Recenze: Dolittle – Robert Downey Jr. a spousta zvířátek

22. 1. 2020 - 9:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Dolittle – Robert Downey Jr. a spousta zvířátek zdroj: Universal Pictures

Robert Downey Jr. to vloni zabalil jako Iron Man, a i když se šeptá, že jeho Tonyho Starka možná uvidíme v Black Widow, comicsové brnění už prakticky pověsil na hřebík.

Od Marvelu Downey odcházel jako jedna z největších hvězd na světě, zároveň ale jako člověk, který je hodně spojený s jednou konkrétní rolí a jak moc na něj budou chodit lidi, když se objeví jako jiný hrdina, vlastně nikdo moc nevěděl. Dolittle tak byl pro Downeyho do značné míry risk.

Sice vychází ze slavné předlohy, stál ovšem hodně (HODNĚ) peněz a za kamerou byl člověk, kterého bych u rodinné podívané zrovna nečekal. Navíc se ukázalo, že režisér Stephen Gaghan svou práci neodvedl dobře a studio muselo na poslední chvíli Dolittla zachraňovat. Takže mě moc nepřekvapuje, že výsledkem je film, který se i na ten průměr musí většinou hodně snažit.

1 zdroj: Universal Pictures

Dolittle je doktor, který dovede hovořit řečí zvířat a rozumí si s nimi víc než s lidmi. Po smrti své ženy se uzavřel před světem a bydlí daleko od civilizace. Společnost mu dělají sympatický lední medvěd, ukecaný pštros, gorilí sralbotka nebo chytrá papouščí dáma.

Jenže teď Dolittla lidé potřebují, anglická královna byla totiž otrávená a jen on dokáže přijít na to, co se stalo a dovézt včas lék, takže se vydává na dlouhou dobrodružnou cestu a spolu s ním samozřejmě i jeho zvířecí kámoši. Jenže na záda mu dýchá starý konkurent a proti němu stojí zlý Antonio Banderas nebo jedno hodně neobvyklé a hodně nebezpečné zvíře. Zvládne se Dolittle vrátit domů včas?

4 zdroj: Universal Pictures

Když nebudu počítat militantní fanoušky a fanynky Roberta Downeyho Jr., tak si nedovedu představit, že by Dolittla chtěl vidět někdo, komu je víc jak deset let. Filmaři mají knížky Hugha Loftinga rádi a tenhle lékař, který rozumí řeči zvířat, už se na plátně několikrát objevil, ale u nás to žádná velká hvězda není.

V Česku známe asi spíš verzi s Eddiem Murphym, která není bůhvíjak dobrá, koukat se na ni však pořád dá, v Americe je ovšem za klasiku považovaný film z roku 1967 Pan doktor a jeho zvířátka. A problém tkví právě v tom, že nový Dolittle by chtěl být právě jako tahle klasika. A nedošlo mu, že tenhle styl nemá v roce 2020 co nabídnout.

Celá tahle rodinná taškařice, mimochodem vcelku dost krátká, totiž působí jako padesát let starý film. Jsou tu zvířátka, občas dělají veselé vylomeniny nebo někam padají a Robert Downey Jr. se u toho tváří chápavě a moudře a občas dělá vylomeniny s nimi. Jenže je to celé takové… fotrovské.

2 zdroj: Universal Pictures

Žijeme v době, kdy není problém mít v kinech kompletně digitální charaktery, omladit s pomocí počítačů herecké veterány a rozpoutat bitvu desítek superhrdinů a superpadouchů. A nikoho to už dávno nefascinuje. Mluvící pštros nebo medvěd s čepicí, se kterými si povídá bývalý Iron Man, je něco, nad čím člověk dnes ani nebude uznale pokyvovat hlavou, natož aby na to koukal s otevřenou pusou.

Dolittle působí oldschoolově, i když ne v tom dobrém slova smyslu. Vypadá jako film, na který mohli chodit do kina jako malí vaši rodiče nebo prarodiče, jenže od té doby se zkrátka žánr dobrodružných rodinných filmů změnil. Nový Dolittle krom těch zvířátek, Downeyho charismatu a předvídatelných vtipů nenabízí nic, co by stálo za pozornost. A paradoxně ztrácí tam, kde by to člověk úplně nečekal.

Ten film stál 175 milionů dolarů. Jo, přečetli jste si to správně. Jenže režisér Gaghan podobné trikové věci nikdy netočil, je to specialista na politická dramata, režíroval Syrianu a napsal Traffic: Nadvláda gangů a film s takhle velkým množstvím triků nikdy na starost neměl.

zdroj: Cinemart

A evidentně se mu to celé rozpadlo pod rukama a studio muselo povolat Jonathana Liebesmana, režiséra Hněvu titánů, který to měl napravit. Takže ve výsledku točil trikový film člověk, který s triky neumí a když se zjistilo, že to je průšvih, byl povolán záchranář v podobě režiséra, který triky umí, ale zase neumí nic jiného. Ta nuda, bezkrevnost a svým způsobem i otravnost tak najednou dává smysl. A mimochodem ty triky stejně nejsou moc dobré.

Celkově se to díky krátké stopáži dá přežít, ale pokud nemáte malé děti, fakt nedovedu najít důvod, proč vás na to posílat. Zajímavější než samotný Dolittle je totiž i spíš to, že někdo dovolil, aby takovýhle projekt v takovéhle podobě vznikl. Fakt nechápu, koho chtěli tvůrci dostat do kina.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.