Po scenáristech zasedají k vyjednávacímu stolu už i herci

4. 10. 2023 - 9:28 | Novinky | Adam Homola

Po scenáristech zasedají k vyjednávacímu stolu už i herci zdroj: Foto: Stephen Lovekin/Shutterstock

Herecké sdružní SAG-AFTRA se chystá zahájit formální vyjednávání s hlavními hollywoodskými zaměstnavateli.

Sdružení chce vyjednávat především s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP), a zaměřit se na klíčové otázky, jako je regulace umělé inteligence, odměny za streamování a zvýšení minimálních sazeb. Jednání, následují po nedávném urovnání sporu mezi AMPTP a sdružením amerických scenáristů (WGA), které ukončilo 148denní stávku.

Očekává se, že se jednání zúčastní významné osobnosti z oboru, jako je generální ředitel společnosti Disney Bob Iger, Donna Langley, ředitelka obsahu společnosti NBCUniversal, Ted Sarandos, spoluředitel společnosti Netflix, a David Zaslav, generální ředitel společnosti Warner Bros. Discovery.

Fran Drescher, prezidentka SAG-AFTRA, naznačila, že nová smlouva WGA je sice výchozím bodem, ale herci mají specializované potřeby, které je třeba řešit.

Cech scenáristů vyšel z jednání s významnými zisky, včetně lepších platebních podmínek pro scenáristy a scenáristy kabelových a streamovaných komediálních pořadů. Tento úspěch otevírá SAG-AFTRA dveře k prosazení podobných zlepšení pro své nejzranitelnější členy, jako jsou komparzisté a herci v pozadí.

Na programu SAG-AFTRA je především regulace generativních technologií umělé inteligence a opětovné využívání hereckých podobizen. Prosazují také zvýšení odměn za streamování, případně zavedení systému bonusů pro pořady, které zaujmou významné procento aktivních měsíčních uživatelů streamovacích služeb. Vzhledem k ekonomickým problémům, které jsou umocněny vysokou mírou inflace, SAG-AFTRA rovněž prosazuje výrazné zvýšení minimálních sazeb, aby se zmírnil finanční tlak na pracující herce.

Zdroje: Variety

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.