Sci-fi koncert Filmharmonie: Rudolfinem zněl Star Trek, Predátor i Hvězdné války

13. 11. 2019 - 10:29 | Recenze | Matěj Svoboda

Sci-fi koncert Filmharmonie: Rudolfinem zněl Star Trek, Predátor i Hvězdné války zdroj: tisková zpráva

Fandové filmové hudby mají v posledních letech docela žně. Vzniklo tu několik orchestrů věnujících se právě soundtrackům, pár festivalů a čas od času si k nám najdou cestu i ty největší skladatelské hvězdy.

Nechce se mi teď zrovna počítat, kolikrát už jsme se dočkali „toho fakt úplně nejvíc nejposlednějšího turné Ennia Morriconeho“, ale krom něj se u nás v nedávné době zastavili třeba Joe Hisaiši nebo Hans Zimmer. A v plánu byli třeba i John Powell nebo Clint Mansell, kteří sice nakonec nedorazili, naštěstí koncertů, kde zazněly jejich nejlepší kousky, jsme se nakonec dočkali.

Pražská Filmharmonie (jo, to „m“ tam patří) dělá fandům slavných melodií ze stříbrného plátna radost docela pravidelně a během prvního listopadového víkendu si mohli užít to nejlepší ze žánru science fiction. A bylo to skvělé. Kdo ovšem koncert Filmharmonie navštívil poprvé, mohl být zpočátku trošku rozhozený.

koncert den nezávislosti zdroj: tisková zpráva

Pražské Rudolfinum je dost možná nejdůstojnější prostor pro podobnou akci a nehrozí tu podobné faily jako na koncertu Ennia Morriconeho v O2 aréně, kdy se část publika za zvuků Mise nebo Hodný, zlý a ošklivý ládovala popcornem. Přeci jenom ale člověka trošku zarazí, že mezi návštěvníky v oblecích a večerních šatech občas proběhne někdo v kostýmu Predátora, rytíře Jedi nebo člena posádky Enterprise. Ačkoliv ono to má svoje kouzlo. A na kvality samotného vystoupení to vliv nemělo, takže konec konců, proč ne?

Na stránkách Filmharmonie se píše, že orchestr má osmdesát členů. Osobně jsem je nepočítal, ale na pódiu bylo solidně plno a cokoliv, co muzikanti zahráli, znělo přesně tak velkolepě, jak by si filmoví fandové přáli. Večer, který mimochodem i s pauzou trval přes dvě a půl hodiny, spoléhal na známé melodie a perfektně kombinoval novější věci s klasikami.

koncert predator zdroj: tisková zpráva

Vzhledem k zaměření na sci-fi asi nikoho nepřekvapilo, že zaznělo hned několik melodií z Hvězdných válek, mým osobním favoritem však byla suita z druhého Star Treku, z níž mrazilo v zádech. Parádní atmosféru měl i Predátor Alana Silvestriho nebo hned úvodní Blízká setkání třetího druhu Johna Williamse, po nichž jsem okamžitě dostal chuť pustit si po letech tuhle klasiku znovu.

Vyloženě slabý kousek v programu nebyl, Filmharmonie vsadila na jistotu, takže vedle už zmíněných věcí došlo i na Transformers, občas přehlížený Den nezávislosti Davida Arnolda, při němž by se člověk nejradši okamžitě upsal armádě, ochotně nafasoval nějakou krochnu a vyrazil kosit agresivní návštěvníky z vesmíru, nebo i po letech výtečný Matrix.

koncert star trek zdroj: tisková zpráva

Zazněly přesně ty věci, které člověk na koncertu toho nejlepšího ze sci-fi slyšet chtěl. A podle potlesku si to publikum okolo mě užilo stejně jako já. A já si to užil zatraceně hodně. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.