Potkan 007 a UFO

27. 2. 2009 - 15:23 | Téma | red

Potkan 007 a UFO zdroj: tisková zpráva

V norském filmu Potkan 007 a UFO není naštěstí potkánek nadán nadpřirozenou inteligencí a nemluví, ale liší od svých ostatních druhů nebojácností i zvídavostí

V norském filmu Potkan 007 a UFO není naštěstí potkánek nadán nadpřirozenou inteligencí a nemluví, ale liší od svých ostatních druhů nebojácností i zvídavostí. Dokonce se účinně zapojí do pátrání po mimozemšťanech.

Režisérka Vibeke Ringenová vstoupila do tématu již jednou zužitkovaného (první část se u nás uváděla pod názvem Potkan 007) a musela se podřídit již dříve přijaté poetice rodinného příběhu s dětskými hrdiny. Protagonisty jsou opět tři kamarádi Svein, Dan a Melissa (Thomas Saraby Vatle, Luis Engebrigtsen Bye a Celine L. Dyran Smithová), kteří se svými přítulnými hlodavci zkoumají podivná úmrtí v domově důchodců, kde možná řádí zlověstní mimozemšťané. Aspoň chlápek s podezřelým astronomickým náčiním nebo odměřená ošetřovatelka Dora (Liv Bernhoff Osaová) se svou nafialovělou kůží, umělohmotnými rukavicemi a zlověstně bílým pláštěm tomu nasvědčují. A právě v tomto podezřelém pečovatelském zařízení se ocitá také Sveinova babička, která tam počne hovořit z cesty a přestává poznávat své nejbližší. Zavinila to postupující demence nebo naopak úklady ufounů? Vždyť děti na vlastní oči viděly, jak jakýsi rozdrcený prášek Dora sype do zavařeniny, kterou si babička maže na chleba a po níž se zhroutí i Sveinův potkan.

Ačkoli dospělí nevěří v zákeřné nebešťany, děti jsou ostražité a opakovaně vnikají do sociálního zařízení, dokonce se pokusí celé osazenstvo vyburcovat k odchodu. Upoutala je babiččina vyprávění o pohybujících se světýlcích na obloze, takže se rozhodnou, že všem podivnostem přijdou na kloub. Dokonce sestrojí důmyslnou past na případné nevítané návštěvníky. A to ještě musí vzdorovat neurvalosti puberťáků, kteří na ně mají dohlížet, neboť věčně zaneprázdněný strýček Trygve (Gard B. Eidsvold) nemá čas se jim věnovat.

Ringenová obratně navozuje pocit ohrožení podezřelými jevy, ale současně jej vzápětí rozptyluje příklonem k obvyklým klukovským výpravám za prázdninovým dobrodružstvím, jak to známe z řady dalších skandinávských film. A děti vynalézavě vnikají do domova důchodců, aniž by to kdokoli z personálu zpozoroval, i prchají z domácího vězení, aby včas dorazily na místo, kde lze podle babiččina vyprávění záhadná světélka pozorovat nejsnáze.

Potkan 007 a UFO nedosahuje vypravěčské obratnosti obdobně zacílených amerických produktů, avšak nedokonalost či dokonce neobratnost jej paradoxně polidšťuje, zbavuje příchuti strojově odosobněné dokonalosti. Režisérka pracuje s častými zvraty a překvapeními. Film předvádí dětskou představivost, vybuzenou sledováním hororového filmu v televizi. Občas se zadrhne plynulost děje, který předvádí jednotlivé znepokojivé jevy, ale i složité zacházení se starými lidmi, jejichž mentalita se počíná měnit. Režisérka – byť trochu chvátavě a didakticky – veškeré nastolené záhady vyjasňuje, ale ponechává i otevřená dvířka pro případná pokračování. Čím jiným jsou poválený kruh v trávě nebo ona několikrát zmíněná nebeská světélka, která podnikají trhavé pohyby na noční obloze...?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.