R. Benigni o filmu Tygr a sníh

13. 2. 2006 - 7:53 | Téma | red

R. Benigni o filmu Tygr a sníh zdroj: tisková zpráva

„Tenhle film jsem toužil natočit už dlouho. Vlastně nejdřív nešlo konkrétně o tento příběh, ale o smysl lásky,“ podotýká Roberto Benigni

„Tenhle film jsem toužil natočit už dlouho. Vlastně nejdřív nešlo konkrétně o tento příběh, ale o smysl lásky,“ podotýká Roberto Benigni. „Hlavní hrdina je přinucený podřídit se lásce, která je největší, nerozvratnější a nejrevolučnější silou v našem světě. Tygr a sníh je výsledek mé touhy udělat film čistý jako sníh a divoký jako tygr.“

Svůj ustálený komický typ romantického popleteného snílka Benigni i tentokrát konfrontuje s dějinným násilím. Hlavní hrdina filmu Attilio v normálním životě selhává a někdy působí až jako sebestředný sobec. Je málo přizpůsobivým poetou, který žije jen svými verši a básnický pohled vnáší i do normálního světa. Někdy tak ztrácí spojení s tím, co se děje ve skutečnosti. Tráví dny tím, že se pokouší hledat ta nejsprávnější slova, s lidmi i obyčejným životem má však problémy.

„Ztělesněním všeho, co pro Attilia představuje poezie, ovšem není nějaká vytoužená dokonalá báseň, ale žena, kterou miluje a o které sní každou noc“, upřesňuje Benigni. Attilio podle svého tvůrce a hereckého představitele v jedné osobě nejdřív neumí svou lásku správně vyjádřit a milovanou Vittorii pronásleduje na každém kroku, vnucuje jí svou pozornost a trápí ji.

Všechno se ovšem změní v okamžiku, kdy se hrdina zaplete do jednoho z nejabsurdnějších a nejhrůznějších konfliktů – války v Iráku, která začala v dubnu 2003. Attilio následuje svou lásku bez ohledu na nebezpečí, a v tom okamžiku se komické začíná prolínat s tragickým.

„Uprostřed války, minových polí, bombardování, zátarasů a vojenských rozkazů se Attilio pokouší vyhrát vlastní boj o život své lásky,“ vysvětluje Benigni. „K tomu, aby udělal první krok, má jen několik málo hodin, během kterých nemá moc času na přemýšlení. Přesto se snaží. I proto, že vyrvat smrti jednoho člověka pro něj znamená totéž, jako vyrvat smrti zbytek světa.“

Navzdory tomu Attilio není něžným, sladkým milencem. V daných podmínkách se musí chovat spíš jako tygr pokoušející se urvat si svou kořist. Aby milovanou zachránil, musí sledovat svůj cíl a přestat se bát, najít v sobě odvahu a nebrat ohledy na cokoli a kohokoli včetně sebe. Nakonec se mění v zachránce, který se naučí citlivě vnímat bolesti světa i lidí kolem sebe. Z nepraktického básníka se stává odhodlaný muž, který ve jménu lásky dokáže vzdorovat i zkáze.

Aby Roberto Benigni dokázal svému hrdinovi dát tu podobu, jakou si vysnil, požádal o spolupráci scenáristu, spisovatele a významného divadelního autora Vincenza Ceramiho. Ten začal svou filmovou kariéru jako spolupracovník legendárního režiséra Piera Paola Pasoliniho. V roce 1968 pobýval v USA a Japonsku, kde se živil jako gagman, a v roce 1975 napsal svůj první román.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.