Sama nocí tmou - recenze černobílého upírského hororu

14. 1. 2015 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Sama nocí tmou - recenze černobílého upírského hororu zdroj: tisková zpráva

Černobílé město a v něm bizarí lidi. A mezi nimi jedno děvče, které je bizarnější, než ostatní. Poněvadž je upírka. A ta si začne s fešným mladíkem, kterého nedokáže vysát, neboť láska.

Tento artfilm dostal nálepku "první íránský upíří spaghetti western", což je především marketingový trik. Natočila ho žena, která nikdy nežila v Íránu (je z íránské rodiny, ale narodila se v Anglii a nyní žije v USA) a studovala filmařinu v San Francisku. Natočila ho za americké peníze, s americkými producenty a s americkým štábem. A byl celý natočen v USA - to "íránské město" je ve skutečnosti Kalifornie. Hrají v něm především íránští herci a mluví z nějakého důvodu íránsky - přestože hráli už dříve v amerických filmech a seriálech, tudíž jistě dobře umí anglicky. Tudíž bych se zdráhal říkat tomu "íránský film" v jakémkoliv smyslu.

zdroj: Aerofilms

A "spaghetti western" zřejmě odkazuje na to, že ve filmu zazní dvě skladby, které hodně imitují Morriconeho hudbu z Tenkrát na Západě a při nich vidíme záběry, které svou kompozicí trochu kopírují Leoneho film. Ale jen trochu - nebýt té hudby, pravděpodobně by mě to vůbec nenapadlo.

Ve filmu je vůbec spousta záběrů a postav, které kopírují jiné filmy. Například hlavní hrdina má styling jako James Dean v 50. letech a kráska v baru zase jako Sofia Lorenová z přibližně téže doby. Nemá smysl, ptát se "proč"? Tohle není film, u kterého byste se měli ptát "proč".

Sama nocí tmou má místy velmi solidní hutnou atmosféru. Téměř permanentní noc, skoro žádné dialogy, velmi pomalé tempo, velmi precizně vybraná hudba... To všechno pomáhá budovat atmosféru. Ale film není o mnoho víc, než náhodně poskládané kusy atmosférických emo/goth videoklipů, někdy až příliš dlouhých (například "hraje nezávislá hudba a hrdinka se při ní několik minut hypnoticky vlní ve svém pokoji").

sama Nocí01 zdroj: tisková zpráva

Nejzajímavější postavou je drogový dealer s šíleným tetováním, připomínající pekelnou verzi Aliho G. Ale bohužel zmizí ze scény poměrně rychle a všechny ostatní postavy (včetně hlavní hrdinky) jsou především rekvizity, které režisérka rozestavuje tak, aby vznikla stylová atmosféra. Ne hrdinové, kteří by mě jakkoliv zajímali - jsou totiž většinou stoprocentně předvídatelní, pokud jste v životě viděli pár filmů, například těch s Jamesem Deanem nebo Sofií Lorenovou.

Sama nocí tmou je něco velice, velice podobného, jako Jarmuschův film Přežijí jen milenci. Téměř všechny jeho klady a zápory platí i pro toto dílo. Pokud jste emo, Jarmusch nebo Sqürl, bude se vám jistě líbit.

Před projekcí nám zástupkyně českého distributora sdělila svůj názor, že "si nemyslí, že tento film je jen formální hříčkou", čímž mimoděk trefila hřebíček na hlavičku. Jsem totiž hluboce přesvědčen, že tento film je především formální hříčkou a teprve v druhé řadě něčím trochu zajímavějším.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.