Říjnové pokoukání: oscarové herečky v oscarových rolích

3. 10. 2014 - 22:45 | Téma | Ladislav Loukota

Říjnové pokoukání: oscarové herečky v oscarových rolích zdroj: tisková zpráva

Za okny se o slovo začíná hlásit sychravé počasí a letní blockbustery jsou rovněž ty tam, o to serióznější nabídku však poskytnou podzimní kina. S přívalem filmů jako Zmizelá nebo Mapy k hvězdám totiž nadešel čas na letošní oscarovou sezónu, a spolu s ní i příval nadprůměrných hereckých výkonů. Naštěstí se v říjnu nebudou nudit ani příznivci hororů nebo nacistických zombies. 

Rosamund Pike

Pětatřicetiletá britská blondýnka vzdor svému skoro až klasicistnímu vzhledu na mainstreamové frontě ponejvíce zaskórovala v dekádu staré bondovce Dnes neumírej. Znát ji sice můžeme i z Libertina, Souboje Titánů, Náhradníků, Pýchy a předsudků nebo Dooma, Rosamund Pike je však překvapivě spíše matadorkou vedlejších rolí a menších filmů.

Rosamund Pike zdroj: tisková zpráva

Platí to paradoxně i nadále, letos se totiž sice na plátně vyskytne v rekordním počtu šesti filmů, jediným významnějším je ovšem říjnové drama Zmizelá. V tom ztvární právě náhle ztracenou manželku Bena Afflecka. Ačkoliv je role popisována jako zlomová pro kariéru Pikeové, snad i s oscarovými ambicemi, stěží vybrat lepší metaforu pro její dosavadní hereckou dráhu, než zářivý přednes postavy, jejímž zmizení začíná příběh celého snímku.

Uvidíte v: Zmizelá, premiéra 6. října

Zajímavost: Vystudovala anglickou literaturu na Oxfordu, tu si však paradoxně zvolila, protože ji předtím odmítly všechny herecké školy, do nichž se snažila dostat. Ke hraní tak nakonec přičuchla až jako k mimostudijnímu hobby, rychle však získala ostruhy v shakespearovských divadelních dramatech.

Annabelle Wallis

Svého druhu harcovnicí vedlejších rolí je i naše další vybraná dívka, rovněž Angličanka Annabelle Wallis, narozená v Oxfordu. Jejím doposud největším zářezem je role Jane Seymourové, třetí ženy Jindřicha VIII. v televizním dramatu Tudorovci.

Wallis zdroj: tisková zpráva

Od té doby byla nucena se spokojit s menšími rolemi jako nevelkým štěkem v X-Men: První třída. Změnit to má až blížící se horor Annabelle, spin-off hororu V zajetí démonů, který bude vyprávět příběh strašidelní dřevěné loutky, která sehrála rovněž menší roli v samotném V zajetí démonů. Držíme palce lidské Annabelle, aby se díky filmu dostala do záře reflektorů zrovna tak silně jako Annabelle dřevěná.

Uvidíte v: Anabelle, premiéra 9. října

Zajímavost: Příští rok se má objevit v komedii Grimsby dle scénářče Sachy Barona "Borata" Cohena. Bohužel však opět bude stát spíše na vedlejší koleji. Vzhledem k tomu, že zápletka Grimsbyho bude stát na trampotách tajného agenta (Mark Strong) a jeho idiotského bratra (Baron Cohen), možná to její kariéru příliš nepoškodí…

Amrita Acharia

Naopak u Amrity Acharii platí, že její život je řádově zajímavější než valná většina jejích rolí. Většina diváků si Amritu vybaví jenom ze seriálu Hra o trůny, v němž ztvárnila Irri, jednu ze služebnic Daenerys, zabitou na konci 2. řady. Amrita sama je však ukrajinsko-nepálského původu. Dětství strávila střídavě z částí v obou státech, než se její rodina přesunula do Anglie a poté konečně do nynějšího bydliště Norska.

amrita zdroj: tisková zpráva

Aktuálně teprve třiadvacetiletá Amrita by ráda pokračovala v dráze herečky, doposud se však objevuje spíše ve vedlejších televizních rolích. Tomu ostatně odpovídá i její říjnový výskyt na stříbrném plátně – hororová komedie Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý o nacistických zombies totiž jakoby do kin šla spíše omylem. Vydatně se u ní však podobně jako v případě Anabelle budou bavit ti, kterým jsou umělecké ambice filmařů přinejmenším v paži.

Uvidíte v: Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý, premiéra 30. října

Zajímavost: Postava Irri se objevuje i v páté knize Hry o trůny, není tudíž úplně vyloučeno, že se postava Irri ještě vrátí.

Julianne Moore

Když ve své kariéře dojdete do fáze, kdy začnete hrát role stárnoucích hereček, obvykle je to sladkobolná známka definitivního přerodu ze sexy dračic do babiček. Julianne Moore je ovšem pověstnou výjimkou z pravidla, už jenom proto, že ženy za osobním zenitem hrála snad odjakživa (třeba před sedmnácti lety v Hříšných nocích nebo před dvanácti lety v Hodinách...).

julianne moore zdroj: tisková zpráva

O její roli v Cronenbergově (Moucha, Dějiny násilí) drama Mapy ke hvězdám se navíc šušká, že by Julianne mohla přinést prvního Oscara. Snímek z hollywoodského prostředí, v němž se postava Moorové mimo jiné snaží úzkostlivě natočit remake filmu, který proslavil její matku, je ostatně hodnocen jako nejlepší Cronenbergův film právě od Dějin násilí.

Uvidíte v: Mapy k hvězdám, premiéra 30. října

Zajímavost: Vzdor uctihodné kariéře je na tom Julianne Moore s Oscary podobně jako Leonardo DiCaprio – i přes čtyři nominace, naposledy právě za Hodiny, doposud nezúročila ani jednu.

Michelle Monaghan

Na vrcholu sil se zdá být i Michelle Monaghan, od níž po aktuálním zářezu v televizním Temném případu (True Detective) můžeme očekávat příval zajímavých filmových nabídek. Otázkou však je, zdali je zúročí. Monaghan jako dcera německo-irsko-americké rodiny nezapře kořeny v modelingu, přes průchod televizí si ale vydřela pozici jak v komerčně úspěšných trhácích (třetí Mission Impossible), tak prokázala i solidní herecké kvality (Gone Baby Gone, Trucker, Kiss Kiss Bang Bang).

monoghan zdroj: tisková zpráva

V říjnu s tím bude pokračovat skrze romantickou komedii Co s láskou. Pravdou však je, že doposud se objevovala povětšinou jako přívěšek hlavního hrdiny než jako postava, která zvládá na plátně fungovat sama o sobě. Snad to Michelle plánuje brzy změnit – po Temném případu je vidět, že při správném scénáři na to má.

Uvidíte v: Co s láskou, premiéra 16. října

Zajímavost: V roce 2011 jí byl diagnostikován a odoperován malý kožní nádor. Už o dva roky později byla však naštěstí zdravá a porodila své druhé dítě.

Sarah Gadon

David Cronenberg se nám v přehledu vrací ještě jednou, sedmadvacetiletá Sarah Gadon totiž patří k jeho posledním velkým objevům a po Nebezpečné metodě a Cosmopolis se nyní objeví i v Mapě k hvězdám.

sarah gadon zdroj: tisková zpráva

Kanadská herečka, která poprvé před reflektory stála už v seriálové Brutální Nikitě ve věku deseti let, a v podobném duchu se nesly i její další herecké zkušenosti, od příšerného Mutanta X přes podobně tragické Ledové ostří 3. Sarah se však vyskytla i v například trestuhodně nedocenené, geniální "inteligentní teenagerovské komedii" Charlie Bartlett. Navíc neschová charisma mířící do první herecké ligy.

Uvidíte v: Mapy k hvězdám, premiéra 30. října, rovněž v Drákula: Neznámá legenda, premiéra 16. října

Zajímavost: Krom zjevu má Sarah i výjimečný hlasový projev, objevuje se tak občas i v animácích. Za její výkon v seriálu Ruby Gloom z roku 2008 byla dokonce nominována na ceny Geminy.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.