Recenze na celovečerní dokument z prostředí FMX, TOMORROW WILL BE BETTER

28. 4. 2012 - 9:20 | Téma | red

Recenze na celovečerní dokument z prostředí FMX, TOMORROW WILL BE BETTER zdroj: tisková zpráva

Není to tak dlouho, co jsme vypustili první vlaštovku s informací o dokončení celovečerním filmu FMX jezdce Libora Podmola a režiséra Martina Přívratského TOMORROW WILL BE BETTER. Minulý týden proběhlo promítání pro novináře a já jsem tak měla možnost celý film shlédnout.

Tento celovečerní dokument spolu vymysleli již jmenovaní Libor a Martin, protože ještě nezaznamenali film, který by na téma freestyle motocross nahlížel tak, jak by ho zdokumentovali právě oni. 

Martin i Libor spolu několikrát na téma natočení takového projektu hovořili. Martin chtěl natáčet v Africe, ale bohužel nesehnal dostatečné prostředky na realizaci. Po několika projektech, na které se nepodařily sehnat peníze, se plány zastavily.

Libor říká, že už objel snad všechny contesty, co byly možné a jezdil skoro ve všech parcích, které jsou, ale v Americe, kde se tento sport zrodil, ještě nebyl. A jako kluk, který chce být dobrý freestylemotocrossař by se tam rozhodně měl vydat.

Libora shodou okolností oslovil jeho americký manažer Lucas Mirtl , aby přiletěl do USA na tříměsíční trénink. Tím se vše krásně vyřešilo, lokalita byla daná a kluci mohli začít s projektem, který dostal pracovní název AmericanTrip. A tím to vše začalo.

1

Výprava se povedla a když kluci seděli spokojeni v letadle na cestě domů, rozhodli se, že toto krátké video rozvedou až do celovečerního dokumentu.

Natáčelo se na místech, jako jsou Los Angeles,  motocrossový park Speedworld nebo v indiánské rezervaci v Cameronu(obojí Arizona). Samozřejmě jsou zde i záběry z Evropy z různých závodů, jako např. X Fighters v Římě nebo závody na Slovensku, v Ostravě a Vídni. A nechybí samozřejmě Mistrovství světa FMX v Brazílii.

Vystupují zde zvučná jména, jako FMX kmotr Mike “TheGotfather“Metzger, Rob Adelberg, Jim McNeil, Petr Kuchař a další.

 Jestli si myslíte, že Libor v obleku jen tak zapózoval kvůli grafice na plakát, jste na omylu. V obleku, kravatě a saku totiž zkoušel trik, který si do této chvíle netroufnul skočit na hliněném dopadu. Jde o trik Seatgrabflip (při saltu vzad se vymrští s motorky, jednou rukou se chytne za sedlo a střihne nohama). Trik se mu podařil! Zkouší to znovu a znovu, aby byl trik ještě lepší, protaženější...až prohmátne na prázdno. Naštěstí se ve vzduchu otáčí nohama na zem a nedopadá tak na hlavu. 

Ano i takové situace jsou ve filmu vidět. Bez toho by to nešlo, protože pády k tomuto sportu neodmyslitelně patří.

11 zdroj: tisková zpráva

Martin podotýká, že nechtěl jen pořizovat záběry triků na motorkách, protože těch už bylo natočeno mnoho a navíc s technikou, kterou si nemohl díky nulovému rozpočtu pořídit. Jeho ale zajímaly hlavně chvíle a momenty "za ježděním", chvíle, kdy se kamery normálně vypínají a vy vidíte svět v jakém jezdci žijí. Neustálé cestování, přesuny z hotelů do arén, ježdění, párty, pády, léčby zranění, ale také jejich syny a touhy.

"Viděl jsem v tom tématu příběh rock´n´rollových hvězd, které obrážejí haly a zároveň roadmovie o svobodě a specifickém životním stylu"

To je to,čím se snímek liší. Prostě vidíte to všechno okolo a to je to, co bude na tomto snímku diváka přitahovat.  Alespoň mne to bavilo moc. Nebudu zde sáhodlouze popisovat detaily filmu, ani prozrazovat, co všechno se ve filmu o Liborovi dozvíte, protože pokud o tento film máte zájem, určitě ho shlédnete.

Původně jsem očekávala, že film bude všeobecně o freestyle motocrossu pod taktovkou Libora Podmola, který bude nám laikům vysvětlovat o čem tento sport je a že tento film bude plný videí z různých závodů.  Ale že uvidím opravdu silný příběh z cesty Liborovou kariérou, jeho vzestupu, pádu a opět vzestupu jsem netušila.

111 zdroj: tisková zpráva

Film dokumentuje cestu a snahu českého a pro většinu neznámého jezdce za titulem Mistra světa. Přes všechny překážky, jako například náročná zlomenina klíční kosti, která si dokonce vyžádala operaci, se Libor po 10 dnech vrací do sedla a na konci roku 2010 v Brazílii titul Mistra světa získává!

Můžete se těšit na výborné výkony Libora, perfektní záběry, vtipné příhody, chvilky napětí, pocity empatie a štěstí a spousty dalších emotivních zážitků. Ještě musím podotknout, že hudba je také velmi dobrá. Hudbu má na starosti Emil Kopta s Martinem Přívratským.

 Jestli jste na tom stejně jako já a tomuto sportu nerozumíte do morku kosti a to je to, co Vás třeba odrazuje, vůbec nad tím nepřemýšlejte a na film jděte. Já jsem jakožto laik mněla také předsudek. Nemyslím tím, předsudek, že by byl film špatný a nebavil mne, ale předsudek, že o FMX zase tak moc nevím. Říkám to upřímně. Film Tomorrow will be better mne nakonec opravdu velmi pozitivně zasáhl. Je to ten typ filmu, kdy si říkáte “chci, aby ten film ještě nekončil, chci vidět víc…” Až bude film v kinech, půjdu se na něj podívat ještě jednou.

Vy se můžete těšit na předpremiéru 7. 5. Ve Valašském Meziříčí v kině Svět, kde za vstupné zaplatíte 199 Kč. Premiéra pak proběhne 10. 5. v Praze, v kině Světozor a vstupné bude 350 Kč.

Více na http://liborpodmolfilm.com/

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.