Pražské kino Lucerna zahájí svou 101. sezonu

17. 12. 2009 - 9:50 | Téma | red

Pražské kino Lucerna zahájí svou 101. sezonu zdroj: tisková zpráva

Pražské kino Lucerna, které v tomto měsíci oslavilo 100. výročí svého vzniku, tedy jubileum takřka nepřetržitého promítání tisíců filmů tuzemských i zahraničních, odstartuje svou 101. sezonu symbolicky na Nový rok vpodvečer předpremiérou filmu Terryho Gilliama s názvem Imaginarium dr. Parnasse.

"Snímek byl natočen v koprodukci Francie, Kanady a USA. Hlavní role v něm vytvořili Johnny Depp, Heath Ledger, Jude Law, Colin Farrell, Christopher Plummer a Tom Waits a do kin se dostane od 21. ledna," řekl ČTK šéf kina Lucerna Bedřich Němec. Věří, že právě tento dlouho očekávaný film bude ozdobou zahájení dalšího století v Lucerně a předznamená naplnění jejího hesla: krásné filmy v krásném kině už více než sto let. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Už 21. prosince se v Lucerně uskuteční slavnostní premiéra filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kawasakiho růže. "Také tento snímek vstoupí do kin až v lednu, pouhá tři kina ho v Česku uvedou už o vánočním týdnu v takzvaném limitovaném uvedení," uvedl Němec.

O naplnění výše zmíněného hesla se podle něj letos postarají i tituly zařazené do cyklu Projekt 100. Letošní ročník ozdobí premiéra evropského filmu roku, Hanekeho Bílé stuhy, dále jednoho z nejlepších britských filmů tohoto roku Fish Tank či filmové klasiky. Konkrétně půjde o film Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same, snímky Hluboký spánek a Harold a Maud.

"Ve druhé polovině ledna ovládne kino Lucerna japonská kultura. Uskuteční se tu třetí ročník přehlídky soudobých japonských filmů Eiga-sai 2010, který tradičně představí kolekci velmi zajímavých a výjimečných titulů, které nikde jinde nemají zájemci možnost zhlédnout. Prestižní na této akci je, že všechny filmy jsou uvedeny z klasických kopií, které budou doplněny českými i anglickými titulky," dodal Němec. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Přehlídku Eiga-sai (což v japonštině znamená svátek filmu) doprovodí v sobotu 23. ledna celodenní Den japonské kultury, který v prostorách kinosálu, kavárny i Mramorového sálu paláce Lucerna představí japonskou kulturu z jiného úhlu pohledu, než je ten přes oko filmové kamery. Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s japonským divadlem, nechat se zasvětit do psaní kaligrafie a obdivovat přehlídku tradičních kimon.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.