Recenze upoutávek: Cars, Star Wars: Episode III (ROTHS)

9. 11. 2004 - 5:19 | Téma | red

Recenze upoutávek: Cars, Star Wars: Episode III (ROTHS) zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: CARS (3D CGI animovaná vysokooktanová komedie Johna Lassetera, poslední díl úspěšné spolupráce Pixar - Disney) , STAR WARS: III - REVENGE OF THE SITH (Závěrečná část masivní sci-fi ságy George Lucase). V krátkém sledu přistály upoutávky na dva filmy, o kterých lze už dnes říct, že půjde o trháky příštího roku

V krátkém sledu přistály upoutávky na dva filmy, o kterých lze už dnes říct, že půjde o trháky příštího roku. I když jsou Cars akční 3D komedie a Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith zase sofistikovaná akční sci-fi, spojuje oba filmy hned několik skutečností:
Jsou díly mistrů oboru a uzavírají určitá plodná období. A klipy samy mají podobnou strukturu, ačkoli výsledným dojmem se liší jako den a noc.


CARS
Cars jsou snímkem režiséra Johna Lassetera, fandy do závodních aut, bývalého spolupracovníka LucasFilm a autora filmů Příběh hraček (Toy Story), Život brouka (A Bug’s Life) a Příběh hraček 2 (Toy Story 2). Jde o poslední spolupráci animátorského studia Pixar a distribuce Disney. v současné době dobyli americký trh jejich Užasňákovi (The Incredibles), mezi další úspěšné koprodukce patří (kromě Lasseterových výše zmíněných děl) například loňský Hledá se Nemo (Finding Nemo).
Cars Pixar se díky Disneyho marketingovým kouzlům stal králem 3D animovaného filmu. CGI technologii rozvíjí i Cars. Hlavními hrdiny jsou tentokrát auta, jejich vlastnosti jsou však proklatě lidské a gesta zatraceně přesvědčivá– nejen, že stěrače stírají, ale chladiče mluví, nápravy hopsají radostí, kapoty tleskají, přední skla mrkají. Cars se odehrávají v kompletně automobilizovaném světě, bez lidí. příběh se točí okolo skupiny aut, která se vydává za dobrodružstvím na známou Route 66. Tak také zněl původní název Lasseterova projektu.
Za pozornost stojí obsazení: hlavními dabéry jsou legendární Paul Newman, Richard Petty, Bonnie Hunt a Owen Wilson.

Teaser hned v několika úrovních obratně hraje s divákovým očekáváním. Když vidíme čmeláčka poskakovat z květu na květ, jenom čekáme, kde se vynoří auto. Když ale sledujeme hyperdynamicky sestříhaný a nasnímaný závod, nečekáme, že i tohle je jenom opona. Závěr klipu je pak elegantním způsobem, jak dát najevo záměr a přitom nic neslibovat.
Cars by se měly objevit 4.11.2005, v ČR potom hned 10.11., a v přímém souboji by si to měly rozdat s Aeon Flux.


Star Wars: Episode III – Revenge of  the Sith STAR WARS: EPISODE III – REVENGE OF THE SITH
Epizoda III. je (zatím) posledním dílkem Hvězdných válek, na kterých založil George Lucas svoje nesmírné impérium. Boj dobra se zlem v meziplanetárním prostoru není o mnoho napínavější, než ten v prostoru Středozemě (Pán prstenů je asi jediná sága, kterou lze s SW srovnávat), je však rozhodně ďábelštější. Už proto, že v SW sledujeme postavu, která od cukrových homolí dobra nakráčela přímo pod pepřovníky zla. Tou postavou je nechvalně známý Anakin Skywalker (Hayden Christensen), později Darth Vader, a také otec své zhouby, Luka Skywalkera.

Právě dovršení Anakinovy proměny v Darth Vadera stojí v centru Epizody III., která začíná na sklonku Válek klonů, kdy se z Republiky pod Palpatineovou (Ian McDiarmid) vládou (a s Vaderovou pomocí) stane Impérium.

Lucas Epizodu III. napsal i režíruje. Pomáhá mu zkušený tým stálých spolupracovníků: od kameramana Davida Tattersalla přes skladatele Johna Williamse až k hereckému ansámblu. Padmé Amidalu opět hraje Natalie Portman, Ewan McGregor Obi-Wana Kenobiho, Samuel L. Jackson znovu ztvárnil Mace Windu. Z původní trilogie se vrací Peter Mayhew jako Žvejk. Efekty celodigitálního opusu samozřejmě zajišťuje divize Industrial Light & Magic.

Star Wars: Episode III – Revenge of  the Sith Klip začíná vláčně, podobně jako u Cars. Zklamaný Skywalker/ Christensen mhouří oči a čaruje vrásky… načež jako Darth Vader povstane z mrazáku a… následuje výpravná akční smršťovka, která končí ohnivou erupcí. Sám o sobě je klip odvedený precizně. Nejnapínavější je sekvence Vaderova zrodu, který rámují stísněné vzhledy hlavních hrdinů a naopak Palpatinův pátravý shled.

Oproti Cars bohužel u Sith chybí nadhled. Veškeré záběry se tváří až příliš seriózně a venkoncem nepřesvědčivě. Fanoušek SW bivakuje před kinem už teď, ale ti ostatní možná mohou na příští květen naplánovat dovolenou.
Epizoda III. vstupuje do kin 19.5.2005. V USA i v ČR.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.