Recenze upoutávek: Bobby Long, The Interpreter, Freeze Frame

1. 12. 2004 - 3:50 | Téma | red

Recenze upoutávek: Bobby Long, The Interpreter, Freeze Frame zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: A LOVE SONG FOR BOBBY LONG (šedovlasný John Travolta a prostovlasá Scarlett Johansson ve výtvarně uhrančivém jižanském dramatu , THE INTERPRETER (Nicole Kidman a Sean Penn v politicko-překladatelském thrilleru), FREEZE FRAME (paranoidní hrdina natáčí každý svůj krok na mDV a čelí obvinění z vraždy) +Fotogalerie. Dnes tu máme 3 dramata. 3 naprosto odlišná dramata. Společné body: temná osobní historie a to, že hlavní představitelé hrají někoho jiného, než obvykle

Dnes tu máme 3 dramata. 3 naprosto odlišná dramata. Společné body: temná osobní historie a to, že hlavní představitelé hrají někoho jiného, než obvykle.

A LOVE SONG FOR BOBBY LONG
Hraný debut Shainee Gabelové (Anthem) z prostředí amerického Jihu. 18letá Purslane Hominy Will (Scarlett Johansson) se dozví o smrti své matky, a tak přijíždí k polorozbořenému domku ve schudlém New Orleansu, kde strávila dětství. Dům však není prázdný. Žijí tu dva přátelé Purslaniny matky. Bobby Long (šedovlasý John Travolta), bývalý profesor literatury, dnes ochlasta a jeho životopisec Lawson Pines (Gabriel Macht), také ochlasta. Charakteristiky obou zkrachovalců připomínají figury z Faulknerových románů.
A Love Song For Bobby Long Purslane se rozhodne s oběma chlapíky v domě zůstat. A Love Song For Bobby Long ale není komedií o „ženské v domě“. Gabel hraje o minulosti hrdinů zchátralého sídla, která díky Purslane vyplave na povrch.

S nepříliš upravenou tváří a v tričku se Johansson snaží vypadat co nejběžněji, i tak ale její krása vymaže všechny vaše sny. Macht je nakažlivou směsí Giovanniho Ribisiho a Russella Crowea. Šedý opuchlý vlk Travolta a jeho rozhalená košile jsou pak jednoznačně hitem snímku. Po deseti letech od Pulp Fiction se známý herec dokázal převtělit do role, která si zaslouží návštěvu kina.

A Love Song For Bobby Long Upoutávka je rozdělená na dvě části – syrové, ostřeji stříhané intro krátce před polovinou vystřídá koláž prolínaček zjemněná countryfolkovým songem. Tempo není ďábelské, ale klip dokáže udržet pozornost i bez vypravěče.
A Love Song For Bobby Long bude výrazně výtvarné drama s komediálními prvky. Dává tušit dílo podobné snímkům Davida Gordona Greena (Všechny opravdové holky (All the Real Girls), jehož drama Undertow právě rotuje americkými kiny.
Kamera Elliota Davise (Třináctka, Lords of Dogtown) noří záběry do kouzelného šerosvitu a díky množství žaluzií vytváří světlo v domě nepřehlédnutelné nálady.
Světová premiéra: 02.09. (MFF Benátky)
Česká premiéra – odhad: MFF KV 2005.


The Interpreter THE INTERPRETER
Svůj nový film zasadil světoznámý Sydney Pollack (Vzpomínky na Afriku, Tootsie) do prostředí sídla OSN. Silvia Broome (Nicole Kidman s přízvukem) zde pracuje jako překladatelka. Jednou zaslechne útržek rozhovoru, který naznačuje, že kdosi chce na mezinárodní půdě sídla zabít jistého afrického prezidenta. Silvia se zároveň domnívá, že terčem útoku má být i ona sama. Do případu se vloží státní agent Tobin Keller (unavený Sean Penn), který má Silvii chránit. Problém je, že jí tak úplně nevěří. Obzvláště, když si proklepne její minulost.
The Interpreter se stává střetem překladatelky, pro níž je význam slov svatý, a agenta, který naopak slova vnímá jenom jako mlhu.

Oscaroví herci a oscarový režisér dávají snímku papírovou váhu prvotřídního thrilleru v hollywoodském stylu. Upoutávka klade důraz především na akci, výbuchy a viditelné ohrožení. Záběry jsou promyšlenými kompozicemi – viz sekvence s příletem helikoptér a příjezdem politiků. Z klipu jako celku ale čiší technický chlad a přebytečná orchestrace. Civilního ducha „Nového Hollywoodu“ nevrátí jenom Nicole na Vespě. Jestli nabízí The Interpreter víc, na to si musíme počkat minimálně do uvolnění dalších klipů.
Světová premiéra: 18.02.2005 (USA)
Česká premiéra: 24.2.2005.


Freeze Frame FREEZE FRAME
Psychologický thriller Johna Simpsona vypráví o Seanu Veilovi (TV komik Lee Evans), ze kterého se díky obvinění z vraždy stal totální paranoik. Veil si totiž myslí, že jej budou chtít obvinit znovu. Proto začne celý svůj život natáčet na video. Oholí si všechny vlasy a chlupy, aby se na hypotetické místo činu nemohla dostat jeho DNA. Navíc začne ve svém sklepním bytě sledovat zprávy o všech vraždách, které jsou v zemi spáchány. Na denní světlo Veil vychází jenom dobře vyzbrojen baterkami a kazetami… přesto je ale opravdu znovu obviněn a kazeta, která má prokázat hrdinovu nevinnost, zmizela.

Freeze Frame Freeze Frame hojně využívá záběrů, které byly pořízeny kamerami zavěšenými na Evansově těle.
Klip je laděný do téměř monochromního spektra a podkresluje jej neurotické piano. Efekty převíjených kazet mu dodávají nezapomenutelnou atmosféru. Podaří se ale stejného efektu dosáhnout v celovečerním formátu?
Světová premiéra: květen 2004 (Tribeca Film Festival, USA)
Česká premiéra: xxx

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.