Pracovníci na vizuálních efektech Marvelu hodlají založit odbory

11. 8. 2023 - 13:21 | Novinky | Adam Homola

Pracovníci na vizuálních efektech Marvelu hodlají založit odbory zdroj: Foto: Marvel

Hollywood se v současné době nachází v poměrně prekérní situaci. Momentálně totiž probíhají významné stávky v ceších scénáristů a herců, které pramení z obav ohledně odměn za streamování a důsledků umělé inteligence pro tento průmysl, mimo jiné.

Na důkaz jednoty se proti rostoucím nárokům filmové a televizní produkce shromažďuje další segment zábavního průmyslu.

Průlomovým krokem je rozhodnutí profesionálů v oblasti vizuálních efektů (VFX) pracujících pro studio Marvel sdružit se pod hlavičkou IATSE, Mezinárodní aliance zaměstnanců divadelních scén.

Toto rozhodnutí je obzvláště pozoruhodné nejen kvůli údajně náročným pracovním podmínkám ve studiích VFX, zejména při zakázkách pro Marvel, ale také proto, že profesionálové z oboru VFX historicky zůstávali bez odborů.

Tento krok by mohl naznačovat vznikající odpor proti dlouhodobě převládajícím nevhodným pracovním podmínkám v sektoru VFX.

Mark Patch, organizátor IATSE pro VFX, se k tomuto vývoji vyjádřil: „Téměř půl století byla pracovníkům v odvětví vizuálních efektů upírána stejná ochrana a výhody, na které se jejich spolupracovníci a kolegové ze štábu spoléhali od počátku hollywoodského filmového průmyslu. Toto je historicky první krok k tomu, aby se pracovníci VFX spojili a společným hlasem požadovali respektování naší práce.“

zdroj: Marvel Studios

V posledních několika letech se objevilo několik zpráv o tom, že týmy VFX jsou vystaveny prodloužené pracovní době, aby splnily napjaté termíny, zatímco firmy VFX vedou agresivní nabídkové války, aby si zajistily budoucí projekty.

Marvel není samozřejmě jediným viníkem, nicméně právě o Marvelu, respektive jeho nehezkých praktikách při jednání s VFX umělci se dlouhodobě šušká a prý to není vůbec pěkné a jen se to zhoršuje. Snad tak aktuální kroky směrem k odborům povedou k narovnání podmínek i pro tyto stále důležitější pracovníky, kteří mají na svědomí leckdy i většinu podoby velkofilmů.

Ostatně že je něco v nepořádku jde vidět i na samotných filmech, kdy jsou často triky ošklivé, nekvalitní a jednoduše a prostě nedokončené. Za to mohou mimo jiné šibeniční termíny, které se prý nedají adekvátně stíhat a absence jasné vize a komunikaci. Stačí se podívat třeba na odporné digitální finále Black Panthera, ale příšerné triky najdeme snad v každé marvelovce v posledních letech, včetně posledního Thora, nebo třeba Doctora Strange 2.

zdroj: Marvel Studios

Zdroje: IATSE

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.