Recenze: Aladin – Disneyovská klasika v novém kabátě

27. 5. 2019 - 9:45 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Aladin – Disneyovská klasika v novém kabátě zdroj: tisková zpráva

Slavný animák se dočkal nové verze. Obstojí blbnutí Willa Smithe a romantika na létajícím koberci v porovnání s původním filmem?

Pravidla Hollywoodu jsou neúprosná a když si někdo vydupe osobní a třeba i trošku jiný film, který nakonec v kinech vyhoří, musí si napravit reputaci. Ti béčkovější filmaři pak pár let dřou v televizi a točí piloty a pomalinku doufají, že se na jejich průšvih zapomene. Ti slavnější a zajímavější pak dostanou šanci pracovat na projektu, který možná není jejich srdcovka, ale má velký potenciál vydělat a zbavit je nálepky komerčně neúspěšných tvůrců. Přesně tohle se nejspíš dělo u Guye Ritchieho. Tvůrce černohumorných britských gangsterek a obou dílů Sherlocka Holmese se nejdřív před pár lety spálil špionážní podívanou Krycí jméno U.N.C.L.E. a jeho následující velkolepá a velkolepě drahá fantasy Král Artuš: Legenda o meči byl vyloženě průšvih. A teď ho Ritchie žehlí u Aladina. On sám by se možná rád věnoval jiným projektům, ale aniž bych mu chtěl přát cokoliv zlého, my diváci jsme na tom všem docela vydělali.

Nový disneyovský Aladin jde ve stopách Krásky a zvířete nebo Knihy džunglí. To znamená, že jde o předělávku slavného animáku, která víc než na umění kreslířů a animátorů spoléhá na slavné herce, skvělé triky a jinak se drží toho, co se osvědčilo už v originálu. I tentokrát tak dostaneme příběh sympatického zlodějíčka Aladina, jenž se pokouší přežívat ze dne na den na ulicích města, jemuž vládne sultán, který má poměrně dost pohlednou dceru Jasmínu. S tou se Aladin seznámí, netuší ovšem, že jde o princeznu a když to odhalí, už je pozdě. Skončí totiž v rukách zlého vezíra, jenž ho přinutí, aby mu donesl kouzelnou lampu, ve které se schovává všemocný Džin a ten dovede každému splnit tři přání. Lampa však nakonec skončí u Aladina. A dál už asi víte, co se bude dít.

aladin 1 zdroj: tisková zpráva

Pokud si odmyslíme změnu stylu a fakt, že místo animáku dostaneme velkolepý trikový film, tak tu na první pohled těch změn moc není. A vlastně ani na druhý nebo na třetí pohled. Disney se nepokouší točit Aladina jinak a od začátku. Jen chce změnit formu, vrátit do hry to, co fungovalo v původním filmu a výsledek poslat do kin s tím, že na něj ideálně zajdou jak fandové animáku, tak i nová generace milovníků pohádkových příběhů. A ono to funguje i tentokrát, protože tohle studio si umí to podstatné pohlídat a Aladin je podobně jako Popelka, Kráska a zvíře nebo Kniha džunglí profesionálně odvedená práce po všech směrech. A pakliže nebudete vyloženě naštvaní z toho, že je to „víceméně to samé, co známe, jen tu nejsou kreslení hrdinové“, měli byste být spokojení. Všechno tu totiž perfektně šlape.

Režisér Ritchie se samozřejmě musel krotit a není to logicky zdaleka taková divočina jako jeho předchozí filmy, přesto jsou úvodní honička ve městě, finále nebo let na létajícím koberci hodně působivé scény. Staré písničky fungují pořád skvěle, těch pár nových zní taky dobře a na výpravě a kostýmech se rozhodně nešetřilo. Celé to hezky vypadá, hezky zní a hezky se na to kouká. A navíc tu jsou i fajn herci. Možná jste zaznamenali rozhořčení diváků nad prvním trailerem, kde se objevil Džin s tváří Willa Smithe. Ten nebyl ve snadné poloze, v těch upoutávkách opravdu nevypadal příliš povedeně, a navíc musel konkurovat Robinu Williamsovi, který Džina geniálně nadaboval v animáku. Smith mu ovšem ostudu nedělá. Je extrémně živelný, energický i legrační. Právě u něj se často objevuje klasická Ritchieho dravá režie, protože výmluva „jsou to kouzla“ je ideální k tomu, aby se lidé za kamerou pořádně rozjeli.

aladin 3 zdroj: tisková zpráva

Fajn jsou ale i všichni ostatní. Ačkoliv nejde zrovna o známé herecké tváře, všichni v Aladinovi odvádí parádní výkony, respektive se do svých rolí hodí. Neznámý Mena Massoud je jako hlavní hrdina hrozný sympaťák, u Naomi Scott člověk nebude dlouho přemýšlet o tom, proč se do ní Aladin zamiloval a Marwan Kenzari si svého skrz naskrz zlého Jafara viditelně užívá. Takže potud všechno v pořádku.

Popravdě nevím, co na Aladinovi hanět. Jediný opravdu výrazný problém je absence originality a přílišná podobnost s původním filmem, ale vyčítat tohle nové verzi by nebylo fér. Přesně tohle totiž u Disneyho slibovali a taky do kin dodali. Pokud se člověk povznese nad to, že podobného Aladina už jednou viděl, dostane parádní dobrodružství s ideální dávkou romantiky, humoru a spoustou opravdu nádherně vypadajících scén. To není málo, že ne?

Hodnocení: 4/5

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Disney začíná chystat Aladin 2, návrat hlavních hereckých hvězd se očekává

Disney začíná chystat Aladin 2, návrat hlavních hereckých hvězd se očekává

13. 2. 2020 | Novinky | Adam Homola

Miliardový Aladin dostane pokračování, v Disney na něm začínají intenzivně pracovat.
Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

3. 1. 2020 | Téma | Matěj Svoboda

Uplynulých dvanáct měsíců znamenalo pro filmové fandy i samotný Hollywood hodně změn. Přepisovaly se žebříčky nejúspěšnějších filmů všech dob, dočkali jsme se velkých překvapení i ještě větších zklamání a možná, že se potichu změnila i pravidla, podle kterých filmový průmysl hraje. Co nejzajímavějšího se ve filmovém světě vloni událo?
Mena Massoud nemůže ani po miliardovém Aladinovi sehnat žádnou novou roli

Mena Massoud nemůže ani po miliardovém Aladinovi sehnat žádnou novou roli

4. 12. 2019 | Novinky | Adam Homola

Mena Massoud toho za sebou ještě moc nemá. Pár seriálů, několik kraťasů a jeden masivní blockbuster. Přesto je bez práce.
Staronové disneyovky, aneb Aladinem převod animáků do hrané podoby nekončí

Staronové disneyovky, aneb Aladinem převod animáků do hrané podoby nekončí

24. 5. 2019 | Dokina.cz | Matěj Svoboda

Jaké pohádkové klasiky se dočkají nové verze po Aladinovi nebo Krásce a zvířeti? A kdy je uvidíme? 
Aladin: Will Smith šel na svého džina přes hip hop

Aladin: Will Smith šel na svého džina přes hip hop

7. 5. 2019 | Trailery | Adam Homola

V kinech teď sice pořád řádí Avengers: Endgame a o pozornost se brzy přihlásí slibně vypadající a prý povedený Pokémon: Detektiv Pikachu (a John Wick 3), ale další potenciální hit dřímá v Aladinovi.
Aladin se nebojí dělat srandu sám ze sebe

Aladin se nebojí dělat srandu sám ze sebe

30. 4. 2019 | Dokina.cz | Adam Homola

V kinech je teď díky Avengers: Endgame plno, ale Disney nelení. Už za tři týdny pustí do kin další potenciální trhák, byť minimálně co do tržeb se Endgame nevyrovná ani Aladin, ani nic jiného.
Nový TV spot na Aladina se nebojí svižnějšího tempa

Nový TV spot na Aladina se nebojí svižnějšího tempa

4. 4. 2019 | Trailery | Redakce Dokina.cz

V režii Guye Ritchieho (Sherlock Holmes, RocknRolla, Král Artuš: Legenda o meči) přichází další adaptace Disneyovské animované klasiky, tentokrát o pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, princezně Jasmíně a hlavně džinovi, který by mohl být klíčem k jejich budoucnosti.
V novém traileru na Aladina to do sebe konečně všechno zapadlo

V novém traileru na Aladina to do sebe konečně všechno zapadlo

13. 3. 2019 | Trailery | Adam Homola

První teaser na Aladina nám toho moc neřekl a druhý nás spíš vyděsil. Modrý džin Willa Smithe vypadal divně a nejpřesvědčivější byla snad jen roztomilá opička.
Aladin: Will Smith a jeho modrý džin vás budou děsit ze spaní

Aladin: Will Smith a jeho modrý džin vás budou děsit ze spaní

11. 2. 2019 | Trailery | Adam Homola

Disney nás na chystaného Aladina lákala už minulý rok, ale to si velkého džina Willa Smithe ještě nechala v rukávu. V nové ukázce ho z něj vytasila v celé jeho kráse a teda...
7 animáků, ze kterých Disney udělá epické hrané velkofilmy

7 animáků, ze kterých Disney udělá epické hrané velkofilmy

30. 11. 2018 | Téma | Václav Rybář

Lví král je jedním z mnoha trháků, které na nás Myšák v následujících letech chystá

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.