Seriál Blade Runner našel svého režiséra, pod hlavičkou Amazonu tak nejspíš opravdu vznikne

16. 3. 2023 - 13:45 | Novinky | Adam Homola

Seriál Blade Runner našel svého režiséra, pod hlavičkou Amazonu tak nejspíš opravdu vznikne zdroj: Columbia Pictures

Společnost Prime Video oznámila, že Jeremy Podeswa, režisér nominovaný na cenu Emmy, který pracoval na seriálu Hra o trůny a dalších známých pořadech, bude režírovat pilotní díl seriálu Blade Runner 2099.

Seriál je pokračováním filmu Blade Runner 2049 režiséra Denise Villeneuva, který byl uveden v roce 2017 a sklidil nadšení kritiky, ale neuspokojivé kasovní výsledky.

Blade Runner 2099 se odehrává v dystopické budoucnosti, kde bioinženýrsky vytvořené androidy známé jako replikanti loví speciální agenti zvaní blade runneři. Seriál bude navazovat na události filmu Blade Runner 2049. Děj a obsazení filmu Blade Runner 2099 zatím nejsou známy, ale je nepravděpodobné, že by si Harrison Ford nebo Ryan Gosling zopakovali své role Ricka Deckarda nebo K1.

Seriál produkuje Ridley Scott, který v roce 1982 natočil původní film Blade Runner podle románu Philipa K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách? Scott bude působit jako výkonný producent spolu se Silkou Luisou (Shining Girls), která bude zároveň showrunnerkou. Michael Green (Blade Runner 2049), Tom Spezialy (The Leftovers) a další budou rovněž působit jako výkonní producenti a scenáristé. Datum premiéry zatím neznáme.

Blade Runner 2099 není jedinou adaptací románu Philipa K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách?, který inspiroval Scottův původní film. V roce 2021 měly společnosti Adult Swim a Crunchyroll premiéru animovaného seriálu Blade Runner: Black Lotus, který se odehrává mezi oběma filmy.

Je možná trochu s podivem, že do toho Amazon vůbec jde, vzhledem ke komerčním výsledkům obou filmů. Blade Runner 2049 byl sice jedním z nejočekávanějších filmů roku 2017, pokračování sci-fi klasiky Ridleyho Scotta z roku 1982, které se zabývalo tématy lidskosti, identity a osudu v dystopické budoucnosti.

Film měl hvězdné herecké obsazení, včetně Ryana Goslinga, Harrisona Forda, Jareda Leta a Robin Wright, vizionářského režiséra Denise Villeneuvea a ohromující vizuální zpracování, které mu vyneslo pět nominací na Oscara a dvě vítězství. Kritici jej označili za mistrovské dílo, které svou hloubkou a rozsahem předčilo svého předchůdce.

zdroj: Vlastní

Navzdory veškeré chvále a humbuku však Blade Runner 2049 nedokázal přilákat dostatek diváků, aby se stal komerčně úspěšným. Film utržil celosvětově pouze 267 milionů dolarů při rozpočtu 155 milionů dolarů, čímž sotva překonal očekávání a zaostal za nimi.

Co se tedy pokazilo? Proč Blade Runner 2049 nedokázal zaujmout masy?

Pro mainstreamové publikum, které očekávalo více akce a vzrušení, byl film příliš dlouhý a pomalý. Film trval téměř tři hodiny, což omezilo počet promítání za den a snížilo efekt šuškandy. Někteří diváci si stěžovali, že film byl nudný, zmatený nebo depresivní.

Film byl pokračováním kultovní klasiky, kterou mnoho lidí nevidělo a nepamatovalo si ji. Původní Blade Runner byl v roce 1982, kdy přišel do kin, rovněž kasovním propadákem a věrnou fanouškovskou základnu si získal až časem díky několikanásobným reprízám a režisérským sestřihům. Film se také opíral o odkazy a reminiscence na originál, které mohly nové diváky zmást nebo odradit.

Film měl také nejasnou a příliš tajnůstkářskou marketingovou kampaň, která nedokázala vzbudit dostatečný zájem nebo humbuk. Trailery a plakáty neprozrazovaly mnoho o ději ani postavách a zaměřovaly se spíše na ohromující vizuální stránku a atmosféru.

Jde jen ale pouze o některá, byť ta hlavní, vysvětlení, proč si Blade Runner 2049 nevedl v pokladnách kin dobře. I navzdory tomu byl ale kritiky i fanoušky chválen jako mistrovské dílo sci-fi kinematografie. Je však možné, že film půjde ve stopách svého předchůdce a časem se stane kultovní klasikou, protože víc a víc lidí objeví a ocení jeho umělecké přednosti.

zdroj: Archiv

Zdroje: ScreenRant , Amazon Prime Video

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.