Režisér Polanskí zapůsobil na mnoho kritiků filmem The Ghost Writer

16. 2. 2010 - 15:00 | Téma | red

Režisér Polanskí zapůsobil na mnoho kritiků filmem The Ghost Writer zdroj: tisková zpráva

Noviny se už nehemží zprávami o zadržení režiséra Romana Polanského. Tyto zpravy vystřídaly pozitivní recenze jeho nejnovějšího filmu The Ghost Writer.

Šestasedmdesátiletý režisér, který je v domácím vězení ve své chatě ve Švýcarsku, patří letos mezi hlavním uchazeče o cenu na berlínském filmovém festivalu, i když desetidenní přehlídka není ani v polovině.

Jeho politický thriller vycházející z románu Roberta Harrise je jedním z dvaceti filmů bojujících o Zlatého medvěda za nejlepší film. Tu už Polanski získal v roce 1966 za snímek Ve slepé uličce. Rok předtím si z Berlína odvezl Stříbrného medvěda za svůj film Hnus. Skutečnost, že je mezi favority, je pozoruhodná vzhledem k tomu, že film dodělával, když už byl ve švýcarském vězení.

"Tímto nesmírně příjemným, dostatečně složitým thrillerem ukázal přesně, proč je silou, kterou je třeba uznávat," uvedl Wendy Ide v listu The Times.  "Od prvního obrazu je jasné, že Polanski měl film plně pod kontrolou, když film dokončoval, ať už byl za mřížemi nebo ne." 

Polanski je nyní ve Švýcarsku v domácím vězení, kde čeká na své případné vydání k soudu do USA. Před ním by měl stanout za sexuální styk s třináctiletou dívkou z roku 1977. Režisér má francouzské a polské občanství.

"Je to jeho nejhezčí film za poslední leta, hitchcockovská noční můra přinášející trvalý pocit neklidu," řekl Peter Bradshaw z Guardienu. Hollywoodské publikace jsou ale v hodnocení mnohem obezřetnější. Kirk Honeycutt z magazínu The Hollywood Reporter popsal film, který vypráví o diskreditovaném britském premiérovi, jako uhlazený a hypnotizující. Derek Elley z Variety byl jedním z mála nesouhlasných hlasů v Berlíně: "Film má všechny ingredience pro strhující politický thriller, ale Polanski pouze přenesl Harrisovu prózu přímo na plátno a odhalení, když k němu dojde, je jen málo působivé."

Ve filmu hraje Ewan McGregor nájemného spisovatele, který má sepsat memoáry bývalého premiéra (Pierce Brosnan). Postupně začíná odhalovat nepohodlnou pravdu o bývalém předákovi a jeho ženě, kterou hraje Olivia Williamsová. Podobnost s bývalým britským premiérem Tonym Blairem není náhodná.

Polanski není sám, kdo letos zapůsobil na kritiky v Berlíně. Soutěží s ním dva další snímky. 
 Snímek If I Want to Whistle, I Whistle patří k nové vlně rumunského filmu, která slaví v posledních letech úspěchy na festivalech v celém světě. Je to příběh uvězněného mladíka, který se zamiluje do studentky psychologie a nakonec ji unese a dá se na útěk jen pět dní před svým plánovaným propuštěním.

Filmový časopis Screen International píše velmi pozitivně o tvrdém dánském dramatu Submarino, v němž jsou scény zachycující domácí násilí. "Jen málokdy je tady takový chmurně optimistický film, ale optimismus tu je: Submarino působí jako emocionální masáž, divák je pak jako zbitý, ale vzpružen." 

Ceny na berlínském festivalu se budou předávat 20. února.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.