Povídky z kuchyně (Salmer fra kjøkkenet)

7. 3. 2004 - 19:10 | Téma | red

Povídky z kuchyně (Salmer fra kjøkkenet) zdroj: tisková zpráva

O nevšedním vědeckém experimentu v příbytku švédského venkovana. Bizarní a mírn ě nahořklá komedie o nevšedním vědeckém experimentu, o tom, co se odehrálo v kuchyni jednoho starého mládence, a o tom, co všechno z toho nakonec vzešlo

Bizarní a mírně nahořklá komedie o nevšedním vědeckém experimentu, o tom, co se odehrálo v kuchyni jednoho starého mládence, a o tom, co všechno z toho nakonec vzešlo.

Pro mnohé diváky je evropský film synonymem pro výraz art-film. Aby ne, setkáváme se s ním hlavně na festivalech nebo na ČT2. Obvykle pojednává o nevyléčitelně nemocných, drogově závislých, lidském neštěstí, tragediích, krizi v rodině, či řečeno slovy klasika, jak chudák ještě do větší nouze přišel... no, rozhodně to nebývá žádná velká legrace. Proto je fajn, když se k nám dostane něco, co vzniklo na našem kontinentu a přitom je to příjemné divácké pokoukání. Každá země totiž mívá svého Svěráka nebo Hřebejka. Důkazem toho budiž kupříkladu úspěšný německý snímek Good bye, Lenin Wolfganga Beckera, Amelie z Montmartru Jean-Pierra Jeuneta, nebo Ti druzí Španěla Alejandro Amenábara. Jmenované filmy jistě žánrově nevhodíme do stejného pytle, ale jedno mají společné - může se na ně bez obav dívat normální člověk. Do této kategorie spadají i Povídky z kuchyně norského režiséra Benta Hamera.

Vyprávění začíná u jednoho - možná trochu komického – vědeckého výzkumu, který prý skutečně probíhal někdy v 50. letech ve Švédsku. Jeho cílem bylo přesně zmapovat, vyhodnotit a následně optimalizovat pohyb švédských hospodyněk. Vytvořit tak ideální domácnost, ve které by žádná žena neudělala ani krok nazmar. Vědci se však nezastavili toliko u něžného pohlaví, a posíleni vlastními úspěchy, rozhodli se zmapovat neekonomické motání se po kuchyni u norských svobodných mužů.

Ze Švédska se tedy vydá nekonečnými skandinávskými pláněmi dlouhý konvoj motorizovaných pozorovatelů, aby po dlouhé pouti na sever každý z nich zaparkoval svůj karavan před obydlím osamělého muže, žijícího na pomezí civilizovaného světa a norské divočiny. Folke vyfasuje Isaka. Staršího zádumčivého chlapíka, kterému sice nijak zvlášť nevadí, že metodika důrazně zakazuje prohodit s Folkem byť jen jediné slovo, ovšem nemá dvakrát chuť nechat se soustavně okukovat. Nicméně potřebuje peníze, tak co se dá dělat? Okamžik, kdy Folke mlčky vyleze v Isakově kuchyni na svůj dvoumetrový empajr (opravdový!), do levé ruky uchopí plánek, v pravé sevře tužku, a se soustředěným pohledem dravce čeká na jakýkoli zaznamenáníhodný pohyb své oběti, patří skutečně k zážitkům, na které se nezapomíná. Bohužel Isak nedopřává Folkemu moc příležitostí, aby ztupil svoji bezvadně ořezanou tužku, a pozorovací protokol zeje prázdnotou. To se však nelíbí vystresovanému militantnímu veliteli výzkumu, který chce výsledky za každou cenu...

Povídky z kuchyně nejsou zrovna dějovým filmem s rychlými zvraty. Proto typicky záleželo na zdatnosti režiséra, zda dokáže svému snímku dodat originální atmosféru, jednotlivým scénám nenápadnou vnitřní energii, a celé to rozhoupat do příjemného rytmu. Navzdory tomu, že se Hamer v závěru neubránil jisté dojemné umělecké sladkobolnosti, patří jeho snímek k tomu nejsmysluplnějšímu, co nám naše kina dokážou v poslední době nabídnout.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.