Ratatouille

13. 8. 2007 - 12:18 | Recenze | red

Ratatouille zdroj: tisková zpráva

Každý má nějaký sen, který se může splnit. Alespoň je možné se o to pokust. Některé sny jsou poněkud obtížnější ke splnění

Každý má nějaký sen, který se může splnit. Alespoň je možné se o to pokust. Některé sny jsou poněkud obtížnější ke splnění. Remy miluje dobré jídlo a váží si jeho přípravy, chce být šéfkuchařem pětihvězdičkové restauce. Nejlépe v Paříži, odkud pochází jeho obdivovaný šéfkuchař Auguste Gusteau, autor nejdražší věci, kterou Remy má, ohmatané knihy Každý může vařit. Každy? Remy je krysa…

Lidé se krys v kuchyních bojí. Krysy restaurace neprovozují, spíše se, stejně jako Remyho bratr Emil, spokojí s čímkoliv k snědku. (Nemám na mysli závodní kuchyně.) Krysí rodina využívá Remyho velmi dobře vyvinutého čichu a chuti k odkrytí možného krysího jedu v odpadcích, kterými se živí. Taková strava Remyho neuspokojuje a dostává se do trablí s krádežemi jídla. Ví, že není nad francouzské sýry.

A pak ho náhoda (nebo osud?) přivede do Paříže. V jeho vysněné restauraci se setká s duchem zeslulého Auguste Gusteau, který zemřel za podivných okolností, když jeho restaurace ztratila jednu hvězdičku díky kritice obávaného Antona Ega, přezdívaného Grim Eater). Nyní jeho kuchyni vede Skinner (profit především, kvalita nic neprodá – to je Skinner). Remy se učí, poslouchá vidinu Gusteaua a vidí organizaci kuchyně i vaření, a také nešťastného kuchtíka Linguiniho, jak kazí polévku. Pomůže mu a stanou se z nich spojenci.

Linguini neumí vařit, ale chce si udržet práci v kuchyni, když o jiné příležitosti přišel. Možná tak získá zájem Colette, jediné ženy, která se v tomto mužském světě prosadila a není nadšena tím, že se má starat o nováčka Linguiniho. Ten je závislý na pomoci Remyho, který vařit umí, ale není v kuchyni vítán. A tak se spojenci pokusí naplnit své sny. Do cesty se jim staví vzteklý a depotický Skinner, nechápavý ale milý Emil, a hlavně kuchyně... Zatímco Remy a Linguini objevují cenu přátelství, rodinné svazky a těžce se propracovávají k tomu, čím by chtěli být, předměty v kuchyni si s nimi po disneyovsku hrají. Hrnce, rendlíky a mixéry slouží k lezení, tančení, schovávání a vůbec ukazují, co všechno počítačová animace umí.

Muselo být vytvořeno přes 270 skutečných různých pokrmů, aby mohly být natočeny a počítačově zpracovány do filmu – a vše bylo poté snědeno, takže štáb si nestěžoval. Na webových stránkách filmu jsou jednoduché recepty na několik jídel, ale kvalitu legendárního Auguste Gusteau od nich nečekejte.

Oskarový režisér Brad Bird (velmi dobře zvládl film Úžasňákovi) a Pixar Studio (animovalo Auta a Hledá se Nemo) udělali klasicky milou disneyovskou pohádku, která se hlubším rozborům vyhýbá, ačkoliv nežně naznačuje, že předsudky jsou často směšné.

V originále postavám hlasy propůjčili Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter O´Toole, Brad Garret, Janeane Garofalo, Will Arnett, Julius Callahan, James Remar. A co je Ratatouille? Kromě tohoto filmu se tak jmenuje i jedno francouzské jídlo.

ČLÁNKY O FILMU

Lásky a dramata mezi hrnci: Cooper hledá s vařečkou sebeúctu, Juliette Binoche provokovala

Lásky a dramata mezi hrnci: Cooper hledá s vařečkou sebeúctu, Juliette Binoche provokovala

22. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Vaření je sexy, a když se k němu připojí ještě nějaká fešná (nejen hollywoodská) star a zamilované koření, tak to platí dvojnásob. Na lákavý svět specialit nejnověji vsadili tvůrci snímku Dokonalý šéf, který započal svoji tůru českými kiny právě dnes. Dejte si ochutnávku a nalaďte se u sedmičky dalších snímků, kde hraje jídlo jednu z hlavních rolí. Dobrou chuť!
Fantastická čtyřka se veze na recyklační posedlosti Hollywoodu

Fantastická čtyřka se veze na recyklační posedlosti Hollywoodu

31. 8. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Ať už od nejnovější verze superhrdinské Fantastické čtyřky očekáváte černého koně léta či naopak problém nejvyššího kalibru, nelze si v jejím případě znovu nevšimnout značné posedlosti Hollywoodu remakováním vlastní tvorby. Zatímco dříve, jako v případě Zjizvené tváře nebo Věci, byly remaky vytvářeny dekády od své inspirační látky, dnes přicházejí i méně než deset let po ní. Čím to je, že se filmaři zamilovali do předělávek, a bude tomu někdy konec? 
Oscary 2007 – nominace

Oscary 2007 – nominace

15. 7. 2009 | Téma | red

Po osmi nominacích získaly filmy Až na krev a Tahle země není pro starý. Hlavními uchazeči o Oscary za rok 2007 jsou drama Až na krev a krimithriller Tahle země není pro starý
Ratatouille - preview

Ratatouille - preview

29. 8. 2008 | Téma | red

Souboj mezi dvěma předními 3D animátorskými tábory Disney-Pixar a Dreamworks-Aardman pokračuje po podvodním střetu Hledá se Nemo versus Příběh žraloka přímým krysím soubojem Ratatouille vs
Ratatouille

Ratatouille

13. 8. 2007 | Téma | red

Režisér Brad Bird vtělil do své nové pixarovky téma, které se objevuje už v jeho předcházejícím filmu Úžasňákovi, totiž střet výjimečného nadaného jedince s konzervativní průměrnou masou, která si nevidí dál než na špičku nosu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.