Přenosy z Met slaví dvouleté výročí s Hoffmannovými povídkami

17. 12. 2009 - 6:00 | Téma | red

Přenosy z Met slaví dvouleté výročí s Hoffmannovými povídkami zdroj: tisková zpráva

V sobotu 19. prosince od 18:45 bude sedmnáct kin v Čechách a na Moravě vysílat další přímý přenos z Metropolitní opery New York (MET). Půjde o fantaskní operu Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky.

Titulní postavu legendami opředeného zhýralého poety ztvární maltézský tenorista Joseph Calleja. Po jeho boku se ve dvojroli Antonie a Stelly představí ruská diva Anna Nětrebková. Vystoupí v inscenaci amerického režiséra Bartletta Shera, která měla premiéru teprve začátkem prosince.

Hoffmannovy povídky patří k těm dílům světového operního repertoáru, které jsou považována za mimořádně atraktivní a jejich realizace je snem všech režisérů a výtvarníků. Sher nalezl inspiraci v dílech Franze Kafky a Federika Felliniho, odkazuje i na 20. léta minulého století a východní Evropu v tomto období.

"O nových Hoffmannových povídkách se v New Yorku mluví jako o dalším triumfu generálního ředitele Met Petera Gelba v této sezoně. Sher je vynikající režisér, s jehož prací se čeští operní fanoušci mohli setkat při předloňském přenosu Rossiniho Lazebníka sevillského. Toho česká hudební kritika označila za divadlo par exelence. Přidejte k tomu vynikající pěvce v čele s Callejou a Nětrebkovou, nádhernou Offenbachovu hudbu, příjemné prostředí kina, vysoké obrazové rozlišení a prostorový zvuk," komentoval tuto akci jeden z organizátorů přenosů Martin Cikánek.

Přenosy nazvané Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které kvalitou převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanálovém zvuku. Posledním operou přenášenou do ČR byla začátkem listopadu Pucciniho Turandot. V přímém přenosu ji v Česku vidělo 4500 diváků.

V roce 2007 bylo žižkovské kino Aero prvním ve východní Evropě, které přenosy The Met:Live in HD zprostředkovalo. Loni zaujaly jen v Česku 23.000 diváků, přičemž společnost Aerofilms je licencuje pro východní Evropu. Proto je současně uvádějí zhruba dvě desítky dalších sálů například v Polsku, Slovensku, Slovinsku a Maďarsku. Satelitní přenosy ze slavné Metropolitní opery nyní nabízí ve vysokém rozlišení až tisícovka kinosálů ve dvaačtyřiceti zemích.

Prosincový přenos Hoffmannových povídek bude zároveň malým jubileem projektu, protože to budou právě dva roky, co se začalo vysílat do ČR. Společnost Aerofilms přichystala u příležitosti výročí pro české operní milovníky soutěž o letecký zájezd pro dvě osoby na představení v Metropolitní opeře New York. Více informací naleznou zájemci na adrese www.metinhd.cz.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.