způsobem nádherná podívaná. A přitom jste taky věděli, jak to skončí. Jen to bylo ale zpracováno způsobem, který vás posunul až na okraj sedačky a záda zasypal zimomriavkami. Oproti tomu je zdejší finální duel relativně statický, rutinní, a především vizuálně nudný – a pokud máte náhodou jen malinko špatně zkalibrovanou televizi, neuvidíte tam kromě světelných mečů lautr nic.

zdroj: Lucasfilm

Jak z toho ven?

Těžko. Disney se aktuálně nastavený kurz Star Wars seriálů očividně líbí, a tak bude v podobném duchu chrlit další a další. Jak zbrusu nové, tak další sezóny některých stávajících. Disney má navíc svoji vlastní streamovací službu Disney+ a ta potřebuje neustálý přísun nového obsahu. Star Wars jsou tak ideálním podhoubím pro potenciální hromadu nových seriálů. Fanoušci po nich skočí a když se někdy podaří viralizovat něco nového, jako třeba Baby Yodu, stáhne to s sebou i širší publikum.

Já tak budu jenom doufat, že se Lucasfilmu podaří k seriálům ze Star Wars přilákat zajímavější tvůrce a že ti budou mít nejen nápady, ale i dostatečně volnou ruku na jejich realizaci. Ale hlavně, a to především, doufám, že se Disney už definitivně vykašle na tohle časové období, všechny ty Skywalkery a jiné rody s nimi spojené.

Že se Star Wars konečně někam posunou – k novým postavám, novým planetám, novým událostem. Jistě, Tatooine je fajn, ale já se už chci podívat někam jinam. Teprve tam to bude moct být překvapivé, zajímavé a teprve tam nebudeme dopředu vědět co se stane. Teprve pak budou Star Wars zase Star Wars.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.