Recenze: béčková komiksovka Bloodshot s Vinem Dieselem

12. 3. 2020 - 14:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: béčková komiksovka Bloodshot s Vinem Dieselem zdroj: Falcon

Vin Diesel je asi nejsmutnější hollywoodská hvězda současnosti. Když před lety začínal, mluvilo se o něm jako o někom, kdo dovede nabídnout divákům vedle svalů i obstojné herectví.

A párkrát ukázal, že to nebylo žádné přehánění. Kariéru mu ovšem nakoply spíš ty svaly, a hlavně série Rychle a zběsile. Tu nastartoval, pak z ní vycouval, a nakonec se k ní vrátil jako producent a teď mu vydělává obrovské peníze. Jenže problém je, že diváci na něj mimo Rychle a zběsile nejsou vůbec zvědaví a na jeho jiné filmy se jednoduše nechodí.

On sám už se nejspíš smířil s tím, že se do historie nezapíše jako herec, ale jako akční ikona, přesto by byl nejspíš rád, kdyby se na něj pamatovalo i kvůli něčemu jinému než rychlým autům. Letos tak zkouší oslovit diváky s Bloodshotem a papírově měl slušnou šanci uspět.

4 zdroj: Falcon

Bloodshot je comicsovka od vydavatelství Valiant, které to v kinech zkouší poprvé, casting není špatný a za kameru se postavil David S. F. Wilson, zkušený trikař, jenž má na kontě i spoustu efektních filmečků v počítačových hrách. Jenže ani tentokrát to nevyšlo.

Hrdinou Bloodshota je Ray Garrison, akcí ošlehaný voják, který by udělal všechno pro svou zemi a pro svou krásnou manželku Ginu. Takže když mu před očima Ginu zabijí, celkem ho to dopálí. Stejně tak jako fakt, že kulku do hlavy schytal o pár vteřin později i on sám.

3 zdroj: Falcon

Teď se ale probouzí na operačním stole společnosti RST a doktor Harting mu řekne, že věci se vyvíjely trošku jinak, než asi Ray čekal. Ray skutečně umřel, Hartingovi a jeho vědeckému týmu se ho ovšem povedlo zachránit a hlavně vylepšit. Jeho tělo je teď plné nanitů, miniaturních robůtků, kteří mu dávají nadlidskou sílu a okamžitě léčí jeho zranění.

Ray tedy neváhá a vyráží do světa, aby se pomstil… jenže pak se opět probouzí na operačním stole a znovu si vybavuje jen vraždu své ženy. Jenže tentokrát stiskl spoušť někdo jiný… Rayovi to chvilku trvá, postupem času ovšem přijde na to, že Harting manipuluje s jeho vzpomínkami a pamětí a udělal si z něj dokonalého zabijáka, jenž ho na slovo poslouchá. S tím je však teď konec. Ray chce odpovědi. A hodlá je z Hartinga vymlátit, i kdyby kvůli tomu musel zničit celou jeho společnost a pozabíjet komando jeho supervojáků.

Bloodshot je akční béčko, což samo o sobě nemusí vůbec vadit. A to, že vychází z comicsu, bych dokonce v tomhle případě považoval za nepodstatné. Těch vyloženě comicsových prvků tu totiž moc není. Místo klasických superhrdinů a superpadouchů dostaneme geneticky a mechanicky vylepšené drsňáky, kteří si sice dávají celkem efektně po tlamě, ale celkově je Bloodshot pořád poměrně komorní záležitost a ve své největší akční scéně si vystačí s padajícím výtahem nebo přestřelkou v tunelu. Rozhodně jde o menší film než jsou Avengers. Ale bohužel taky o dost nudnější.

2 zdroj: Falcon

Pokud jste viděli trailery, tak už víte o filmu vlastně úplně všechno. Dave Wilson vysází hrozně brzy všechny karty na stůl a rychle se ukáže, že Bloodshot je i přes docela efektní hrátky s robotikou, umělými končetinami a nanity vlastně dost povrchní blbina o drsňákovi, jehož zradili lidé, jimž věřil.

Zápletka je průhledná a jednoduchá a zoufale postrádá nadhled, který by tu byl potřeba. Stačí dvě věty a hned víte, jestli postava, s níž Ray mluví, bude zlý drsňák, zákeřný lump, vnitřně rozervaná pomocnice nebo o hlášky se pokoušející se hňup. Bloodshot vývojem hrdinů a samotného příběhu absolutně nepřekvapí a připomíná svou sebevědomou pitomostí ta nejbéčkovatější béčka devadesátých let.

zdroj: Falcon

Zdroj: Falcon

S tím by se dalo nějak žít, kdyby Wilson nabídl akci, jenže té tu překvapivě není moc a když už na ni dojde, rozhodně kvůli ní nezačnete v kině tleskat. Wilsonovi bitky (je jich tu víc než střílení) kazí chaotický střih zaměřující se na detaily, takže ze soubojů toho nakonec není moc vidět. Velká přestřelka v tunelu je zase celá laděná do černé a tmavě červené barvy, což možná vypadá dobře na stránkách comicsu, bohužel ve filmu to nejen nudí, ale regulérně se o mě pokoušel spánek. Což je v momentě, kdy Dieselovi někdo brokovnicí ustřelí půl hlavy a ta mu začne dorůstat, dost nečekané.

Bloodshot je zkrátka film, který kope druhou ligu. Sází na laciný a okoukaný příběh a bohužel ho nedovede opepřit nápaditou nebo extra zábavnou akcí. Pokud si z Bloodshota budete něco pamatovat druhý den po návštěvě kina, bude to zázrak.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.