Recenze Red Notice: Rutina plná hvězd od Netflixu

16. 11. 2021 - 12:22 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze Red Notice: Rutina plná hvězd od Netflixu zdroj: Foto: Netflix

Za peníze si lze koupit skoro všechno. 

Romantici by tvrdili, že lásku ne, nemocní zase že zdraví má neocenitelnou hodnotu a pár dalších věcí bychom určitě taky našli. A teď máme další. Za peníze si totiž podle všeho nejde koupit dobrý film a Red Notice je toho perfektním důkazem.

Nejdražší produkce Netflixu, do které internetový gigant narval dvě stě milionů dolarů, totiž potvrzuje, že bez talentu a víc, než průměrných schopností zkrátka pecku natočit nejde, ať už vytáhnete z peněženky jakoukoliv částku. A že je sice pěkné najmout si za 3x dvacet milionů služby trojice dost možná nejhvězdnějších hollywoodských herců, ale když okolo nich nikdo nepostaví zajímavý příběh a nedokáže ho zručně odrežírovat, klidně by celou trojici mohla dvě hodiny snímat kamera a nechat herce, ať si vyměňují recepty na vánoční cukroví… Ne, nebudu zase tak zlý. Red Notice není dobrý film, k odpadu má však taky hodně daleko.

Red Notice zdroj: Foto: Netflix

Agent FBI John Hartley ve spolupráci s Interpolem pátrá po Nolanu Boothovi. Tenhle otravně ukecaný chlapík je totiž nejlepší zloděj umění na světě, nebo to o sobě alespoň tvrdí a teď chce z Říma uloupit slavné Kleopatřino vejce. To se mu sice povede, ale stačí pár hodin, aby měl na rukách želízka a Hartley mu nabízel příležitost, jak se z nich dostat.

Kleopatřina vejce jsou totiž tři a kdo se jich zmocní, toho čeká nesmírné bohatství. Jenže krom Nolana po nich jde i Střelec. Z něj se vyklube tajemná kráska, která se nebojí jakýchkoliv podrazů, umí oběma pánům nakopat zadky, pokud si to situace žádá, a rozhodně nemá v plánu se o poklad dělit.

A Harley chce, aby mu Booth pomohl ji dopadnout. Jenže může drsný agent vypočítavému lumpovi věřit? A existují vůbec nějaká pravidla, když se dva zloději a jeden strážce zákona pokouší jeden druhého obehrát ve hře, v níž jde o stovky milionů dolarů?

Red Notice zdroj: Foto: Netflix

Režisér a scenárista Rawson Marshall Thurber chtěl Red Notice pojmout jako akčně-dobrodružnou komedii plnou zajímavých lokací, rychlého tempa, hláškování, výbuchů a sex appealu Gal Gadot. A všechno tu funguje tak nějak napůl. Problém tkví totiž v tom, že Thurber není extra dobrý režisér.

Respektive komedie plné dialogových přestřelek mu celkem šly, on by však rád točil větší a akčnější snímky. A na to nemá ani schopnosti, ani nápady. Jeho novinka by se dala popsat dvěma slovy „v pořádku“. Všechno tu je vlastně správně, ale jako by film točil robot, který si vypočítal, co publikum od žánru a od hereckých hvězd chce a zkusil podle toho naprogramovat dokonalý výplach.

Dwayne Johnson je tedy velký, tváří se drsně a občas někoho bouchne, nebo po někom vystřelí. Jako ve většině jeho ostatních filmů. Ryan Reynolds se ze sebe pokouší sypat hlášky, občas se mu to povede, občas ne a většinu času zvládá být otravně ukecaný. Jako ve většině jeho ostatních filmů. A Gal Gadot je hezká, ovšem jakmile se pokusí mluvit nebo hrát, člověka z toho až bolí oči. Jako ve většině jejích ostatních filmů. No a ti tři se plus mínus náhodně potkávají v jednoduchém příběhu, který by rád byl variací na dobrodružství Indiany Jonese, ale nemá ani na Cageovy Lovce pokladů.

Red Notice zdroj: Foto: Netflix

Thurber totiž nedovede vymyslet nápaditou akční scénu, kvůli Covidu se nemohlo natáčet v lokacích, ale ve studiu a celý film tak působí neuvěřitelně levně a lacině a od první do poslední minuty se hraje na jistotu. Absolutní. Thurber dodal dokonalý produkt – dokonalý snímek pro všechny, protože si v něm s trochou snahy najde něco každý divák. Tuhle něco bouchne, tamhle je nějaký vtip, teď se podíváme do Říma, potom do jihoamerické džungle, nic není moc komplikované a vše ubíhá bez větších zádrhelů, protože se tu nikdo nepokouší vymýšlet cokoliv nového.

Kecal bych, kdybych tvrdil, že to nefunguje. Přinejmenším v první třetině, kdy Red Notice hrdiny představuje a dostaneme honičku v Římě (scéna na lešení je jediný moment, kdy se filmaři zmohli na nějakou kreativitu) šlape solidně. Ale jakmile se rozdají karty a ukáže se, že půjde vlastně jen o předraženou přehlídku hereckých hvězd v mdlém příběhu bez atmosféry, nápadů a jakéhokoliv pokusu o originalitu a snahu natočit něco, co by povyšovalo film nad průměr, jde to celé z kopce.

zdroj: Netflix

Ty dvě hodiny se u Red Notice strávit dají a díky vcelku rychlému tempu i utečou. Bohužel druhý den budete marně přemýšlet, o čem to celé bylo. S touhle trojicí herců a produkčním zázemím štědrého Netflixu to mohlo být lepší. A především mělo. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.