Režisér Denys Arcand na Febiofestu představil Invazi barbarů

29. 1. 2008 - 13:09 | Téma | red

Režisér Denys Arcand na Febiofestu představil Invazi barbarů zdroj: tisková zpráva

Febiofest 2004 PRAHA 22. ledna (ČTK) - Součástí zahajovacího večera jedenáctého ročníku mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest byla večer v pražském multikině Slovanský dům projekce kanadsko-francouzské tragikomedie Denyse Arcanda Invaze barbarů

Denys Arcand PRAHA 22. ledna (ČTK) - Součástí zahajovacího večera jedenáctého ročníku mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest byla večer v pražském multikině Slovanský dům projekce kanadsko-francouzské tragikomedie Denyse Arcanda Invaze barbarů. Titul, který se objevil mezi pěticí zahraničních snímků nominovaných na americké Zlaté globy, získal Evropskou filmovou cenu, byl oceněn na MFF v Torontu a loni v květnu dvakrát v Cannes, režisér Arcand osobně uvedl.

"Viděl jsem v tom výzvu natočit tento příběh na vážné téma s lehkým úsměvem," řekl před projekcí novinářům tento frankokanadský filmař, jehož před lety proslavil Ježíš z Montrealu, nominovaný na Oscara. Hrdinou Invaze barbarů je univerzitní profesor, jehož život změní nevyléčitelný nádor na mozku. A protože se mu nechce odevzdaně umírat, připraví mu jeho blízcí program pro poslední dny života. Tragikomický příběh o tom, co všechno je možné zažít na smrtelné posteli, lze prý vnímat i jako satiru na zkorumpované poměry v Kanadě či jako dojemný příběh o lásce až za hrob.

Podle Arcanda tento snímek zobrazuje jeho představu o ideální smrti, kdy člověk umírá na hezkém místě, obklopen přáteli a rodinou. "Pro mě existují tři velké boje za lidskou důstojnost - trest smrti, eutanazie a interrupce. Vidím je jako základní práva, která je třeba naplnit. Život přece patří každému z nás. Středověké je tvrzení, že patří panovníkovi či Bohu, takže nám ministerský předseda nemůže takové věci zakazovat," uvedl filmař. Diskuse například o možném zneužití eutanazie odmítá, neboť riziko je podle něj nízké.

Denys Arcand se už během studií historie na montrealské univerzitě zajímal o film. Natáčel dokumenty, v hrané tvorbě debutoval v roce 1972 filmem Špinavé peníze - ironicky pojatým thrillerem o krádežích a vraždách. Od té doby sleduje dvojí cíl: divácký úspěch i kritiku společnosti. Febiofest uvede i malou retrospektivu Arcandovy tvorby, jejíž součástí bude i Ježíš z Montrealu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.