Příběh Marie - recenze francouzského dramatického filmu o nevidomé dívce z 19. století

12. 12. 2014 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Příběh Marie - recenze francouzského dramatického filmu o nevidomé dívce z 19. století zdroj: tisková zpráva

Marie Heurtinová se narodila koncem 19. století jako slepá a hluchá. Žila víceméně jako divoké zvíře, až ji někdy v 10 letech jejího života otec odvezl do ústavu, kde se o ni začala starat sestra Markéta. Přesněji řečeno, Marii v ústavu nechtěli, ale sestra Markéta se o ni začala starat proti vůli Matky představené, protože v ní cítila "boží duši", nebo tak něco.

V průběhu několika následujících let Markéta naučila Marii docela obstojně znakovou řeč a celkově ji zkulturnila, což znamená, že ji umyla, ostříhala, oblékla a Marie se tím stala podstatně méně sexy…

Příběh Marie je údajně natočen na motivy skutečných historických událostí, ale pochopitelně nemám tušení, nakolik odpovídá skutečnosti.

zdroj: Cinemart

Musím říct, že bych se možná rád díval na to, jak se dá hluchoslepý naučit znakové řeči, ale v tomto pro mě nejzajímavějším aspektu film zcela selhává. Markéta se snaží Marii vysvětlovat základní posunky, přičemž hojně využívá řeči (kterou Marie nemůže slyšet) a také nedotykových gest (která Marie nemůže vidět). A pak najednou, během pár minut filmu, Marie plynně znakuje a dokonce sestavuje slova z kostiček s písmeny abecedy. To bylo hodně WTF. Neříkám, že se Marie ve skutečnosti tu posunkovou řeč nenaučila, ale pokud se ji naučila, z filmu není moc jasné, jak vlastně.

Marie Heurtin zdroj: tisková zpráva

Dlužno ale podotknout, že film nijak nenaznačuje, že by to vše byl zázrak způsobený Ježíšem nebo nějakým jeho konkurentem…

Kromě toho, že se Marie učí znakovou řeč, má také značné sociální problémy (pochopitelně). Nejdříve se bojí všech lidí a později je až chorobně závislá na sestře Markétě. A v souvislosti s tím se dočkáme dalšího WTF, kdy se Markéta chystá odjet kvůli chatrnému zdraví na nějakou dobu do sanatoria a dohodne se s ostatními jeptiškami, že "Marii o odjezdu neřekneme, protože by pak byla nešťastná." Takže Marie najednou bez přípravy zjistí, že Markéta je bez vysvětlování pryč, a pochopitelně to psychicky nezvládne.

No a třetí WTF spočívá v závěrečném titulku, podle kterého "Marie zemřela ve věku 36 let", ale není nijak naznačeno, co se jí stalo a na co umřela…

Marie Heurtin zdroj: tisková zpráva

Příběh Marie není vyloženě hovadina, ale není to ničím zajímavý film. Možná má vzbuzovat dojem, že "síla vůle hory přenáší", ale to je velmi obecné a byly už o tom natočeny mnohem lepší filmy. O výuce znakové řeči, o výchově handicapovaných, nebo o životě mezi jeptiškami se nedozvíme téměř nic.

P.S: Film se možná bude líbit lidem, kteří mají v oblibě dívčí wrestling, protože toho si ve filmu užijeme celkem dost.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.