S rostoucí návštěvností kin díky 3D technologiím roste i vstupné

3. 7. 2010 - 11:30 | Téma | red

S rostoucí návštěvností kin díky 3D technologiím roste i vstupné zdroj: tisková zpráva

Návštěvnost tuzemských kin se bude navzdory hospodářské krizi v následujících čtyřech letech nadále zvyšovat, přičemž jejím hnacím motorem budou 3D filmy. Poroste ovšem i cena vstupného do kin. Vyplývá to ze studie Global Entertainment & Media Outlook 2010 - 2014 společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Loňský rok byl přitom z hlediska tržeb tuzemský kin nejúspěšnější v historii a biografy vykázaly rekordní návštěvnost a tržby i za první čtyři měsíce letošního roku.

"PwC očekává v letech 2010 až 2014 v České republice dvouprocentní roční růst návštěvnosti kin. Velmi však bude záležet na atraktivitě promítaných titulů," sdělil ČTK Petr Zmátlík ze společnosti PwC, podle kterého by hlavním tahounem rostoucích příjmů pokladen kin měla být nová technologie 3D, která divákům nabízí trojrozměrný obraz.

Technologii 3D nyní mají nainstalovánu pouze některá tuzemská kina, jejich počet se ale postupně zvyšuje. Například radnice v Třeboni letos investovala do modernizace interiérů tamního kina Světozor a nákupu 3D přístrojů šest milionů korun. Podobně postupovaly Litoměřice, které do této moderní promítací technologie v kině Máj investovaly 4,8 milionu korun, z toho zhruba 1,25 milionu korun přispěl fond pro rozvoj kinematografie. "Pokud chceme zachovat kino, které má zatím dobře našlápnuto, tak by nás tato investice neminula," uvedl litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík.

Čeští diváci se podle Zmátlíka musí připravit na to, že cena vstupného do kin dál poroste. "Za lístek do kina zaplatili loni diváci v Česku v průměru 105 korun, což je více než průměr střední a východní Evropy, který činí 101 korun. Letos bychom měli u pokladen zaplatit zhruba 107 korun. Průměrná cena v regionu by se měla zvýšit na 105 korun," upozornil Zmátlík.

Například v Litoměřicích nyní vstupné na klasické filmy stojí zhruba 80 korun. Cena lístků na nový film promítaný 3D technologií se ale podle tamních odborníků může v premiérovém týdnu vyšplhat až na 180 korun.

Česká kina loni navzdory hospodářské krizi vykázala rekordní tržby 1,251 miliardy korun, které kvůli vyššímu vstupnému meziročně vzrostly o 31 milionů korun. Návštěvnost biografů ale v loňském roce klesla o 428.000 lidí na 12,469 milionu diváků. Za první čtyři měsíce letošního roku v pokladnách kin skončilo 551,5 milionu korun. Letošní tržby jsou tak ve srovnání s prvními čtyřmi měsíci loňského roku meziročně vyšší o 169 milionů korun. Do kin od letošního ledna do dubna přišlo 4,721 milionu diváků, kterých bylo meziročně o 831.000 více.

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina, v jejichž pokladnách loni skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina podílela 70 procenty. Tržby 24 multikin loni vzrostly na 1,087 miliardy korun z 1,027 miliardy v roce 2008. Jejich návštěvnost se zvýšila na loňských 8,67 milionu diváků z 8,56 milionu v roce 2008.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.