První nápad na příběh o Harrym Potterovi se zrodil před 20 lety

9. 11. 2010 - 11:05 | Téma | red

První nápad na příběh o Harrym Potterovi se zrodil před 20 lety zdroj: tisková zpráva

K čtvrteční světové premiéře prvního dílu snímku Harry Potter a Relikvie smrti jsme vybrali několik hlavních událostí spojených s knihami a filmy o čaroději Harrym Potterovi

1990 - Tehdejší zaměstnankyně Amnesty International Joanne Rowlingová dostala během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna nápad na příběh o kouzelnickém učni. V cílové stanici prý měla již vymyšlenou většinu postav i základní děj.

1995 - Rowlingová dokončila rukopis prvního dílu ságy s názvem Harry Potter a Kámen mudrců.

1996 - Britský vydavatel Bloomsbury se rozhodl vydat knížku o Potterovi. Před Bloomsbury odmítlo Pottera vydat údajně až 12 dalších vydavatelských domů.

Joanne Rowling - spisovatelka zdroj: tisková zpráva

1997 - Vyšla první kniha, Harry Potter a Kámen mudrců. Další tři díly (Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár) vyšly vždy po roce. Pátá kniha Harry Potter a Fénixův řád se objevila s tříletým zpožděním v roce 2003, šestý titul Harry Potter a Princ dvojí krve v roce 2005 a Harry Potter a Relikvie smrti o další dva roky později. V České republice vyšel první díky Harryho Pottera ještě bez většího zájmu v únoru 2000.

Rowlingová získala podle časopisu Forbes za vydání knih o Harrym Potterovi v letech 1997 až 2007 téměř miliardu dolarů (16,7 miliardy korun) a kdysi nezaměstnaná svobodná matka se díky Potterovi stala první miliardářkou mezi spisovatelkami. Knihy byly přeloženy do 67 jazyků a po celém světě se jich prodalo více než 400 milionů kusů.

Harry Potter

1998 - Rowlingová prodala filmová práva na první čtyři knihy o Potterovi studiu Warner Bros. V tisku se nejčastěji objevovala částka dva miliony dolarů. Autorka si také stanovila podmínky, že hlavní role musí být obsazené britskými či irskými herci.

2001 - V kinech se objevil první film ságy Harry Potter a Kámen mudrců, který režíroval Američan Chris Columbus. V roli Pottera se objevil tehdy dvanáctiletý Daniel Radcliffe. První film měl původně režírovat Steven Spielberg, ale nakonec odmítl. Jeho představou byl totiž animovaný film. Rowlingová si zase přála, aby jej režíroval Terry Gilliam.

Harry Potter

2002 - V kinech se objevil druhý díl ságy Harry Potter a Tajemná komnata, který opět režíroval Chris Columbus.

2004 - Premiéru měl film Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Pod vedením mexického režiséra Alfonsa Cuaróna se film ponořil do temnější atmosféry.

2005 - Premiéru měl film Harry Potter a Ohnivý pohár anglického režiséra Mika Newella.

2007 - V kinech se objevil Harry Potter a Fénixův řád, o dva roky později měl premiéru Harry Potter a Princ dvojí krve, který je s 250 miliony dolarů třetím nejnákladnějším filmem všech dob. Oba snímky režíroval Angličan David Yates.

Harry Potter

    - Prvních pět filmů o Potterovi představovalo v čase svého uvedení do kin nejvýnosnější filmovou sérii všech dob, která přinesla producentům 4,48 miliardy dolarů světových tržeb.

 2010 - V kinech se objeví první část sedmého pokračování filmového zpracování knih Rowlingové Harry Potter a Relikvie smrti. Druhá část by se měla do kin dostat v příštím roce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.