Po těžké nemoci zemřel herec Vladimir Dlouhý

21. 6. 2010 - 6:20 | Téma | red

Po těžké nemoci zemřel herec Vladimir Dlouhý zdroj: tisková zpráva

Po těžké nemoci zemřel v neděli odpoledne v jedné z pražských nemocnic herec Vladimír Dlouhý. ČTK to oznámila jeho rodina. Dlouhému bylo 52 let. O hercově vážném zdravotním stavu informovala v posledních týdnech některá média.

Vladimír Dlouhý vystudoval herectví na konzervatoři v Praze, hrál například v pražském Divadle Na zábradlí a v Divadle na Vinohradech. První jeho výraznou filmovou rolí byl postižený chlapec ve snímku Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže (1970). Kromě filmových a divadelních rolí získal popularitu i účinkováním v televizních seriálech, například v Arabele nebo v Sanitce.

Mezi Dlouhého nejúspěšnější filmy posledních let patří drama Bumerang nebo komedie Báječná léta pod psa a Knoflíkáři.

Režisér Jiří Svoboda nedávno dokončil natáčení televizního filmu Domina, kde spolu s Vladimírem hrál i jeho bratr Michal, rovněž populární herec. Svoboda ČTK řekl, že s Vladimírem spolupracoval několikrát v životě. "Poznal jsem jen málo takových herců, jako byl Vladimír. Plánovali jsme spolu pracovat dál," uvedl. Už v době natáčení Dominy měl podle něj herec velké potíže. "Choval se strašlivě statečně, ustavičně to zlehčoval a točil i fyzicky namáhavé a složité scény," vzpomínal na jejich poslední spolupráci. Podle něj odešel nejen úžasný herec, ale také skvělý člověk.

Arabela se vrací

"Neodešel mi jenom jeden z nejlepších hereckých kolegů, ale také člověk, jehož jsem si po všech stránkách hluboce vážila. Je to pro mě velice těžká rána," řekla ČTK herečka Jiřina Jirásková. S Vladimírem Dlouhým do posledních chvil stála na jevišti v pražském Divadle Bez zábradlí v inscenaci Příliš drahá Mathilda. Dlouhého ještě jako ředitelka Divadla na Vinohradech sama angažovala. Ocenila, jak statečně s těžkou chorobou bojoval.

Dlouhý spolupracoval i s režisérem Filipem Renčem. Za roli v jeho filmu Hlídač č. 47 dostal loni Českého lva. "Vlastně z malé role kostelníka vydupal naprosté maximum, hrál si s každou situací, s každým slovem a udělal z toho velkou roli," řekl ČTK Renč. Dlouhého vnímal stejně jako Svoboda a Jirásková - nejen jako vynikajícího herce, ale i báječného člověka. "Pro mě osobně je to tragédie. Je to strašná ztráta pro českou kulturu," dodal Renč. S Dlouhým přitom plánoval další spolupráci, a to ve druhé řadě seriálu Sanitka, kterou by měl začít točit koncem roku.

Vladimír Dlouhý - 1985

Jednu z rolí Dlouhý ztvárnil i v kriminálním thrilleru Kajínek debutujícího režiséra Petra Jákla, jehož natáčení nedávno skončilo. Film by se měl v kinech objevit začátkem srpna. Dlouhý ve snímku ztvárnil policistu, který pomáhá právničce titulního hrdiny v podání Tatiany Vilhelmové s vyšetřováním. "Byl velice vtipný a pozitivně naladěný. Ještě při postsynchronech před pár týdny nedal na sobě nic znát a byl obdivuhodně pracovitý. Je to až neuvěřitelné, co všechno ve studiu zvládl," řekl o tomto podle svých slov "úžasném a navenek nepříliš čitelném chlapíkovi" režisér Jákl.

S bratrem Michalem si Vladimír zahrál i v pražském Divadle Kalich ve hře Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství. Inscenace byla takřka sólovou příležitostí pro oba sourozence. "Naposledy jim publikum Divadla Kalich tleskalo 11. května, pokaždé to byly bouřlivé děkovačky, které člověku zní v uších ještě dlouho poté, co sál divadla opustí poslední divák," uvedl dnes ředitel a producent Divadla Kalich Michal Kocourek. Tuhle výjimečnou sourozeneckou hereckou souhru nelze podle něj nahradit přeobrazením Vladimírovy role Ellinga. "Vladimír v ní byl - ostatně jako v každé své úloze - jedinečný," dodal Kocourek. Vladimír Dlouhý šel podle něj u každé role do hloubky. "Odmítal se při práci opírat o herecké berličky, na jeviště šel vždy stoprocentně připravený," řekl.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.