Přehlídka Wendersových filmů v nových sedačkách

7. 5. 2007 - 9:39 | Téma | red

Přehlídka Wendersových filmů v nových sedačkách Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Koncem prosince prošlo pražské kino Aero, sídlo Asociace českých filmových klubů, rekonstrukcí, která kromě výměny sedaček v hledišti a úprav předsálí přinesla i zlepšení technického zázemí. První velkou akcí v novém prostředí je přehlídka filmů německého filmaře Wima Wenderse - část II, která navazuje na jeho retrospektivu uváděnou před rokem (viz článek). Přehlídku spolupořádá pražský Goethe institut. Během pouhých dvou týdnů byla v kinu Aero vyměněna podlahová krytina, všechny sedačky (jejich počet se změnil z 366 na 336, protože nový typ je širší) a také vylepšeno technické vybavení pro videoprojekci a překlad

wenders_aero
Během pouhých dvou týdnů byla v kinu Aero vyměněna podlahová krytina, všechny sedačky (jejich počet se změnil z 366 na 336, protože nový typ je širší) a také vylepšeno technické vybavení pro videoprojekci a překlad. Novým videoprojektorem mohou být promítány na plátno obrazové záznamy ve formátech Betacam, VHS a DVD, ale i obrazový výstup z počítače (statický obraz, textové dokumenty, www stránky i multimediální prezentace). Videoprojekce bude využívána například pro uvádění filmových titulů, které jsou vydány pouze na DVD a distributor je uvolnil k veřejnému předvádění (kolekce filmů S. Kubricka od Warner Brothers).

wenders_aero
Nové sedačky s čalouněním v modré barvě jsou pohodlné a mají střídmý design ladící s interiérem kina. Během krátké doby budou ještě doplněny úchyty pro nápoje. Prostředí sálu tak dosáhlo úrovně odpovídající před časem zavedenému zvukovému systému Dolby digital; kino se nyní zařadilo mezi nejlépe vybavené pražské promítací sály. Překladatelská kabina, která bývala umísťována vzadu v hledišti, je vybudována odděleně za sálem vedle promítárny. Kino postrádalo vlastní tlumočnické zařízení, zvukové rozvody nyní vedou ke každému sedadlu a umožňují připojení sluchátek (jack 3,5). Ta si mohou návštěvníci vypůjčit, zakoupit či přinést.

wenders_aero
Předsálí bylo již při převzetí kina Občanským sdružením Pro-Aero určeno k restauračnímu provozu (původně zde byla šatna). Nyní byl tento záměr doveden do konečné podoby některými úpravami (vyrovnání části podlahy, přidání stolků a pultů, sjednocení výzdoby), které zlepšují vzhled i kapacitu. Předsálí slouží i jako galerie - na stěnách se pravidelně objevují výstavy fotografií. Nejnověji je to instalace panoramatických snímků Wima Wenderse. Pokladna kina, kvůli jejímuž umístění se ve vstupu vytvářely fronty, má nyní prodejní okénko směrované ven před budovu. Toalety kina dostaly důstojný vzhled.

wenders_aero
Wim Wenders je významným německým režisérem konce 20. století, jeho přehlídky v kině Aero se již staly tradicí. Program představuje (od 9. do 16. ledna) některé jeho nejznámější filmy (Nebe nad Berlínem - viz obrázek, Tak daleko, tak blízko, Stav věcí, Paříž, Texas, The Million Dollar Hotel či Buena Vista Social Club), ale i méně známé dokumentární snímky (Blesky nad vodou, Tokyo-Ga, Poznámky o šatech a městech, Pokoj 666) a prvotiny (Léto ve městě, Šarlatové písmeno, Falešný pohyb). Dále je zde vedle málo známé Wendersovy absurdní hříčky Arisha, medvěd a kamenný prsten ještě uváděn film Wendersova dvorního scenáristy Petera Handkeho Levoruká žena.

wenders_aero
Právě pro jednorázově uváděné snímky při takovýchto přehlídkách (a tudíž neopatřené českými podtitulky) je určeno zdejší překladatelské zařízení. Výhodou oproti prostému překladu do sálu je možnost diváků rozhodnout se, zda chtějí poslouchat originální znění, nebo zvolit český překlad ve sluchátkách. Dalšími akcemi, které v Aeru v lednu proběhnou, je zahájení Projektu 100 (jeho součástí je letos i Wendersův kultovní snímek Nebe nad Berlínem) a Miniprofil Stanleyho Kubricka (videoprojekce z DVD: Full Metal Jacket, The Shining, A Clockwork Orange a 2001 A Space Odyssey).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.