Režisér Oliver Stone: "USA by mělo znárodnit zdroje ropy"

22. 7. 2010 - 13:00 | Téma | red

Režisér Oliver Stone: "USA by mělo znárodnit zdroje ropy" zdroj: tisková zpráva

Ropná havárie v Mexickém zálivu je dokladem toho, že by USA měly po vzoru jihoamerických socialistů svůj energetický průmysl znárodnit. V Londýně to řekl velký příznivec venezuelského prezidenta Huga Cháveze americký filmový režisér Oliver Stone.

Držitel Oscara za film Četa a režisér politicky exponovaných filmů jako Narozen 4. července a JFK se domnívá, že nerostné bohatství Spojených států je příliš významné na to, aby bylo v rukou soukromníků. Ropa a další přírodní bohatství podle něj "patří lidu".

Únik ropy společnosti BP do Mexického zálivu je prý typickým příkladem toho, co se stane, když se soukromému průmyslu dovolí těžit zisk z toho, co má být veřejným bohatstvím. "Neměli bychom usilovat o zisk z ropy, zdraví, války ani věznic. To vše by měly být veřejné sektory," sdělil novinářům Stone, který nedávno prohlásil, že by si za prezidenta přál někoho, jako je Chávez.

Třiašedesátiletý Stone v Londýně propaguje svůj nový film South of the Border (Jižně od hranice), pojednávající o Chávezovi a jeho levicových spojencích v Latinské Americe. Film měl londýnskou premiéru v pondělí. Oslavuje sociální pokrok, k němuž dle Stonea vedly Chávezovy reformy, jako je znárodnění některých ekonomických odvětví včetně části ropného průmyslu, bankovnictví, energetiky a ocelářství.

Kritici ale poukazují na to, že Stoneův film ignoruje venezuelskou opozici, kterou podle ochránců lidských práv Chávez stále více potlačuje. Stone kritiku odmávnul jako hnidopišství.

Je známý tím, že se na tiskových konferencích často odkloní od tématu a zabrousí například do dějin Latinské Ameriky nebo začne uvažovat o současném prezidentovi Barackovi Obamovi coby hůře stravitelném Bushovi anebo začne dumat o filmu o íránském prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi, který by chtěl natočit. Na otázku, zda už na něm začal pracovat, odvětil: "Nevím, je to pro mne horký brambor. Ahmadínežád má zjevně špatný ohlas v západním tisku".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.