Problémovou Fantastickou čtyřku napíše scénárista Avatara a Terminátora

3. 4. 2023 - 16:22 | Novinky | Adam Homola

Problémovou Fantastickou čtyřku napíše scénárista Avatara a Terminátora zdroj: Foto: Marvel

Fantastická čtyřka to na plátnech kin nemá jednoduché. O její adaptaci se studia pokoušela už třikrát a pokaždé z toho bylo jen mrzení a problémy. Podaří se to tentokrát Marvelu?

Marvel Cinematic Universe (MCU) získalo nového scénáristu pro očekávanou Fantastickou čtyřku. Josh Friedman, známý svou prací na filmech Avatar: The Way of Water, Terminátor: Temný osud a adaptaci Války světů z roku 2005, se ujal psaní scénáře.

Podle The Hollywood Reporter Friedman nahradí Jeffa Kaplana a Iana Springera, kteří byli původně angažováni v září loňského roku.

Podrobnosti o chystaném filmu Fantastická čtyřka jsou zatím skoupé na slovo. Nedávné zvěsti však naznačují, že jedním z hlavních kandidátů na roli Reeda Richardse by mohl být uznávaný Adam Driver. Kromě toho se údajně uvažuje o Austinu Butlerovi, hvězdě životopisného filmu o Elvisovi, pro roli Johnnyho Storma, známého také jako Lidská pochodeň.

Film bude režírovat Matt Shakman a jeho premiéra je naplánována během 6. fáze MCU, přičemž datum premiéry je stanoveno na 14. února 2025.

Marvel si přitom s Fantastickou čtyřkou už trochu pohrál, konkrétně ji v maličké míře zakomponoval do druhého Doctora Strange. Právě tam se totiž objevil John Krasinski v roli Reeda Richardse, známého také jako Mister Fantastic, inteligentního a pružného vůdce Fantastické čtyřky.

Mister Fantastic je zakládajícím členem Fantastické čtyřky, týmu superhrdinů, kteří získali své schopnosti poté, co byli během vědecké mise do vesmíru vystaveni kosmickému záření. Reed Richards je geniální vynálezce a vědec se schopností natahovat a přetvářet své tělo. Je ženatý se Sue Storm, známou také jako Neviditelná žena, která má schopnosti neviditelnosti a vytváření silových polí. Mají dvě děti se superschopnostmi, Valerii a Franklina Richardsovy.

Mister Fantastic byl v předchozích adaptacích Fantastické čtyřky ztvárněn různými herci, včetně Milese Tellera, Ioana Gruffudda a Alexe Hyde-Whitea. Tato ztvárnění však nebyla fanoušky ani kritikou přijata dobře. Série Fantastická čtyřka měla potíže s etablováním se ve filmovém prostředí, reboot z roku 2015 byl kritickým i komerčním neúspěchem.

V Doctor Strange 2 je Mister Fantastic členem Iluminátů, tajné a mocné skupiny superhrdinů, kteří se věnují ochraně svého vesmíru v rámci multivesmíru. Ilumináti se skládají z alternativních verzí známých postav, jako jsou Captain Carter (Hayley Atwell), Captain Marvel (Lashana Lynch), Black Bolt (Anson Mount) a Profesor X (Patrick Stewart).

Cameo Mister Fantastic je pozoruhodné z několika důvodů. Zaprvé potvrzuje existenci Fantastické čtyřky v rámci multiverza a naznačuje, že je součástí budoucích plánů Marvelu. V prosinci 2020 prezident Marvel Studios Kevin Feige oznámil, že se připravuje rebootovaný film Fantastická čtyřka, k němuž je připojen režisér Spider-Mana Jon Watts. Žádné podrobnosti o obsazení ani ději však nebyly zveřejněny.

Za druhé, cameo naznačuje, že John Krasinski by si potenciálně mohl v připravovaném filmu zahrát postavu Mister Fantastic. Krasinski, spolu se svou skutečnou manželkou Emily Blunt, byl fanoušky Marvelu často navrhován do rolí Mister Fantastic a Sue Storm. Krasinskiho účast ve filmu Doctor Strange 2 by mohla být způsobem, jak zjistit reakce diváků na jeho ztvárnění. Případně se může jednat o jednorázové vystoupení s tím, že role bude přeobsazena.

A konečně, vytváří to příležitosti pro crossoverové akce mezi Fantastickou čtyřkou a dalšími hrdiny Marvelu. Fantastická čtyřka má bohatou historii interakcí s postavami, jako jsou Spider-Man, Black Panther, Doctor Doom a Galactus v komiksech. Vzhledem k tomu, že Doctor Strange 2 představil koncept multivesmírného cestování a chaosu, jsou možnosti pro budoucí filmy MCU, stejně jako pro Fantastickou čtyřku, široké.

Marvelovská Fantastická čtyřka, kultovní komiksová série, kterou vytvořili Stan Lee a Jack Kirby, se poprvé objevila v roce 1961. Jako úvodní titul superhrdinského týmu z produkce Marvel Comics vydláždil cestu nespočtu dalších legendárních týmů a postav.

Fantastická čtyřka, tým superhrdinů od Marvelu vytvořený Stanem Lee a Jackem Kirbym v roce 1961, se snažila najít úspěch v oblasti filmu. Navzdory bohatému zdrojovému materiálu a bohaté komiksové historii se dvěma předchozím filmům o Fantastické čtyřce nepodařilo zanechat v divácích ani v kritice trvalý dojem.

zdroj: 20th Century Fox

První film Fantastická čtyřka (2005)

Film Fantastická čtyřka z roku 2005, který režíroval Tim Story, se potýkal s problémy, jež zapříčinily slušně řečeno nevalný výsledek. S rozpočtem 100 milionů dolarů vydělal film v celosvětových pokladnách 330,6 milionu dolarů, což je na blockbuster skromný výnos. Hereckému obsazení, v němž se objevili Ioan Gruffudd jako Reed Richards, Jessica Alba jako Sue Storm, Chris Evans jako Johnny Storm a Michael Chiklis jako Ben Grimm, chyběla chemie potřebná k oživení oblíbeného týmu superhrdinů. Jejich interakce často působily nuceně a zdálo se, že herci nejsou schopni zachytit jedinečné vztahy, které tým v komiksech definují.

Navíc byl Julian McMahon v roli hlavního antagonisty Doctora Dooma kritizován za nedostatek hloubky a komplexnosti. Jeho výkon byl ztížen špatně napsanou postavou, která nedokázala zprostředkovat inteligenci, ambice a bezohlednost, které z Doktora Dooma v komiksech dělají přesvědčivého padoucha.

Scénář, který napsali Michael France a Mark Frost, nedokázal zachytit podstatu předlohy a opíral se o klišé a plytký vývoj postav. Tón filmu byl rozporuplný, humor často nefungoval a dramatické momenty působily vykonstruovaně. Režie Tima Storyho látku příliš nepozvedla a výsledkem byl film, který působil šablonovitě a bez inspirace. Akční sekvence byly často bez fantazie a postrádaly vzrušení a vizuální náboj, který se od superhrdinského filmu očekává.

Na to, že se film zaměřuje na superhrdiny s mimořádnými schopnostmi, byly vizuální efekty ve filmu Fantastická čtyřka z roku 2005 nedostačující. CGI použité k vytvoření skalnatého zevnějšku Věci a ohnivých schopností Lidské pochodně bylo mírně řečeno nepřesvědčivé a ubíralo na celkovém zážitku. Stejně tak efekty použité pro ztvárnění neviditelnosti a silových polí Sue Storm postrádaly lesk a propracovanost, které byly k vidění v jiných superhrdinských filmech té doby, což dále přispělo k neuspokojivému přijetí filmu.

zdroj: 20th Century Fox

Fantastická čtyřka: Silver Surfer (2007)

Pokračování Fantastické čtyřky: Silver Surfer v režii Tima Storyho nedokázal vylepšit nedostatky prvního filmu. S rozpočtem 130 milionů dolarů vydělal v celosvětových pokladnách 289 milionů dolarů, což je oproti jeho předchůdci pokles. Navzdory představení Silver Surfera, fanoušky oblíbené postavy, trpěla dvojka mnoha stejnými problémy jako původní film, včetně slabého vývoje postav.

Postavy jako Reed Richards a Sue Storm zůstaly nedostatečně rozvinuté, což divákům zabránilo vytvořit si k hlavním hrdinům hlubší vztah. Problémem pokračování byl i nadále plytký scénář, jehož dialogy často působily strnule a postrádaly vtip a hloubku, které byly k vidění v komiksové předloze.

V komiksu je Galactus vesmírná entita s obrovskou mocí, která představuje existenční hrozbu pro vesmír. Ve filmu byl však zredukován na generický mrak bez tváře, čímž byla promarněna hlavní příležitost předvést přesvědčivého a vizuálně působivého padoucha. Zobrazení Galactuse jako mlhavé entity bez tváře snížilo sázky a naléhavost vyvrcholení filmu. Divákům zůstal nedostačující pocit konfliktu, protože hrdinové čelili špatně realizovanému antagonistovi.

Přestože představení Silver Surfera vyvolalo mezi fanoušky počáteční nadšení, film nedokázal plně prozkoumat tragickou minulost a složité motivace této postavy. Výsledkem bylo, že Silver Surfer nebyl dostatečně využit a jeho přítomnost ve filmu byla nakonec neuspokojivá. Ačkoli vizuální efekty Silver Surfera byly oproti prvnímu filmu lepší, akční sekvence s touto postavou stále postrádaly kreativitu a vzrušení, které fanoušci komiksové série očekávali.

„Původní“ dva filmy Fantastické čtyřky tak brzdila kombinace problémů s obsazením, nevýrazného scénáře a režie a neuspokojivých vizuálních efektů. Tyto faktory přispěly k jejich průměrnému výkonu v pokladnách kin a nepříznivému přijetí kritiky.

Jenže pak tu byl ještě relativně nedávný pokus o restart z roku 2015. A ten bohužel nedopadl o nic lépe.

zdroj: Cinemart

Fantastická čtyřka z roku 2015 v režii Joshe Tranka s Milesem Tellerem, Michaelem B. Jordanem, Kate Marou a Jamiem Bellem v hlavních rolích se snažila oživit superhrdinskou sérii, ale nakonec se jí to nepodařilo. Navzdory talentovanému hereckému obsazení a jedinečnému pojetí příběhu o vzniku byl film poznamenán nesčetnými problémy, které vedly k jeho špatnému přijetí kritikou a neuspokojivým kasovním číslům.

Film vypráví příběh čtyř mladých lidí - Reeda Richardse (Miles Teller), Johnnyho Storma (Michael B. Jordan), Sue Stormové (Kate Mara) a Bena Grimma (Jamie Bell) - kteří po teleportaci do alternativního vesmíru získají nadlidské schopnosti. Tato událost je promění v titulní tým superhrdinů, Fantastickou čtyřku. Společně musí překonat své osobní boje a spojit se, aby zachránili Zemi před ničivými záměry svého bývalého přítele a kolegy Victora Von Dooma (Toby Kebbell).

Jenže tahle Fantastická čtyřka trpěla vážnou krizí identity, kterou lze přičíst zmatenému tónu a tempu. Snažil se vyvážit odlehčenou a zábavnou povahu původních komiksů s temnějším, vážnějším tónem, ale nakonec se mu nepodařilo ani jedno, ani druhé. Film měl také kolísavé tempo, kdy vyprávění ztrácelo tempo během důležitých dějových bodů a vývoje postav.

Kromě problémů s tónem a tempem se projevily i problémy s hereckým obsazením, které, ačkoli jednotlivě talentované, postrádalo chemii potřebnou pro ztvárnění ikonického superhrdinského týmu. Vztahy mezi postavami působily nuceně a kamarádství, které mělo být páteří filmu, bylo značně nedotažené. Tento problém ještě zhoršoval slabý scénář a dialogy, které často vyznívaly do prázdna. V důsledku toho se diváci nemohli plně vžít do vztahů mezi hlavními postavami a emocionální dopad jejich cesty byl značně oslaben.

Jedním z nejdůležitějších aspektů superhrdinského filmu je jeho antagonista a Victor Von Doom z Fantastické čtyřky byl v tomto ohledu velkým zklamáním. Vývoj jeho postavy byl uspěchaný a jeho motivace byly nejasné, což divákům ztěžovalo zaujetí pro jeho dějovou linii. Přesvědčivý záporák je pro každý superhrdinský film nezbytný a to, že se ho ve Fantastické čtyřce nepodařilo vytvořit, výrazně ubralo na celkovém zážitku.

Produkci sužovaly také zvěsti o zákulisních problémech, objevily se zprávy o střetech mezi režisérem Joshem Trankem a společností 20th Century Fox. Výsledkem byl nesourodý výsledný produkt, přičemž mnozí kritici spekulovali o tom, že studio zasáhlo a provedlo výrazné změny, které negativně ovlivnily soudržnost a vizi filmu. Tento zásah studia nejenže zmátl režii filmu, ale vedl také ke ztrátě tvůrčí kontroly, která je pro každou úspěšnou adaptaci klíčová.

Fantastická čtyřka byla kritikou i diváky velmi negativně hodnocena. Na serveru Rotten Tomatoes získal film neuspokojivé hodnocení 9 % a na serveru Metacritic získal 27 bodů ze 100 možných. Podobně neuspokojivé byly i jeho kasovní výsledky, když celosvětově utržil 167,9 milionu dolarů při odhadovaném rozpočtu 120 milionů dolarů, což z něj činí jeden z největších komerčních propadáků daného roku.

Fantastická čtyřka z roku 2015 byla neuspokojivou adaptací oblíbené komiksové série, která nenašla odezvu ani u kritiků, ani u diváků. Nekonzistentní tón filmu, nedostatek chemie mezi hlavními herci, slabý záporák a zásahy studia přispěly k jeho špatnému přijetí a kasovnímu výsledku.

Zdroje: The Hollywood Reporter

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.