Recenze upoutávek: Batman Begins, Innocence (US), THX 1138

4. 8. 2004 - 3:07 | Téma | red

Recenze upoutávek: Batman Begins, Innocence (US), THX 1138 zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: BATMAN BEGINS (zrod Batmana v režii Christophera Nolana (Memento) s Christianem Balem v hlavní roli) , INNOCENCE (najděte 7 rozdílů mezi US a JP upoutávkou!), THX 1138 (legendární debut George Lucase v režisérské verzi) +Fotogalerie z upoutávek. BATMAN BEGINS Batman Begins se zabývá proměnou malého Bruce Waynea, kterému zabijí rodiče, v gothamského strážce pořádku Batmana

BATMAN BEGINS
Batman Begins se zabývá proměnou malého Bruce Waynea, kterému zabijí rodiče, v gothamského strážce pořádku Batmana.
Vzpomínky živí v Bruceovi touhu po pomstě, která hrdinu pohání za mistrem bojových umění jménem Ra's al Ghul (Ken Watanabe).

Pohřeb, pád do studny. Déšť, vítr, sníh, sychravé velehory. Strhaná tvář. Skličující obrazy doplňuje napjatý monolog Bruce Waynea (Christian Bale) o silách v temnotě, za kterými jde až na kraj světa.
Hrdinův emotivní projev bezchybně ladí s gradací hudby i střihu. Stop-time před bleskovým záběrem na Batmana je chirurgicky přesný. Jenom mi připadá, že rozervaného chlapíka by Bale zvládnul i bez té ušaté masky…

Batman Begins natáčí Christopher Nolan (Memento, Insomnia) dle scénáře, který napsal spolu s Davidem Goyerem (Blade, Vrána).
Po minulých tragických dílech batmanovské série může jako naděje působit patrnost Nolanova rukopisu: hrdina, který je plný vnitřního pnutí a zachmuřené vizuály.
Batman Begins se do kin dostane příští léto.

Innocence GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE
S vydáním amerického foršpanu ke sci-fi Mamoru Oshiiho se naskýtá možnost konfrontovat původní náladovou upoutávku s aktálním hyperakčním neurotrailerem.
Synopse se zcvrkla na vymezení akční zápletky. Zcela chybí titulní píseň a dlouhá panoramata exteriérů. Klip doprovází energičtější hudba. Video graduje záběry krátkými a ostrými jako štěpiny ledu. Dokonce i famózně silný zoom na rozevírající se robotku je v americké verzi upoutávky zkrácen.
Pozornost přitahuje i využití fontu. Není mi však příliš jasné, proč autoři zvolili zcela jiný typ písma, než jaký propaguje titul snímku. Podobně záhadné a zbytečné je i zařazení zrcadlově obrácených písem.
Ačkoli je upoutávka postavená lákavě, může snadno působit kontraproduktivně. Divák ovlivněný jen tímto klipem bude rozladěn absencí střelby a množstvím hlubších dialogů.

THX 1138 THX 1138
Famózní debut George Lucase z roku 1971, jeden z pilířů filmové sci-fi, se v režisérské verzi v září chystá do několika málo amerických kin, záhy pak bude k mání na dvojitém DVD.
Totalita ve 25.století zbavila lidi jakékoli známky individuality a kontroluje je pomocí drog. THX 1138 je odmítne brát, a tak přivede LUH 3417 do jiného stavu. Oba jdou do vězení, kde se seznámí se SEN 5241 a začnou plánovat společný útěk.

Upoutávka k THX je úplně jiná, než většina současných foršpanů. Vidíme mozaiku vzájemně nepříliš souvisejících záběrů ze života v podzemí, z věznice, z útěku. Jsou svázány několika rapidmontážemi a zasmyčkovanými a zdeformovanými zvukovými efekty. Mrazivé. Industriální. Esteticky ohromující. Osvětlení příběhu (ať jen minimální) nulové.
Ale jak se říká na konci: „Jestli vám to udělá radost, tak tady to máte. Ale pozor, je to tíha.“
Je to tíha. Ale zaplať Bůh za ni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.