Podzimní část festivalu 9 bran v dalších městech České republiky

19. 9. 2005 - 12:25 | Téma | red

Podzimní část festivalu 9 bran v dalších městech České republiky zdroj: tisková zpráva

10. 10. 2005 Loštice – Dana Krausová – synagoga 11. 10. 2005 Holešov – Dana Krausová – synagoga (+ beseda s Valtrem Komárkem) 12

Synagoga v Holešově 10. 10. 2005 Loštice – Dana Krausová – synagoga

11. 10. 2005 Holešov – Dana Krausová – synagoga (+ beseda s Valtrem Komárkem)

12. 10. 2005 Mikulov – Dana Krausová – synagoga (+ beseda s Valtrem Komárkem)

13. 10. 2005 Velké Meziříčí – Alexander Šonert – koncert.sál Jupiter club

19. 10. 2005 Rychnov nad Kněžnou – Trombenik – synagoga

21. 10. 2005 Heřmanův Městec – Trombenik – synagoga (+ beseda s Valtrem Komárkem)

23. 10. 2005 Letohrad – Trombenik – zámek, obřadní síň

25. 10. 2005 Žatec – Trombenik – Křížova vila

26. 10. 2005 Mariánské Lázně – Trombenik – Anglikánský kostel

Před koncertem bude instalována výstava Občanského sdružení „Zapomenutí“, které ve spolupráci s Kulturním a vzdělávacím centrem Židovského muzea v Praze připravilo materiály k projektu Pocta dětským obětem holocaustu“. Ten navazuje na projekt Zmizelí sousedé. Nabízí mladým lidem ve věku 12 - 18 let samostatnou práci (dlouhodobý projekt, který může procházet napříč předměty a přispět k tvorbě kurikula školy) týkající se příběhů lidí, kteří žili před 2. sv. válkou v harmonii s okolím a přesto se jich mašinérie totality bolestně týkala. Jeho cílem je zabývat se konkrétními židovskými žáky a studenty vlastní školy, kterou studenti a žáci navštěvovali a přestali náhle navštěvovat většinou na přelomu školního roku 1940, nalezené informace a poznatky prezentovat vlastní třídě, škole a co nejširší veřejnosti zpracované ve formě výstupu pokud možno autorském. Může jít o panel, webovou stránku, tisk a prezentaci postupů a výsledků projektu.


Trombenik Hudební skupina TROMBENIK hraje společně od roku 2001. Interpretují židovskou klezmer hudbu s kořeny ve východní Evropě. Svou formou je Trombeniku nejbližší projev kelzmerových kapel v 80. letech minulého století.

Kapela kombinuje jazz, folklór východní Evropy, kubánskou rytmiku a další ethno-muzikální ingredience. Trombenici zpívají v angličtině a v jidiš.

VALTR KOMÁREK – vyprávění životního příběhu Valtra Komárka z jeho knihy Kronika zoufalství a naděje.

DANA KRAUSOVÁ (soprán)

Po vystudování střední pedagogické školy (1994) nastoupila na pražskou Konzervatoř v oboru operní zpěv do třídy pana prof. Luďka Löbla. Zároveň navštěvovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem se záměrem pedagogického vzdělání v oboru hudební výchova a sólový zpěv pro střední školy. Na Akademii muzických umění absolvovala obor hudební pedagogika, psychologie a didaktika zpěvu (2004). Již na konzervatoři nastudovala roli Zerliny z opery Don Giovanni, roli venkovské dívky v opeře V studni a roli druhé lesní žínky z opery Rusalka. Dále roli Kuchtíka z opery Rusalka a roli Inés z opery Il Trovatore.

Během studií získala zkušenosti v koncertní činnosti v oboru hudby duchovní, staré barokní, písňové, operní i muzikálové (zkušenost v muzikálu „Dva šlechtici z Verony“ role Lucety). V roce 2004 se stala sólistkou u Sv. Mikuláše na Starém městě. Nyní spolupracuje s hudebním skladatelem Jaromírem Vogelem a s jeho židovským orchestrem „Šarbilach“ pod taktovkou Varhana Orchestroviče Bauera a jazzovým orchestrem „Jazz big band“ Armina Reicha. Navštívila několik hudebních kurzů pod vedením významných odborníků, např. Mezinárodní kurz operní tvorby pod vedením paní B. Šulcové v Karlových Varech, kurz barokní hudby pod vedením P. Holden, J. Chaloupkové, L. Pištěcké a J. Kotouče ve Valticích.

JIŘINA MAREŠOVÁ (klavírní doporovod)

Po absolvování pražské konzervatoře (2001) v obory varhany u prof. Popelky nastoupila na Hudební akademii muzických umění v Praze pod vedení prof. Tůmy. V tomto oboru se vzdělává na interpretačních kurzech doma i v zahraničí, např. kurzy v Německu u Martina Haselböcka, Martina Sandera nebo Elizabeth Ulmann…

Vedle varhan se věnuje cembalu, navštěvuje kurzy u Helmuta Frankeho ve Valticích. Zabývá se interpretací staré hudby a spolupracuje s mnoha soubory tohoto oboru, např. „Harmonia Delectabilis“, dále s mnoha instrumentálními i vokálními soubory, např. „Královehradecký mužský sbor“, „Naši pěvci“ atd. s kterými spolupracovala na nahrávání mnoha CD. Spolupracuje i s mnohými sólisty. Věnuje se kompozici a úpravám skladeb, upravila i mnoho židovských písní. Jejím posledním úspěchem bylo nejvyšší umístění na soutěži varhanní improvizace v Rakousku ve městě Schlägel.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.