Šedesáté Berlinale začalo jako narozeninová party

12. 2. 2010 - 20:00 | Téma | red

Šedesáté Berlinale začalo jako narozeninová party zdroj: tisková zpráva

Čínské milostného drama Tchuan Jüan (Odděleně spolu) režiséra Wang Čchüan-ana odstartovalo 60. ročník filmového festivalu Berlinale. Jedna ze tří největších filmových přehlídek v Evropě představí do 21. února téměř 400 snímků, z nichž mnohé si v Berlíně odbudou svou světovou nebo mezinárodní premiéru.

Úvodní ceremoniál se nesl v narozeninovém duchu. Hudební gratulaci k šedesátinám festivalu poslal na dálku například jihoafrický sbor. "Happy Birthday, Berlinale" mu popřál také německý ministr kultury Bernd Neumann.

Jako dar k "šesti křížkům" věnoval berlínský primátor Klaus Wowereit řediteli přehlídky Dieteru Kosslickovi bílého porcelánového medvěda - symbol německé metropole i berlínského festivalu, který nejlepší filmy a jejich tvůrce odměňuje cenou Zlatého medvěda a soškami stříbrných medvědů. Letos je mezinárodní porota pod vedením režiséra Wernera Herzoga rozdá v sobotu 20. února večer.

Jedním z kandidátů na hlavní cenu je i zahajovací čínský snímek, který vypráví příběh bývalého vojáka, který před ovládnutí Číny komunisty uprchl na Tchaj-wan. Po letech se vrací do vlasti za svou bývalou láskou. Muž jí není ani po letech lhostejný, má ale velkou rodinu s poddůstojníkem čínské lidové armády. Vnitřní konflikt jedné rodiny je tu tak konfrontován se stále nepřekonaným konfliktem rozdělené země."To, že je naše země rozdělená, je tragédie ve velkém. Náš film se zaměřuje na něco zdánlivě malého. Ukazuje, jak se tato tragédie odráží ve všedním životě normálních lidí," pokusil se vystihnout podstatu svého nejnovějšího snímku režisér Wang Čchüan-an, který si z Berlína odvezl před třemi roky Zlatého medvěda za film Tchujin sňatek.

Letos mu bude konkurovat dalších 19 snímků zařazených do hlavní soutěže, mezi nimi například netrpělivě očekávaná novinka režiséra Romana Polanského The Ghost Writer, která bude mít v pátek večer na Berlinale světovou premiéru. Tvůrce filmu se jí ale nezúčastní, protože je momentálně zadržován kvůli více než 30 let starém sexuálnímu deliktu v domácím vězení ve Švýcarsku.

Wanga na zahajovací ceremoniál doprovodili hlavní představitelé jeho filmu. Jinak bylo hlediště sálu Berlinale Palast zaplněné převážně prominenty německého showbyznysu. Z mezinárodních hvězd se po červeném koberci u Postupimského náměstí, zkrápěném sněhovými vločkami, prošli režisér slavného filmu Nebe nad Berlínem, německý rodák Wim Wenders a oscarová americká herečka Renée Zellwegerová, která je členkou hlavní jury. Po roce se na Berlinale vrátila její britská kolegyně Tilda Swintonová, jež porotě předsedala loni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.