Pozor! Přehlídka filmů, s nimiž Valentýna rozhodně neoslavíte

14. 2. 2014 - 20:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Pozor! Přehlídka filmů, s nimiž Valentýna rozhodně neoslavíte zdroj: tisková zpráva

Valentýna každý nemusí. Upřímně, já sám nevím, proč mám slavit něco, co nemá v našich končinách tradici. Radši se budu líbat pod třešní v květnu, než skákat na lep reklamním agenturám. Takový názor slyším teď velmi často a dokonce jsem narazil na takové nebožáky, co svátek slavit nechtějí, ale raději tu kytku koupí, protože jejich partnerka by jim to vyčetla. My říkáme jedno: Vadí vám Valentýn? Pusťte si doma takový film, kde láska dostává pořádně na frak. Tady je naše přehlídka antivalentýnských filmů.

10.

Lolita (1962)

zdroj: YouTube.com


Rozhodně je to film o lásce, která však v dnešní době nemá úplně na růžích ustláno. Poselství pro partnerky staršího data narození při večerním promítání je jasné, blíží se výměna. Legendární film Stanleyho Kubricka z roku 1962 v hlavních rolích s Jamesem Masonem a Sue Lyon vypráví o vztahu vysokoškolského profesora a čtrnáctileté dívky. Když jsem film viděl naposledy, napadla mne vlastně taková hříšná úvaha, že ta krásná a mladinká dívka dnes musí být už pěkně stará dáma.

lolita zdroj: tisková zpráva

9.

Bonnie a Clyde (1967)

zdroj: YouTube.com


Ani snímek Bonnie a Clyde nelze podezírat z toho, že by nebyl o lásce. Na druhou stranu ovšem ukazuje, jak spalující a kriminalizující vztah může být, když se přetlak energie řeší s koltem v ruce. V titulních rolích slavné gangsterské dvojice si znovu připomeneme Warrena Beattyho a Faye Dunaway. Oba hrdinové jsou samozřejmě brutálními vrahy, ale snímek více ukazuje jejich romantické rozpoložení a snahu bojovat proti systému. Film vůbec nezestárnul za ty dlouhé roky ani trochu a je pořád napínavou podívanou.

bonnie zdroj: tisková zpráva

8.

Kůže, kterou nosím (2011)

zdroj: YouTube.com


Pedro Almodóvar natočil v roce 2011 velmi chytlavý psychologický horor, v němž popisuje příběh plastického chirurga (Antonio Banderas), který vyvine odolný typ kůže určený například pro záchranu obličeje po těžkých deformacích. Nemusíme dodávat, že dotyčnému před lety zahynula při dopravní nehodě manželka a první pacienta se stane ideálním pokusným králíkem. Příběh je vyprávěný tradičně na přeskáčku. Méně bystrému divákovi (divačce) tak lze navíc parádně zamotat hlavu. Jako antivalentýnský film je to bezchybná volba.

Kuze zdroj: tisková zpráva

7.

Kramerová vs. Kramer (1979)

zdroj: YouTube.com


Uznejte sami, že není lepší volby na valentýnský večer, než si pustit film o pořádně nervním rozvodu. Příběh reklamního manažera Teda Kramera (Dustin Hoffman), kterého zcela nečekaně opustí manželka (Meryl Streep) a on zůstane sám se sedmiletým dítětem, patří k nejúspěšnějším filmům sedmdesátých let. Získal dokonce pět Oscarů a velmi trefně ukazuje, co to znamená, když se žena za každou cenu chce emancipovat. Pánům film před partnerkou pouštět příliš nedoporučujeme, ale dámy takovou projekcí mohou na milého nenápadně zatlačit, že potřebují více prostoru.

kramer zdroj: tisková zpráva

6.

Maniak (1980)

zdroj: YouTube.com


Výborný thriller, který patří mimochodem ke stavebním kamenům žánru, vypráví o newyorském maniakovi, který vraždí ženy a sbírá jejich skalpy. Od filmu s Joe Spinellim v hlavní roli nečekejte nic velkého, ale na druhou stranu do našeho žebříčku také patří. Vždyť je vlastně také o lásce, jen trochu jinak. Béčkový horor je celou dobu na straně vraha. Nečekejte tedy nějakou velkou zápletku s vyšetřováním. Režie je ujal William Lustig, který patří k mistrům béčkových a céčkových thrillerů.

maniac zdroj: tisková zpráva

5.

Modrý samet (1986)

zdroj: YouTube.com


Dvě hodiny čistého Davida Lynche si může večer pustit každý, kdo lásku vnímá jako trochu chorobnou a nebezpečnou věc. Mladík Jeffrey (Kyle MacLachlan) najde nedaleko od svého domu uříznuté lidské ucho a rozhodne se na vlastní pěst zjistit, komu patří a jaký se vlastně stal zločin. Jeho pátrání jej dovede ke krásné zpěvačce Dorothy (Isabella Rossellini), které skupinka padouchů unesla dítě. Netřeba dodávat, že Jeffrey se do ženy zamiluje. David Lynch není na žádné romantické vztahy, ale zde si s osudy hlavních postav opravdu pohrál. Doporučujeme. Ve dvou sledovat Modrý samet znamená, že se další dva dny budete pídit pod důvodu, proč jste vlastně ještě spolu.

Modry samet zdroj: tisková zpráva

4.

Big Lebowski (1998)

zdroj: YouTube.com


Jak strávit den všech zamilovaných v pohodě? Nebýt zamilovaný a žít jako Dude, hlavní hrdina slavného filmu bratří Coenů Big Lebowski. Je zajímavé, že ženám se film příliš nelíbí, ale muži to bezstarostné koulení hlavních hrdinů absolutně zbožňují. Dude Jeffrey Lebowski coby lenoch a povaleč se připlete k údajnému únosu mladičké manželky losangeleského milionáře stejného jména. Společně se svými přáteli se pokusí vyzrát na všechny kolem a získat i nějaké ty dolary navíc. Nic ovšem nedopadne tak, jak si představovali. Antivalentýnský hit Big Lebowski není určený slečnám a přítelkyním.

big lebowski zdroj: tisková zpráva

 

3.

Red State (2011)

zdroj: YouTube.com


Je otázka, zda u nás tento snímek běžel, ale pokud se k němu dostanete, rozhodně si udělejte hezký večer a hodinu a půl čas. Horor kultovního režiséra Kevina Smithe vypráví o trojici nadržených studentů, kteří se rozhodnou uspokojit starší ženu. Ve skutečnosti si na ně posvítí bizarní sekta, která chce vytvořit krásný a morální svět. Kevin Smith natočil vynikající thriller, v němž střídá žánry jak na běžícím pásmu a garantujeme vám, že na takový zážitek hodně dlouho nezapomenete.

red_state zdroj: tisková zpráva

2.

Rosemary má děťátko (1968)

zdroj: YouTube.com


Nevěřte svým partnerům, pokud se začnou přátelit se staršími manželskými páry. Tolik asi poselství ženám, které ještě neviděli kultovní film Romana Polanského. Rosemary má děťátko patří k naprosté klasice hororového žánru a ve své době vzbudilo opravdu velké emoce. Příběh o mladém páru, který se nastěhuje do nového apartmánu a připravuje se na příchod potomka, je napínavý od začátku až do konce. Noční můry Rosemary (Mia Farrow) o satanistické sektě se ukáží být skutečností a mladé ženě začne jít skutečně o život.

Rosemarys-Baby zdroj: tisková zpráva

1.

Válka Roseových (1989)

zdroj: YouTube.com


Rozhodně tvrdíme, že králem antivalentýnských filmů je snímek herce a režiséra Dannyho DeVita, který do hlavních rolí manželského páru v rozvodovém a bitevním řízení obsadil Michaela Douglase a Kathleen Turner. Sedmnáctileté manželství končí žádostí o rozvod a brutální bitkou uvnitř domu. Vřele doporučujeme všem, kteří chtějí strávit Valentýna u televize nejlépe v trochu realističtějším pojetí. Může být i inspirací pro dny budoucí, kdy si na nějakého Valentýna ani nevzpomenete.

Valka Roseovych2 zdroj: tisková zpráva

Náš žebříček neberte zase tak vážně. Desítka představených filmů nahlíží na vztahy a lásku trochu jinak. Pokud vám však přijde importovaný svátek všech zamilovaných jako zbytečnost, klidně si z našeho seznamu vyberte favorita na večerní program.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.