Podle filmařů se 3D formát brzy rozšíří na všechny žánry

6. 3. 2010 - 13:00 | Téma | red

Podle filmařů se 3D formát brzy rozšíří na všechny žánry zdroj: tisková zpráva

Mnozí si kladou otázku, zda 3D formát někdy postoupí z žánru fantasy a akčních filmů také k dramatům a komediím. Když Hollywood začal ve 30. letech točit celobarevné filmy, byly to nejdříve pohádky a muzikály, tedy filmy, které byly skvělou ukázkou hry barev. Mnoho filmařů předvídá podobnou budoucnost 3D, napsala agentura AP.

Formát 3D v podstatě tradiční kinematografii předcházel; v polovině 19. století vznikla stereoskopická fotografie, která umožňovala prostorový vjem i z dvojrozměrné předlohy. Až v 50. letech však 3D zasáhl výrazně do klasické kinematografie. V letech 1952-1955 se objevilo několik 3D filmů, jejichž vlnu zahájilo dobrodružné drama Bwana Devil (Ďábel z Bwany). Mnoho z nich dle AP bylo mizerné kvality.

V 3D vznikaly také náročnější filmy, jmenovitě Vražda na objednávku režiséra Alfreda Hitchcocka z roku 1954, kde v jednom památném momentu jakoby z plátna vystupuje ruka americké herečky Grace Kellyové.

V 90. letech společnost IMAX formát rozšířila obrazně na všechna veliká plátna. Kamery vážící přes 113 kilogramů tehdy vytvořily obrazy v životní velikosti, které diváka prakticky vtáhly do scény.

Prvním fiktivním 3D filmem IMAXU se stal v roce 1995 krátkometrážní snímek Na křídlech odvahy. Deník The New York Times pak v recenzi napsal, že 3D formát "samozřejmě" není budoucností filmů, "alespoň dokud se sluchátka nezmění v něco pohodlnějšího." Letos se na plátnech objeví zhruba 20 filmů v 3D a příští rok pravděpodobně ještě víc.

"Je to jen další nástroj. Vlastně bych ho rád prozkoumal na některých dalších rovinách," řekl režisér Tim Burton, jehož film Alenka v říši divů vznikl v klasickém formátu, ale byl předělán na 3D kvůli promítání v kinech.

V 3D by mohly být také dramata a nezávislé filmy. "Věřím, že jednoho dne v nepříliš vzdálené budoucnosti budou všechny filmy v 3D," říká Celine Rattrayová, prezidentka společnosti Mandalay Vision, která se zaměřuje na nezávislou filmovou produkci. "3D se stane normou stejným způsobem jako se normou stala barva," dodala Rattrayová.

Ne všichni ale "novému" formátu tleskají. Kritik Roger Ebert ho nazval "mrháním dokonalé dimenze". "Někteří, zdá se, věří, že 3D filmy za ty peníze nestojí, pokud nevrhají tělesa nebo části těl na publikum," napsal v roce 2008. "Pokaždé, když se to stane, fatálně to poruší iluzi filmu. Myšlenka filmu, dokonce i animovaného, je alespoň z poloviny nás přesvědčit, že to, co vidíme na plátně, se vlastně skutečně děje. Obrázky skákající z plátna tuto iluzi ničí."

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.