Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

8. 4. 2022 - 10:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Kouzelníci se vrací. Jenže možná nemuseli: Být fanouškem Harryho Pottera je v roce 2022 docela řehole. 

Zatímco marvelovky a komiksovky od DC se točí jako na běžícím páse, Hvězdné války si dávají v kinech pauzu, ale zásobují diváky seriály a po letech čekání se letos dočkáme i velkolepého seriálového Pána prstenů, fandové Bradavic mají Fantastická zvířata.

Sérii, která vznikla podle knihy, v níž prakticky neexistuje příběh a jejíž tvůrci ani po dvou snímcích nezjistili, jak z ní udělat něco skutečně zajímavého. Upřímně nejzajímavější je fakt, že odtud byl odejit kvůli svým soukromým problémům Johnny Depp a nahradil ho Mads Mikkelsen a že i na třetí pokus dostáváme něco, co asi většina z nás úplně nepotřebovala vidět. A i když se tvůrci u Brumbálových tajemství pokoušejí zase o něco trošku jiného, nakonec to vede ke stejné šmíře jako v obou předchozích filmech.

1 zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Grindelwald má nový plán, vrhnout svět čarodějů do války se světem mudlů a zastavit ho opět může jen Mlok Scamander se svým kufrem plných magických potvor, pár dalších kouzelníků a především Brumbál, pro kterého je celý střet poněkud osobnější a zároveň do něj sám nesmí zasáhnout.

Co tedy udělá? To, co ve všech příbězích s Harrym Potterem, vymyslí geniální plán, rozdá úkoly a čeká, až to všechno do sebe zapadne a dojde na happy end. Zlý Grindelwald to tentokrát zkouší tak trochu přes politiku a Mlok Scamander, další staří známí, několik nováčků a pár postav, u nichž si kvůli jejich nezajímavosti nebudete jisti, jestli už v minulých dílech byly, nebo ne, musí dělat… co vlastně?

To je otázka, na kterou jsem marně hledal odpověď téměř dvě hodiny. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství totiž působí víc jako damage control než jako film. A ne moc dobrý. V předchozích dvou snímcích se totiž objevila velká spousta postav, a ještě větší množství mikropříběhů.

Naznačily se komplikované a občas až překombinované vztahy mezi nimi a zároveň se tam toho reálně moc nestalo. A vzhledem k tomu, že tržby klesly o pěkných pár desítek milionů a potlesk fandů nebyl nijak zvlášť hlasitý. Studio si tedy dobře řeklo, že se pokusí ve trojce trošku pročistit vzduch a co nejvíc těch rozjetých, ale očividně ne příliš zajímavých témat dokončit a jejich aktéry někam elegantně uklidit. Jenže nadělalo ještě větší binec.

5 zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

V prvních dvou třetinách totiž trojka Fantastických zvířat vypadá jako dokonalý maglajs, v němž jakoby se všechno dělo zcela náhodně. Hrdinové dělají věci, které nedávají smysl nebo naprosto popírají to, co dělali před tím. Logická návaznost tu prakticky neexistuje, a i když se občas objeví nějaká ta hezky vymyšlená a velká bojová scéna, většinu času je to celé nudně nenápadité, případně bůhvíproč přeplácané a nesmyslné.

Příběh pádí dopředu bez ohledu na to, kolikrát u toho musí hrdinové zakopnout a nabít si držku, nakousnutá témata z předchozích filmů ukončí obvykle dost nedůstojně, rychle a bez jakéhokoliv efektu na diváka (wow momenty fakt nečekejte) a celé to vypadá, jako kdyby Warner Bros., J.K. Rowling a režisér David Yates chtěli co nejrychleji utéct od toho bordelu, jaký se jim posledních pár let povedlo vytvořit, a i jim došlo, že neodvedli dobrou práci. Na jednu stranu to respektuji, na druhou to dobrý film z trojky Fantastických zvířat fakt nedělá. Ale když někdo odklízí hnůj, tak se nesmí divit, že kvůli tomu bude trochu zavánět…

Abych byl fér, určitě musím uznat, že závěrečná část, ve které se konečně začne něco dít a Brumbálův podivný plán začne vycházet, je vcelku fajn. Film se konečně rozhodne přibrzdit a začít řešit příběh a že by celý ten dvě a půl hodiny dlouhý nesmysl mohl k něčemu směřovat.

zdroj: Vertical Entertainment

Kouzelnický Bhútán je krásný, akce konečně alespoň trošku nápaditá a Mads Mikkelsen s Judem Law dostanou šanci ukázat, o kolik víc herecky ční nad své kolegy. A samotný závěr navíc naznačí, že pokud se někdy dočkáme čtyřky, její autoři jsou možná připraveni jít jiným směrem a tuhle kapitolku plnou plochých a nudných hrdinů, přeplácaných zápletek a evidentní neschopnosti ujasnit si, o čem že by ty filmy měly vůbec být, hodit za hlavu.

Sám za sebe si však nejsem jistý, jestli o něco takového stojím… Tenhle zajímavý kouzelnický svět by si možná spíš, než jiné filmy zasloužil jiné tvůrce…

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.