PR firma se prý pokoušela manipulovat s hodnocením filmu Ofélie, ale tvrdě narazila

7. 9. 2023 - 14:11 | Novinky | Adam Homola

PR firma se prý pokoušela manipulovat s hodnocením filmu Ofélie, ale tvrdě narazila zdroj: Foto: IFC Films

Filmová PR společnost Bunker 15 čelí postihu za pokus o manipulaci s hodnocením na serveru Rotten Tomatoes, čímž poškodila důvěryhodnost jedné z nejvlivnějších webových stránek pro shromažďování recenzí ve filmovém průmyslu.

Rotten Tomatoes uděluje označení „Certified Fresh“ filmům, jejichž skóre v Tomatometeru přesahuje 75 %, což je ve světě kinematografie velmi žádaný ukazatel. Čím víc „fresh“ jste, tím víc se tím můžete chlubit v trailerech či jiných marketingových materiálech.

Podle serveru Vulture se společnost Bunker 15 snažila uměle zvýšit skóre svého filmu Ofélie z roku 2018, současného převyprávění Shakespearovy povídky, z původního nepěkného hodnocení 40 %.

Aby Bunker 15 vylepšila postavení filmu Ofélie, oslovila méně známé filmové kritiky s žádostí o recenze, což vedlo k prudkému nárůstu hodnocení filmu na 62 %. Společnost dokonce údajně slíbila, že ovlivní redaktory serveru Rotten Tomatoes, aby změnili negativní recenze, jak odhalil jeden kritik, který filmu udělil nepříznivé hodnocení.

Po této kampani se filmu podařilo zajistit distribuci prostřednictvím IFC Films, což podtrhuje vliv platformy na komerční vyhlídky filmu.

Rotten Tomatoes na tuto akci zareagovala odstraněním několika recenzí, které zorganizoval Bunker 15, a vydáním důrazného varování zúčastněným recenzentům. Ve zprávě zdůraznila závazek platformy zachovat integritu svého bodovacího systému a uvedla, že pokusy o manipulaci nebudou tolerovány.

Incident slouží jako připomínka, že ačkoli má Rotten Tomatoes značný vliv na distribuci filmů a jejich vnímání veřejností, je třeba jeho metriku interpretovat obezřetně. Platforma umožňuje příspěvky méně významných kritiků, což je mezera, která by mohla být potenciálně zneužita.

Přesto si Rotten Tomatoes i nadále udržuje pozici předního „recenzního“ serveru v oboru a pořád platí, že skóre na RT je jedním z klíčových ukazatelů obecné kvality filmu, stejně jako u nás CSFD.

V Ofélii, která se natáčela v Česku, hrají Hrají: Daisy Ridley, Naomi Watts, Tom Felton, Clive Owen, George MacKay, Daisy Head, Sebastian De Souza, Devon Terrell, Veronika Strapková, Noël Czuczor, Anna Rust, Dominic Mafham, Angela Nwagbo, Lenka Olšanová, Iva Šindelková, Martin Angerbauer, Issy Stewart, Daniela Hirsh, Lenka Burianová, Filip Vlastník a další.

O žádný zázrak nejde, ale vyloženě špatný film to taky není. Hodnocení na CSFD i Metacriticu se shodně ustálilo na 60 procentech, Rotten Tomatoes hlásí 62 procent na Tomatometeru a 60 procent od diváků a třeba uživatelské hodnocení na IMDB se na základě dvanácti tisíc hlasů nakonec přehouplo přes tu šestku a hlásí 6,5 z 10.

zdroj: IFC Films

Zdroje: Vulture

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.