Recenze: Spider-Man: Bez domova versus paralelní vesmíry

20. 12. 2021 - 9:15 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Spider-Man: Bez domova versus paralelní vesmíry zdroj: Foto: Marvel

Superman, Batman a Spider-Man. Tři nejslavnější komiksoví superhrdinové, ve filmovém světě jsou na tom ale každý o dost jinak. 

Ten první podle všeho zatím moc netuší, kdy se vrátí, další se za pár měsíců představí poprvé s obličejem Roberta Pattinsona a ten poslední, ten je ve skvělé formě. Tom Holland se jako Spidey představil v komiksovce Captain America: Občanská válka, zachraňoval svět v Avengers a utáhl bez problémů i dvě sólovky. Spidey alias Peter Parker v nich pořád ještě chodí na střední a musí skloubit kariéru superhrdiny s prvními láskami i docházkou. Jenže v jeho třetí sólovce mu přibude pár dalších problémů, na jaké možná není úplně připravený.

Na konci předchozího filmu s podtitulem Daleko od domova se svět dozvěděl, že pod maskou Spider-Mana se skrývá právě Peter Parker. Ví to teď každý. Jeho spolužáci, teta May, novinářské hyeny i záporáci a stává se z toho vcelku velký problém, se kterým si sám neporadí.

Spider-Man: Bez domova zdroj: Foto: Marvel

A tak se rozhodne vyhledat kolegu od Avengers Doktora Strange, protože ten určitě odněkud vyhrabe nějaké kouzlo, s nímž celou šlamastiku vyřeší. A vyhrabal. Jenomže během zaklínání Peter zjistí, že výsledkem bude, že všichni na světě zapomenou, že je Spider-Man. A to se týká i jeho tety May, kámoše Neda a lásky M.J., takže si to na poslední chvíli rozmyslí… a tak trochu se kvůli tomu pomíchají reality.

Do Spider-Manova světa se dostávají protivníci, které nezná, ale oni znají Spider-Mana. Doktor Otto Octavius, Electro a další. A Peter teď musí zjistit, jak je zastavit, vrátit do jejich reality, a ještě pokud možno vymyslet, jak to celé vyřešit s tím kouzlem…

Režisér Jon Watts, jenž má na kontě i předchozí dva díly, má už Spider-Mana v ruce a do značné míry sází na to, co fungovalo minule a předminule. Tedy na sympaťáka Toma Hollanda a okouzlující Zendayu, frenetickou akci a větší než malé množství humoru. I když s tím posledním se tentokrát trošku šetří, protože se řeší vážnější věci, ale o tom později.

Spider-Man: Bez domova zdroj: Foto: Marvel

Důležité je, že formálně Watts nabízí solidní řemeslo, jen v trošku větším měřítku než minule. Konec konců jde o třetí díl a závěr jedné spider-manovské etapy, takže je potřeba do toho pořádně šlápnout a předvést věci, vedle nichž by ty z minulých dílů vypadaly jako slabé kafe.

Zároveň ovšem platí, že pokud vás Wattsův styl a přístup k hrdinovi a látce neoslovil, nečekejte zásadní změny. Minimálně v tom režijním pojetí a přístupu k hrdinům. Jednou zásadní věcí se však nejnovější Spider-Man od těch předchozích liší. A tentokrát nemám slovem „předchozí“ na mysli minulé dva filmy, ale všechny spider-manovky, které se v jednadvacátém století objevily.

Z trailerů a z výpisu záporáků (a ten není ani zdaleka kompletní) jste asi pochopili, že hraní si s multivesmíry v tomhle případě znamená, že do Wattsova/Hollandova světa vstoupí zloduši, kteří trápili jeho předchůdce a řádili ve filmech, kde na sobě měl pavoučí kostým Tobey Maguire a Andrew Garfield. A je to skvělý nápad! Společnost Sony jednoduše propojila tři série a tři vesmíry do jednoho celku, kde si může dovolit vytahovat staré známé, které mají fandové ještě v paměti.

Spider-Man: Bez domova zdroj: Foto: Marvel

Není potřeba protivníky představovat, protože ve skutečnosti noví nejsou. Pro lidi, co by náhodou o Octaviovi slyšeli poprvé, se tu nějaké to představení pár větami samozřejmě odbude, ale tak nějak se počítá s tím, že na film o Spider-Manovi půjdou fandové Spider-Mana. A že vědí, kdo je kdo, co dělá a proč je takový, jaký je. Alfred Molina i ostatní navrátilci si své role extrémně užívají, ovšem nadšení fanoušků bude pravděpodobně ještě mnohem větší.

Sony totiž s návratem starých známých vytahuje kartu nostalgie. A umí s ní zahrát tak, že v kině se fanda Spider-Mana culí od ucha k uchu prakticky od začátku. Nový Spider-Man plní sen mnoha diváků, kterým chyběli staří známí a člověk se vyloženě těší na to, kdo další se objeví v následující scéně a jestli se fakt dočkáme postavy X, nebo dorazí spíš Y, případně jestli obě a jak moc cool to celé bude.

A upřímně cool to je. Nový Spider-Man měl při propojování tří známých vesmírů hodně velké ambice, ale Watts to všechno zvládl s grácií urežírovat a člověk nemá pocit, že by někde něco chybělo, přebývalo nebo existovalo ve filmu jen jako úlitba fanouškům. Tohle je ultimátní spider-manovská jízda. Takže se možná ptáte, proč nemá ultimátní hodnocení.

zdroj: Falcon

Protože Peter Parker je idiot. Jsme v komiksovém filmu, víceméně ve filmu pro puberťáky, a hlavně ve filmu, kde se na logiku tolik nehraje. Hollandův Spidey byl navíc vždycky tak trochu tele, pořád jde spíš o kluka než o dospěláka, a tak si může dovolit dělat chyby a být naivní.

Naneštěstí tentokrát to u mě dalece překročilo laťku, kterou jsem ochotný tolerovat a Parkerovo chování, nezodpovědnost a vlastně vyloženě hloupost mi celou první půlku neskutečně kazila. Tak moc, že jsem z kina odcházel s dost nepříjemným pocitem a nechutí vidět to celé znovu. Ale ten pocit už je naštěstí pryč. Dobrý finiš dovede totiž přebít i mizerný start…

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.