Přehled filmových remaků, které jsou lepší než originál

23. 2. 2014 - 15:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Přehled filmových remaků, které jsou lepší než originál zdroj: tisková zpráva

Plátnům v kinech vládnou filmové předělávky hitů již dávno zapomenutých, ale také snímků, které si moc dobře pamatujeme a nechceme, aby na ně někdo vůbec sahal. Remaky starých hitů jsou prostě tady a my se na ně můžeme dívat skrz prsty, ale to je asi všechno, co můžeme dělat. Nabízíme vám přehled nejzajímavějších filmových předělávek, které podle nás překonaly svůj originál. 

Za tak velkým množstvím filmových remaků z poslední doby prý může stávka scénáristů, která ochromila Hollywood před několika lety. Také za to může absolutní nedostatek invence současné generace filmařů. Jo a samozřejmě nejsou dobré scénáře a producenti se bojí nových témat. To všechno se objevuje občas v médiích jako zaručený důvod toho, proč hollywoodská studia tak rádi sahají po již zpracovaných předlohách a vznikají remaky. Situace bude asi mnohem prozaičtější – peníze. Jestliže něco vydělalo balík (nejen) dolarů před mnoha lety, může to přinést peníze znovu. A bez ohledu na to, že film je umění a jediné dobré filmy vznikaly podle některých kritiků jen v Itálii šedesátých let, jde tu dámy a pánové především o prachy. Samozřejmě občas starší snímek poslouží jen jako inspirace nové generaci filmařů. Takže pojďme na to! Výborných předělávek je spousta, určitě i sami přijdete na další filmy, které vás dostaly. Ke srovnání vždy nabízíme i trailery obou verzí. Za sebe musím vyslovit téměř rouhačskou myšlenku, ale nový Robocop je lepší. 

Invaze zlodějů těl (Invasion of the Body Snatchers)

Originál: USA 1956 / Remake: USA 1978

 

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

 Původní Invaze zlodějů těl vypadá z dnešního pohledu velmi naivně a na celé čáře tak vítězí temně laděný film s Donaldem Sutherlandem.

Upřímně, kdo dnes zaručeně může říci, že viděl původní zpracování kultovního hororu z roku 1956? Pravdou je, že ze všeho nejvíc nám v hlavě utkvěl vynikající Donald Sutherland, který se snaží zabránit mimozemské invazzi na Zemi, během níž jsou lidé postupně nahrazováni svými identickými klony. Planetu zahlcují postavy bez emocí, které už s lidmi nemají mnoho společného. Původní snímek byl hodně naivní, byl však do jisté míry o to děsivější. Režisér Don Siegel natočil film, který v roce 1956 určitě předběhl dobu. Remake z roku 1978 se však může opřít o mnohem lepší vizuální efekty, aniž by zanevřel na dobrý scénář. Osobně jsem se bál mnohem více u hitu z konce sedmdesátých let. Vtipné je, že téma postupného vytlačování lidí mimozemšťany se objevilo ve více filmech. Z poslední doby je to snímek Invaze s Nicole Kidman a v devadesátých letech pak sci-fi The Arrival (u nás také Invaze) s Charlie Sheenem v hlavní roli.

 

Věc (The Thing)

Originál: USA 1951 (The Thing from Another World) / Remake: USA 1982

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

Carpenterova věc je kultovní záležitost a lz naprosto pochopit, proč se nedávno producenti rozhodli pro prequel. Vizuální efekty původní verze jsou, jak vidíte, velmi naivní, ale asi by se to i po těch letech dalo doma pustit.

Koho by to napadlo, že kultovní horor Johna Carpentera Věc je vlastně předělávkou filmu z počátku padesátých let? Ale je to tak a dokonce se k tomu v době vzniku tvůrci kultovního hororu přiznávali. Snímek vypráví vlastně i velmi podobný příběh. Tým vědců provádí práce v Antarktidě a při jedné z výprav objeví mimozemskou loď a v ní zmrzlého mimozemšťana. Jenže ten samozřejmě není mrtvý a po chvíli na základně začnou umírat lidé. Film je to hodně naivní, ale bráno tehdejší optikou, na tehdejší publikum mohl působit opravdu děsivě. Každopádně v našem srovnání jednoznačně vítězí John Carpenter, který přivedl na svět mix sci-fi a hororu, který se tehdy vezl na vlně popularity Vetřelce. V mnohém jej však i překonával. Například za sebe se přiznávám, že u Věci jsem se vždycky bál mnohem víc.

Dannyho parťáci (Ocean´s Eleven)

Originál: USA 1960 / Remake: USA 2001

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

Kritici v roce 1960 nelhali. Nudně a roztahaně působí i trailer z roku 1960.

Původní film Ocean´s Eleven vznikl v roce 1960 pod taktovkou Lewise Milestona. V titulní roli se objevil populární Frank Sinatra a v dalších rolích pak několik tehdejších hereckých hvězd, z nichž asi nejvýraznější je Shirley MacLaine. Větu berte s nadsázkou, Ocean´s Eleven je především o hereckém koncertu Rat Packu, ale kdo ze současné divácké generace si je vybavuje. Snímek o partičce zlodějů, kteří se více než hodinu dávají dohromady na lup kariéry, už tehdy dopadl v kinech velmi dobře. Na druhou stranu také nasbíral několik ironických recenzí, že jde o nejdelší a nejnudnější film na světě. Soderberghův remake je oproti této klasice svižnější, nápaditější a dokáže udržet bez problémů naši pozornost od začátku až do konce. George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia, Carl Reiner, Bernie Mac, Elliott Gould, Casey Affleck, Scott Caan, Don Cheadle… ironicky řečeno, kdo v roce 2001 nehrál v této krimi komedii, nebyl hollywoodskou hvězdou.

Moucha (The Fly)

Originál: USA 1958, / Remake: USA 1985

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

Původní zpracování Mouchy nevypadá marně, že? Ale ten trailer se snaží působit víc hororově, než je pak samotný film. 

Padesátá léta byla obdobím, kdy Hollywood chrlil jedno hororové béčko za druhým. Dnes je většina těchto filmů z větší části již zapomenuta, ale na druhou stranu musíme uznat, že většinu z těchto snímků oživila studia o dvacet a více let později. Mnoha ani dnešní divák netuší, že je jeho oblíbený horor měl předobraz v padesátých letech. Podobně je tomu i kultovní Cronenbergovy Mouchy v hlavní roli s mladým Jeffem Goldblumem. Oproti původnímu snímku z roku 1958 je „nová“ Moucha mnohem temnější a sledovat myšlenkového pochody mladého vědce, který se mění v otravný hmyz, je vyloženě děsivé. Cronenberg i z béčkového námětu dokázal vykřesat něco víc. Stačí se však podívat na původní zpracování a zjistíte, že je zde teleport, vědec, omyl při pokusech… Cronenbergova Moucha prostě nabízí jen modernější kabát.

Skrytá identita (The Departed)

Originál: Hong Kong 2002 (Wu jian dao, Infernal Affairs) / Remake: USA 2006

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

Stačí se podívat na trailer původní verze a našinec hned pochopí, že film bude stejně svižný jako americký remake. Rozdíl jsou však herci a režisérské vedení Martina Scorseseho.

V roce 2006 se konečně dočkal slavný režisér Oscara za vynikající kriminální thriller Skrytá identita, v němž zazářili herci Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson a v závěrečné scéně i dokonalý Mark Wahlberg. Skrytá identita však není z hlavy hollywoodských tvůrců, ale natočila ji v roce 2002 režisérská dvojice Andrew Lau a Alan Siu Fai Mak. Srovnávat oba filmy je velmi složité. Každý má něco do sebe. U hongkongské produkce mnohem více oceníme syrovost, s jakou hlavní hrdinové jednají. U té americké pak nelze opomenout, že Martin Scorsese má smysl pro drama a dokáže na drobných detailech vykřesat i z obyčejného příběhu skrytého agenta neuvěřitelně napínavý příběh. Z tohoto důvodu si dovoluji tvrdit, že americká verze je několik sáhů lepší, než asijský film. 

12 opic (Twelve Monkeys)

Originál: Francie 1962 (La Jetée) / Remake: USA 1995

zdroj: YouTube.com

 

zdroj: YouTube.com

Původní krátký snímek je... no je velmi umělecký. Nelze tedy mluvit o klasickém remaku, ale spíš o volné inspiraci. Uznejte sami, že ta původní verze je fakt divná.

V roce 1995 sci-fi chtivé publikum režisér Terry Gilliam potěšil svým snímkem 12 opic, který kromě cestování v čase nabízel i zajímavý pohled na blížící se apokalypsu v podobě uměle vytvořeného viru, který vyhubí většinu lidstva. Je však celkem neznámou věcí, že slavný režisér se volně inspiroval krátkometrážním francouzským filmem z roku 1962, který natočil režisér Christian François Bouche-Villeneuve známý pod pseudonymem Chris Marker. Ten zemřel v roce 2012 ve věku 91 let jako uznávaný dokumentarista. Jeho půlhodinový snímek ze začátku šedesátých let však inspiroval filmaře o mnoho let později a vznikl velmi dobrý film v hlavní roli s Brucem Willisem.

 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.