Raymond Depardon

9. 12. 2008 - 12:19 | Téma | red

Raymond Depardon zdroj: tisková zpráva

Přední francouzský režisér dokumentárních filmů. Známý francouzský dokumentarista Raymond Depardon začal již ve věku osmnácti let pracovat jako fotoreportér pro největší francouzskou tiskovou agenturu, v jednadvaceti natočil první dokumentární snímek

Raymond Depardon Známý francouzský dokumentarista Raymond Depardon začal již ve věku osmnácti let pracovat jako fotoreportér pro největší francouzskou tiskovou agenturu, v jednadvaceti natočil první dokumentární snímek. V pětadvaceti spoluzaložil jednu z nejvýznamnějších francouzských fotoagentur – agenturu Gamma, jak říká „ne kvůli penězům, ale kvůli svobodě“. Od roku 1979 je členem prestižní asociace Magnum, v současné době je viceprezidentem její evropské pobočky. Za svou kariéru vydal dvacet pět knih komentovaných fotografií a natočil třicet pět snímků, většinou dokumentárních. Je držitelem novinářské Pulitzerovy ceny, z filmařských ocenění stojí za zmínku přinejmenším César a nominace na Oscara. Raymond Depardon patří po řadu let k nejpozoruhodnějším postavám francouzské fotografie a dokumentaristiky.

Jan Palach Raymond Depardon se narodil v roce 1942 v rodině farmáře v malé vesnici severně od Lyonu. Ukončil pouze základní vzdělání, poté absolvoval korespondenční kurz fotografie a v šestnácti letech odešel do Paříže, kde se zprvu živil jako asistent ve fotografickém salonu. Na počátku šedesátých let začal působit jako fotoreportér pro Dalmasovu agenturu a cestoval s fotoaparátem po celém světě. Někdy v té době se seznámil s prací Richarda Leacocka a Roberta Drewa, zakladatelů směru direct cinema, kteří přenesli žurnalistické metody do kinematografie. Zpočátku točil Depardon krátké zpravodajské filmy pro televizi jako doplněk k reportážním fotografiím. První snímek natočil v roce 1963 ve Venezuele. Více pozornosti upoutal svým v pořadí čtvrtým filmem Jan Palach, natočeným v roce 1969 při pohřbu upáleného mladíka v Praze.

Afriko, jak snášíš bolest? Od té doby vytvořil Raymond Depardon celou řadu zajímavých snímků. Velká část z nich jsou dokumenty z míst po celé planetě, která Depardon navštívil jako fotoreportér. Jeho oblíbeným prostředím je Afrika, nebo ještě přesněji poušť. Prvním z africké řady snímků byl dvanáctiminutový Čad (1970), k posledním patří Afriko, jak snášíš bolest? (1996), více než dvouhodinový deníkový záznam cesty napříč kontinentem a Nedotčen Západem (Un Homme sans l'occident, 2002). Depardon své snímky provází komentářem v první osobě, často používá ruční kameru. Z jeho snímků je cítit vztah k prostředí, v němž točí, k lidem, které snímá, a k bolesti, již zde vnímá. V Africe také natočil svůj první fiktivní snímek Zajatkyně pouště (1989).

San Clemente Kromě toho se ale Depardon zabývá také společenskými a politickými tématy. Po vzoru legendárního snímku Roberta Drewa Primárky, který zachytil volební kampaň J. F. Kennedyho a Huberta Humphreyho ve Wisconsinu (1960), natočil Depardon v duchu direct cinema snímek 50,81% (1974), zobrazující prezidentskou kampaň konzervativního kandidáta a budoucího vítěze voleb Valéry Giscarda d’Estainga. D’Estaing však odmítl natočený materiál autorizovat a snímek se šířil pouze neoficiálními cestami. K významným, na filmových přehlídkách uváděným Depardonovým dílům patří také filmy San Clemente (1982) o italském azylu pro duševně choré či První pomoc (Urgences, 1988) o psychiatrické ambulanci první pomoci v Paříži a o budově, kde tato instituce sídlí.

Chyceni při činu V roce 1994 slavil úspěchy se snímkem Chyceni při činu (Délits flagrants), zaznamenávající výpovědi čtrnácti zadržených lidí, obviněných z drobných krádeží, nelegálního pobytu ve Francii a dalších přečinů. Podobné téma zpracoval o deset let později ve snímku V soudní síni č. 10. Jako první filmař získal povolení natáčet přímo v síni pařížského soudu a zachytit tak celý průběh soudního jednání. V těchto snímcích vystupuje Depardon jako nenápadný pozorovatel, své hrdiny zabírá statickými záběry, nedodává žádný komentář a nechává diváky, aby vstřebávali autentickou atmosféru soudní síně. Film V soudní síni č. 10 mohli zhlédnout návštěvníci nedávného festivalu dokumentů v Jihlavě, pražskému publiku je představen na 7. festivalu francouzského filmu.

„Jsem impresionista,“ říká o sobě Raymond Depardon. „Chci zachytit dojem okamžiku, ne vytvářet story. Jen zaznamenávám.“ Depardonovy dokumentární snímky nemají žádnou dějovou linii. Ať natáčí farmáře na francouzském venkově či každodenní život v New Yorku, zprostředkovává divákům dané prostředí v jeho autenticitě a obyčejnosti. Přesto mají jeho snímky vnitřní napětí. Depardon přistupuje k lidem a prostředí, v němž natáčí, s respektem a pokorou. Možná i díky tomu jsou jeho snímky ceněny nejen odborníky, ale i publikem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.