Řada nešťastných příhod (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events)

18. 2. 2005 - 14:42 | Téma | red

Řada nešťastných příhod (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events) zdroj: tisková zpráva

Jim Carrey, Jim Carrey a Jim Carrey v hlavní roli velkorozpočtové magické podívané o trudném osudu třech sirotků od Brada Silberlinga (PŮLNOČNÍ MÍLE). V dalších rolích Meryl Streep a Jude Law. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Brad Silberling (Půlnoční míle (Moonlight Mile)) nechává ve filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) vzpomenout na kašírovanou gotiku Tima Burtona

Brad Silberling (Půlnoční míle (Moonlight Mile)) nechává ve filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) vzpomenout na kašírovanou gotiku Tima Burtona. Pokus o odlehčení trudné historie sirotků Baudelaireových potom zřejmě v sálech otevře mnohá divácká ústa. Obávám se však, že nikoli do úsměvu, ale do ospalého zívnutí.

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod Nejstarší Violet (Emily Browning), prostřední Klaus (Liam Aiken) a maličká Sunny (Kara a Shelby Hoffmanovy) Baudelaireovi přijdou zásahem blesku téměř božího o střechu nad hlavou a taky o rodiče. Ne, že by se o sebe siroty nedokázaly postarat, jsou na to z právního hlediska malé. To je jediný opravdu trudný impuls z Lemonyho Snicketa. Děcek se ujme hodný, ale poněkud nepoužitelný rodinný přítel Mr. Poe (Timothy Spall) a v Tatře 603 je odváží k polorozpadlé rezidenci hraběte Olafa (Jim Carrey), který se má stát jejich novým poručníkem. Vysoký hubený podivín Olaf se hned v teatrálním intru chamtivě přizná, že touží jen po penězích, které děti po rodičích zdědily. Nedočkavost pak Olafa pohání k pokusům o trojnásobnou vraždu. Baudelaierům se však (opravdu snad jen k překvapení režiséra) daří úspěšně prchat a postupně střídají další ze svých podivných příbuzných – dobrodružně popleteného strýčka Montyho (Billy Connolly) či ustrašeně odvážnou tetu Josephine (Meryl Streep).

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod Lemony Snicket, adaptace prvních 3 ze zatím 11 svazků svazků Snicketových příběhů, je z výtvarného hlediska velmi bohatou podívanou a úvodní přirovnání k osobitému stylu Tima Burtona věru nejsou od věci. Výpravu vymazlil Rick Heinrichs, který se podílel jak na Střihorukém Edwardovi (Edward Scissorhands) a na Ospalé díře (Sleepy Hollow), tak na Fargu bří Coenů.
Kameraman Emmanuel Lubezki (Ospalá díra, Mexická jízda (Y tu mamá también)) zase tónovanými světly přeměňuje obrazy v podivuhodné scenérie, kvůli kterým stojí za to vypravit se na Lemonyho Snicketa do velkého kina.

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod Hrabě Olaf je potrhlý gymnasta a Jim Carrey využívá každou píď prostoru, aby ji zaplnil svým známým, dryáčnicky energickým a sebestředným projevem. Lemony Snicket je jeho show. Meryl Streep i Billy Connolly jsou zakletí do svých obvyklých výrazových klišé, což souvisí s plochými charaktery jejich postav.
Emily Browning i Liam Aiken podávají v dětských rolích velmi dobré výkony. Do popředí vystupují především díky tomu, že na rozdíl od dospělých se nechovají hystericky, či dementně.

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod Dospělí jsou bez výjimky karikaturami a děti jsou přehnaně dospělé a zodpovědné. Přes ohňostroj neurotických gest chybí Olafovi skutečná krutost a o děti se slavným příjmením jaksi není proč se bát.
Základní premisa: „Chci vaše prachy, tak zdrhejte“ nabízí dobrodružnou jízdu, ale Silberling velmi brzy vklouzne do bezzubého stereotypu, a to nejen ve vedení děje.
Režisér často duplikuje holé informace - Violet je například velká vynálezkyně. Než se do vynalézání pustí, udělá rutinní trik s vlasy. A Silberlingovi prostě nestačí jej jednou představit a později pouze naťuknout. Nutí Klause, aby Violet slovně připomněl, co má s těmi vlasy dělat…
Přitom tenhle film není pro nechápavé děti – jedním z nejvtipnějších momentů snímku jsou titulky, které doprovázejí Sunnyiny neartikulované výkřiky.

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod Uvidíme, jak dopadnou další díly této potterovské konkurence, ale zatím se mi zdá, že Silberling se hledá a snaží se stylizovat do role žoviálního vypravěče surrealistických a přitom uvěřitelných historek. Má na to, na rozdíl od Daniela Handlera aka Lemony Snicketa, těžký zadek. Na stěně vysílacího studia jednoho rádia jsem si přečetl tuto radu pro moderátory: „Když si připadáš vtipný, pusť písničku.“ Platí to i pro filmaře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.