Příliš dlouhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles)

18. 2. 2005 - 14:31 | Téma | red

Příliš dlouhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles) zdroj: tisková zpráva

Letošním francouzským kandidátem na Oscara je velkolepé drama Jean-Pierre Jeuneta (AMÉLIE) s Audrey Tautou v roli handicapované dívky, která se vydává zjistit pravdu o svém příteli, který padl v bitvě na Sommě. + Fotogalerie. Un long dimanche de fiançailles, čili A Very Long Engagement nebo-li Příliš dlouhé zásnuby

Un long dimanche de fiançailles Un long dimanche de fiançailles, čili A Very Long Engagement nebo-li Příliš dlouhé zásnuby. Tak zní název nejnovějšího snímku Jean-Pierre Jeuneta, jednoho z horkých kandidátů na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Pět zoufalých vojáků se postřelí, aby se dál nemuseli účastnit krvavé bitvy na Sommě. Jsou ale odhaleni a odsouzeni k beznadějnému údělu: mají být zanecháni na území nikoho mezi zákopy nepřátelských stran. Jeden z těch chlapíků se jmenuje Manech (Gaspard Ulliel) a před vojnou chodil s handicapovanou dívkou Mathilde (Audrey Tautou). Po incidentu dostane Mathilde dopis, který v ní vyvolá pochyby, a tak se rozhodne vypátrat, zda Manech náhodou nežije.

Un long dimanche de fiançailles Vedle Audrey Tatou, která naplno zazářila v Jeunetově celosvětovém trháku Amélie z Montmartru (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain), se v Zásnubách představí i Dominique Pinon. Ten s režisérem spolupracoval už na jeho ranném krátkém filmu Foutaises.
Zásnuby jsou adaptací románu Sébastiena Japrisota, scénář psal Jeunet spolu s Guillaumem Laurantem, tedy stejně jako v případě Amélie, či staršího La cité des enfants perdus). V menších rolích se objeví Denis Lavant, či Jodie Foster.

Un long dimanche de fiançailles S rozpočtem 50 miliónů Euro jsou Zásnuby Jeunetovým nejdražším francouzským filmem. Odráží se to na rozmáchlé výpravě a velkolepém obraze (kameru měl na starosti Bruno Delbonnels, stejně jako v případě Amelie). Tklivou hudbu složil dvorní skladatel Davida Lynche Angelo Badalamenti.

Jean-Pierre Jeunet patří v současnosti k nejpozoruhodnějším francouzským tvůrcům. V začátcích kariéry se prosadil krátkými Un long dimanche de fiançailles filmy, na kterých s ním spolupracoval Marc Caro, všestranný vizuálně nadaný tvůrce. Jeunet s Carem později v roce 1991 debutovali makabrózním hitem Delikatesy (Delicatessen). V roce 1995 dvojice přišla s příběhem o vědci, který krade dětské sny, aby tak zabránil vlastnímu stárnutí - La cité des enfants perdus). Na velkolepých efektech se tehdy podílel zejména Pitof, tolik haněný za své samostatné režijní pokusy Fantom Paříže (Vidocq), či Catwoman.
Po hollywoodské ‚vetřelecké‘ epizodě Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection) se Jeunet s Carem rozešel a zároveň vplul do středního proudu, který narušuje svou hravostí.
O tom, zda i Námluvy budou hravé, nebo zda-li půjde o plnotučné drama (jak naznačuje upoutávka), se diváci v ČR mohou přesvědčit v únoru příštího roku, ve Francii pak již tento týden.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.