Ray Charles: Ray - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:05 | Téma | red

Ray Charles: Ray - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Ray Charles, přezdíváný jako „Génius Soulu“ pochází z městečka Albana ve státě Georgia, ale podstatnou část dětství strávil v Greenville na Floridě v malé vesnické osadě

Ray Charles, přezdíváný jako „Génius Soulu“ pochází z městečka Albana ve státě Georgia, ale podstatnou část dětství strávil v Greenville na Floridě v malé vesnické osadě. Když mu bylo pět let, tragicky se utopil jeho mladší bratr, krátce nato pak Ray začal trpět zeleným zákalem a během následujících dvou let trvale oslepl. Ve věku sedmnácti let odjel do Seattlu, kde se prosadil v místním klubu. O dva roky později zabodoval se svým prvním hitem Confession Blues a začal regulérně koncertovat po amerických klubech. Na jeho kontě přibývalo víc a víc nových hitů, které zásadně přetransformovaly tehdejší pop a blues a daly základ novému žánru zvanému R&B. Z klubů se tak pomalu stávaly velké haly, které tento umělec dokázal naplnit oddanými posluchači, okouzlenými jeho úžasným vokálem a geniální hrou klavírů. Tuto schopnost jeho písně neztratily dodnes.

Premiéry tohoto snímku se sice Ray Charles nedožil, neboť krátce před ní ve svých 73 letech zemřel, vyžádal si ale plný dohled nad dramaturgií soundtracku k filmu a desku zaplnil sedmnácti songy, které on sám považoval za nejlepší. Najdete mezi nimi několik živých skladeb z koncertů a ze studia a taky několik albových hitovek.

Je celkem těžké někomu hudbu Raye Charlese popisovat, snad každý od něho něco zná. Snad už jen proto, že skladba Georgia On My Mind pravidelně zaznívá téměř v každém druhém hollywoodském romatickém filmu. Jeho hudba patří mezi základní kameny rock´n´rollu, blues, moderního country a samozřejmě i zmíněného R&B.

Obsah desky tvoří skutečně nejlepší Charlesovy skladby, takže tu najdete Mess Around,I Got A Woman, Marianne, Hard Times, I Can´t Stop Loving You a na závěr jeho úplně nejdokonalejší píseň – živou verzi (je tu ale i studiovka) Georgia On My Mind (která mě vždycky dostane, ať dělám co dělám…).

Verdikt: Ray je soundtrack, který musíte mít. Je to sice hodně popová deska, ale taky hodně dobrá a ne pochybně si ji budete hodně rádi pouštět. Absolutní klasika...

Hodnocení: 80%

Seznam skladeb:

01. Mess Around (Studio)

02. I Got A Woman

03. Hallelujah I Love Her So (Live)

04. Drown In My Own Tears

05. Night Time Is The Right Time (Studio)

06. Marianne (Studio)

07. Hard Times (Studio)

08. What'd I Say(Live)

09. Georgia On My Mind (Studio)

10. Hit The Road Jack (Studio)

11. Unchain My Heart (Studio)

12. I Can't Stop Loving You

13. Born To Lose (Studio)

14. Bye Bye Love (Studio)

15. You Don't Know Me (Live)

16. Let The Good Times Roll (Live)

17. Georgia On My Mind (Live)

Celkový čas: 45:15

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.