Rudolfinum se otřese pod vesmírnými loděmi i dinosaury

24. 5. 2022 - 12:53 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Rudolfinum se otřese pod vesmírnými loděmi i dinosaury zdroj: Filmová filharmonie

Spock, dinosauři, Neo, Darth Vader a E. T. v Rudolfinu - to bude koncert Filmové filharmonie, na kterém zazní hudba ze sci-fi filmů jako Star Trek, Matrix, Jurský park, E. T. Mimozemšťan, Star Wars a mnoha dalších. Orchestr tak 4. června uzavře sezonu jedním z nejpopulárnějších koncertních témat, která má ve svém repertoáru.

Filmharmonii povede dirigent Jan Kučera, přední český dirigent, se kterým spolupracoval orchestr již na koncertě Fantasy v prosinci minulého roku. Nebude chybět ani pěvecký sbor, který dodá monumentalitě některých skladeb. “Velmi se těším na další spolupráci s Filmovou filharmonií. Hudba ve sci-fi filmech bývá skutečně epická a sbor si ji vždycky vyloženě užívá. Mohu s jistotou říct, že posluchači se mají rozhodně na co těšit,” říká sbormistryně Lenka Dandová.

Diváci uslyší například hudbu Johna Williamse z filmů Star Wars - Epizoda I a III, E. T. Mimozemšťan (za který Williams získal Oscara za nejlepší hudbu) a Jurského Parku - oba filmy spojuje kromě témat a skladatele také hvězdný režisér Steven Spielberg. Dále zazní hudba ze sci-fi série Star Trek, pod kterou se podepsali skladatelé Michael Giacchino (Into Darkness), Jerry Goldsmith (Star Trek: Film) nebo James Horner (Khanův hněv). Ze sci-fi filmů nebude chybět ani hudba z Matrixu, Návratu do budoucnosti, Vetřelce a poměrně nového seriálu Mandalorian, který volně navazuje na Hvězdné války.

Za sestavením programu koncertu stojí dramaturg a ředitel orchestru Matěj Lehár. “Sci-fi filmy nejsou kreativní pouze co se týče kostýmů nebo kulis. Velká svoboda a invence je znát i v hudbě, využívají se zajímavé techniky moderní práce s orchestrem. Příkladem může být hudba Jerryho Goldsmithe ve filmu Vetřelec nebo Dona Davise v Matrixu,” dodává. Filmovou atmosféru celého večera doplní cosplayeři, kteří se převléknou do kostýmů oblíbených sci-fi postav. 

Filmová filharmonie je český symfonický orchestr, který se soustředí na světovou filmovou hudbu. Filmharmonie vystoupila v Rudolfinu v sezóně 2021/22 již pětkrát. Koncerty této sezóny se věnovaly hudbě Jamese Hornera, sérii Star Wars, oblíbeným tématům Fantasy a Valentýn a na konci dubna Rudolfinum uvítalo herní nadšence na koncertě Games. Do jubilejní desáté sezóny vkročí orchestr koncertem 1. října 2022, téma koncertu bude slavnostně uvedeno na koncertě SCI-FI.

Posledních 100 vstupenek je v prodeji na webu orchestru www.filmharmonie.cz.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.