Pokračování, na která se vyplatilo počkat

6. 12. 2019 - 9:28 | Téma | Matěj Svoboda

Pokračování, na která se vyplatilo počkat zdroj: tisková zpráva

Obvykle platí, že když vznikne hit, s pokračováním se dlouho neváhá. Není to však pravidlem.

Na některé sequely se čekalo ne pár let, ale klidně i pár desetiletí a třeba druhý Bambi vznikl čtyřiašedesát let po jedničce! I na nový Halloween se čekalo čtyřicet let, i když tady tvůrci trošku podváděli, protože řekli, že na všechny sequely kašlou a hodlají navazovat přímo na jedničku.

V kinech je teď Jumanji: Další level, jehož předchozí díl s podtitulem Vítejte v džungli vznikl před dvěma lety, ale první film pochází z roku 1995. Ale tady se rozhodně vyplatilo čekat a podobných případů je víc.

Blade Runner a Blade Runner: 2049

1_QeHOlER-gk3DI772fWErhA zdroj: tisková zpráva

Jak dlouho se čekalo: 35 let

K právům na Blade Runnera se v roce 2011 dostali Warner Bros a dlouho to vypadalo, že pokračování bude režírovat sám tvůrce originálu Ridley Scott. Chvilku nebylo jisté, jestli se vrátí i Harrison Ford, nakonec ale na roli kývl, projekt však paradoxně opustil Scott. Naštěstí se povedlo zlákat Denise Villeneuva, který měl za sebou výborně přijaté komorní sci-fi Příchozí a Scott na něj měl dohlížet alespoň jako výkonný producent. Situace tak byla ideální.

Za kamerou stál hodně schopný filmař, radil mu autor originálu, takže nehrozilo, že se Blade Runner 2049 nějak zásadně odchýlí od předlohy, a měl u toho být jak nestárnoucí Ford, tak i charismatický nováček Ryan Gosling. Ideální kombinace? Pro kritiky ano, ti film chválili. Pro diváky moc ne, protože na skvěle vypadající science fiction se moc nechodilo. Takže i když plány na trojku existovaly, nejspíš se jí jen tak nedočkáme. V tomhle případě je to docela škoda.

zdroj: Falcon

Šílený Max: Dóm hromů a Šílený Max: Zběsilá cesta

sequely mad max zdroj: tisková zpráva

Jak dlouho se čekalo: 30 let

Režisér George Miller se zapsal do historie trilogií o Šíleném Maxovi, dostat na plátna čtyřku ovšem nebylo vůbec nic snadného. Millerovi házel osud pod nohy klacky, kde mohl. Hlavní role se měl zhostit Heath Ledger, ale zemřel. Natáčet se mělo v Africe, ovšem kvůli válce v Iráku z toho sešlo. Filmaři se pak plánovali přesunout do Millerovy domovské Austrálie, zasáhlo však počasí a rozkvetla jim poušť!

Nakonec se to ale povedlo dotáhnout do konce, i když Tom Hardy a Charlize Theron si na place prý moc nesedli a z natáčení domů odjížděli s pocitem, že se upsali obří filmové katastrofě. A když viděli výsledek, režisérovi se omluvili. Aby taky ne, když jeho akční nářez nakonec získal šest Oscarů. Fandové, kteří na čtyřku po trojce čekali třicet let, tak nakonec asi mohli být spokojení.

zdroj: Foto: Warner Bros

Tron a TRON: Legacy

sequely tron zdroj: tisková zpráva

Jak dlouho se čekalo: 28 let

Sci-fi, která se odehrává v útrobách počítače, je dnes kultovní záležitost. Změnila způsob, jakým se pracuje s triky, získala dvě oscarové nominace a zakladatel studia Pixar John Lasseter přiznal, že právě tenhle film ho inspiroval při tvorbě Toy Story a ukázal mu potenciál 3D animace.

Klasika z roku 1989 se dočkala pokračování až v roce 2010 a opět mělo jít o technickou špičku. A částečně šlo. Jeff Bridges tu například digitálně omládl, za vším tím hezky vypadajícím pozlátkem se však nakonec schovávala jen průměrná sci-fi akce. I když se plánovalo pokračování, nakonec z něj sešlo. Ale třeba dorazí za nějakých dvacet let, jako tomu bylo mezi jedničkou a dvojkou.

zdroj: Disney

Rocky V a Rocky Balboa

sequely rocky balboa zdroj: tisková zpráva

Jak dlouho se čekalo: 16 let

Pokud Sylvester Stallone něco neumí, tak je to odcházení. Letos se popáté vrátil jako Rambo a už to nebylo moc důstojné. U Rockyho mu to ale vyšlo. I když možná i proto, že „oficiální konec“ v podobě pětky je považovaný za jeden z jeho nejslabších filmů. Balboa tu musí jít do boxerského důchodu, kvůli účetnímu přijde o většinu peněz a začne trénovat mladíka jménem Tommy Gunn. A asi nečeká, že právě s ním nakonec změří síly…

V roce 2006 se ovšem ke slavné roli vrátil a rovnou zamířil i do ringu. Rocky Balboa tehdy pomohl Stallonovi zabránit pádu na dno. Na jeho filmy se nechodilo, diváky nezajímal a nikdo mu nevěřil. Stejně jako Rockymu, který měl změřit síly s o generaci mladším boxerem a počítalo se, že to pro něj neskončí dobře.

Jenže Stallone to zvládl nejenom v ringu, ale i za kamerou a z Rockyho Balboy se vyklubal šikovný režisér a vypravěč, který nejen že svému hrdinovi rozumí (aby taky ne), ukazuje však, že stárnutí se nebojí a že nikdy není pozdě na trochu té pokory. A diváci tohle umí ocenit.

zdroj: Falcon

Clerks a Clerk II

sequely clerks zdroj: tisková zpráva

Jak dlouho se čekalo: 12 let

Režisér Kevin Smith natočil v roce 1994 komedii Clerks, která je u nás známá i pod názvem Mladí muži za pultem, a okamžitě se díky ní dostal mezi nejzajímavější mladé nezávislé filmaře dekády. Smith vzal diváky do jednoho malého krámku v New Jersey, kde dře zoufalý Dante a občas ho tu navštíví ukecaný kámoš a zaměstnanec videopůjčovny Randall, zevláci Jay a Tichej Bob nebo spousta dalších známých a zákazníků. A během toho si povídají o Star Wars, sexu a o životě.

Film, který byl zdánlivě o ničem, nastartoval sérii smithovských komedií, v nichž se objevovali staré známé postavy a on tak vytvořil své vlastní filmové universum. Ne tak velké jako má Marvel, avšak jeho supervtipní Flákači, náboženská komedie Dogma, neobvyklá romance Hledám Amy nebo šílená komedie Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder mají možná ještě věrnější fanoušky.

A ti byli rádi, že se po dvanácti letech Smith vrátil ke svým kořenům a pokračoval v příběhu Danta a Randalla. Ti sice změnili práci a teď otročí ve fast foodu, ale pořád jsou to stejní sympaťáci, co se pokouší zjistit, o čem je vlastně život a jestli je lepší Návrat Jediho nebo Návrat krále. A mimochodem, už se začalo pracovat na trojce.

zdroj: Falcon

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.