Režisérka Sarah Polley se vrací zpět k herectví

5. 6. 2010 - 13:00 | Téma | red

Režisérka Sarah Polley se vrací zpět k herectví zdroj: tisková zpráva

Kanadská herečka Sarah Polleyová kráčela v roce 2006 po oscarovém červeném koberci jako režisérka svého debutu Daleko od ní, za nějž získala nominaci v kategorii nejlepší filmová adaptace. Po tomto úspěchu by se mohlo zdát, že jednatřicetiletá bývalá dětská herecká hvězda se vzdá života před kamerou a zaujme stálé místo v režisérském křesle. Polleyová má na to ale jiný názor. Chce obojí, napsala agentura Reuters.

Hraje ve sci-fi hororu Splice, kde ztvárňuje vědkyni snažící se zdokonalit lidskou DNA spojením se zvířecími geny. Je to její první velká filmová role od úspěchu nízkorozpočtového dramatu Daleko od ní, v němž čtyřicet let soužití manželského páru naruší Alzheimerova choroba jednoho z manželů.

Práce na filmu Splice byla pro Polleyovou šance udělat si pauzu a podřídit se vedení někoho jiného, než se vrátí k režírování. "Bylo to skvělé, že jsem nemusela mít pod kontrolou všechno," řekla v nedávném rozhovoru.

Ve filmu Splice hraje Polleyová vědkyni Elsu, která spolu s dalším vědcem, ztvárněným Adrienen Brodym, se snaží manipulací s DNA vytvořit novou bytost, jež je zároveň člověkem i zvířetem. Jak se děj vyvíjí, získává tato bytost Dren různé schopnosti, které nevyhnutelně vedou k velkým problémům.

Odvěký sen vědců vytvořit nadlidskou bytost, kterou reprezentuje Dren, se pomalu stává noční můrou a oni mají na výběr, buď ji ovládnout, nebo zabít.  "Tento film ukazuje, co se stane, když se věda vymkne kontrole a když se dva lidé rozhodnou dělat, co chtějí," řekla Sarah Polley. "Elsa je svými ambicemi a svojí vizí téměř nemocná, ale já taková vůbec nejsem. Hrát někoho takového ale bylo pro mě fascinující. Možná je to nejzajímavější ženská role, kterou jsem kdy hrála."

Polleyová pochází z herecké rodiny a sama se poprvé objevila ve filmu již ve čtyřech letech ve svém domovském Torontu. Za svoji kariéru pracovala soustavně v kanadské i americké kinematografii, příkladem jsou Sladké zítřky režiséra Atoma Egoyana, Go Douga Limana a remake Úsvit mrtvých z roku 2004.

Patrně nejvýraznější úlohu vytvořila ve filmu Můj život beze mne, který byl uveden na karlovarském festivalu 2003. O dva roky později se festivalu zúčastnila osobně, kdy s Fairuzou Balkovou uváděla film Nechoď klepat na dveře.

Sarah Polley, Adrien Brody, Splice zdroj: tisková zpráva

I když je v Hollywoodu málo režisérek, Polleyová vždy věděla, že chce režírovat. V 21 letech dokončila svůj první krátký film a hned byla obsazena do filmu Váha vody oscarové režisérky Kathryn Bigelow.

"Hodně jsme mluvily o tom, co to znamená být režisérkou," řekla Polleyová. "Dala mi hodně rad, nesmírně mě podporovala a aktivně se zajímala o mou práci. Byla mým učitelem a to bylo pro mě skvělé," řekla o Bigelowové, která letos získala Oscara za svůj film o irácké válce Smrt čeká všudePolleyová se zapsala do kanadských dějin, když jako první žena získala kanadskou filmovou cenu Genie (ekvivalent Oscara) za režii filmu Daleko od ní.

I když připouští, že symboly jsou vždy nápomocné pro další generace režisérek, sama prý se na ceny nijak neupíná. "Nejsem v tomto smyslu nijak ambiciózní, ani necítím potřebu dosáhnout takových věcí," řekla. "

V červenci začne Polleyová natáčet další celovečerní film Take This Waltz se Sethem Rogenem, Michelle Williams, Sarah Silverman a Lukem Kirbym. Napsala také scénář k filmu o tom, co se stane, když skončí líbánky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.