Akční smolař Vin Diesel

13. 3. 2020 - 14:30 | Téma | Matěj Svoboda

Akční smolař Vin Diesel zdroj: Falcon

Vin Diesel je jedna z největších akčních hvězd současnosti. Ale platí to obvykle jen v případě, kdy sedí za volantem nějakého rychlého auta v sérii Rychle a zběsile.

Holohlavý drsňák se ale pravidelně pokouší oslovit diváky i v jiných akčňácích, zatím mu to ale moc nejde. Zlomí tohle prokletí komiksovka Bloodshot? A měli byste dát jeho neúspěšným akčním filmům z let minulých druhou šanci, nebo propadly právem?

Osamělý mstitel, 2003

diesel osamělý mstitel zdroj: Foto: Warner Bros

V roce 2003 se Diesel ještě hledal. Díky filmům jako Černočerná tma, Rychle a zběsile nebo xXx měl slušně našlápnuto v akčním žánru, pořád si ale myslel, že by mohl divákům nabídnout víc a uspět i jako dramatický herec. Osamělý mstitel měl být film, který by ukázal, že dovede stejně dobře mlátit a střílet lidi, ale i hrát a projevovat nějaké složitější emoce.

Ztvárnil tu drsného agenta DEA Seana Vettera, který spolu s parťákem vyrostl na ulici a ví, jak to tam chodí. A i proto dovede pořádně zatopit obchodníkům s drogami. Jenže teď jim zatopil trochu moc, a tak si pro něj nepřátelé přijdou až domů. Sean sice útok přežije, jeho manželka ale nemá takové štěstí a když zoufalý vdovec zjistí, že se spravedlnosti nedovolá, rozhodne se postarat se o ni po svém.

Osamělý mstitel má echt béčkovou zápletku, která by třeba v devadesátých letech bez problémů stačila na obstojnou seagalovku. Jenže Diesel se tu pokoušel jít víc do hloubky a soustředil se víc na drama, vzájemné vztahy mezi hrdiny a na to, jak se jeho drsňák vyrovná s těžkou životní ztrátou.

A když už došlo na střílení, bylo sice fajn, ale bylo ho zatraceně málo. Osamělý mstitel je ve výsledku film, který nemohl potěšit nikoho. Na drama je moc pitomý, na akční film moc nudný. Finanční neúspěch v kinech byl víc než zasloužený.

Babylon A.D., 2008

diesel babylon ad zdroj: Intersonic

Ambiciózní sci-fi francouzského herce, scenáristy a režiséra Matthieu Kassovitze se natáčelo mimo jiné i v Česku, konkrétně v Praze a v Ostravě. A tvůrci z toho neměli moc radost, protože uprostřed Evropy moc nenasněžilo a filmaři se museli kvůli několika zimním scénám přesouvat do Švédska.

Kvůli nevhodnému počasí se nakonec celé natáčení neúměrně prodlužovalo, a dokonce byl výrazně překročený rozpočet. Takže to na place nebylo úplně fajn. Kassovitz si dokonce stěžoval, že studio mu do jeho práce kecalo tak moc, že vlastně žádnou scénu nemohl natočit tak, jak plánoval a studio nakonec v postprodukci i hodně stříhalo. A výsledkem byl maglajz, který nedával moc smysl, což se rychle rozkecalo a do kina se diváci nehrnuli.

Přitom je to škoda, protože Babylon A.D. má zajímavý příběh, svět i obsazení. Děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy se společnost začíná pomalu rozpadat a žoldák Toorop dostane za úkol převést z Kyrgyzstánu do New Yorku tajemnou ženu s ještě tajemnějšími schopnostmi, přičemž jim jde po krku každý od šílených vědců přes konkurenční žoldáky až po Gérarda Depardieu, který bydlí v něčem, co připomíná kombinaci luxusní limuzíny a tanku.

Babylon A.D. byl možná až příliš ambiciózní film, faktem ale je, že se nepovedlo smíchat ho dohromady tak, aby ty ambice naplnil. A nikdo na něj nepřišel.

Poslední lovec čarodějnic, 2015

diesel poslední lovec čarodějnic zdroj: Bontonfilm

Vin Diesel je velký fanda fantasy. Miluje Dungeons and Dragons a jednu chvíli to vypadalo, že by si mohl zahrát i ve filmové verzi téhle hry na hrdiny. Té jsme se však zatím nedočkali, a tak si Vin Diesel řekl, že se vyblbne trošku jinak.

Jeho akční fantasy Poslední lovec čarodějnic se sice odehrává v současnosti, hrdinou je však muž starý stovky let. Kdysi ho totiž proklela královna čarodějnic a on je teď nesmrtelný, chodí po světě, likviduje zlo a tváří se drsně. Jenže netuší, že jeho stará protivnice není mrtvá, ale celá staletí sbírala síly ke svému návratu a teď míří zpátky do světa lidí. A chce se nejen pomstít, ale také vypustit na svět nový mor.

Hlavní hrdina, který s pomocí meče a brokovnice bojuje proti zlým kouzlům, je údajně stejná postava, za jakou Diesel hrával Dungeons and Dragons. Fanboyovství je rozhodně hezká věc a Vin dal do téhle fantasy evidentně kus srdíčka, ale bylo mu to k ničemu.

Jeho hrdina Kaulder by měl být cynický a životem unavený drsňák, ale ve skutečnosti je to spíš otravný hňup, který většinu příběhu absolvuje s až příliš sebevědomým šklebem a hromadou blbých keců. Ve scénách, kdy oslovuje více než osmdesátiletého Michaela Cainea „mladej“, jsou fakt hodně nedůstojné.

Akce je navíc poměrně málo a nevypadá bůhvíjak a celkově Poslední lovec čarodějnic spíš většinu času vysvětluje, jak funguje svět, kde se za každým rohem ukrývá magie, než aby řešil děj nebo něco podobného. Nakonec tahle nuda v kinech víceméně vyhořela. Přesto teď začal Diesel naznačovat, že se pracuje na pokračování. Otázka je, jestli po něm touží někdo jiný než on sám.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.