Po Marťanovi půjde do kin i Weirova druhá kniha, sci-fi kriminálka Artemis

11. 5. 2017 - 12:05 | Novinky | Adam Homola

Po Marťanovi půjde do kin i Weirova druhá kniha, sci-fi kriminálka Artemis zdroj: tisková zpráva

Marťan byl dobrý film (a ještě lepší kniha) a pokud všechno klapne alespoň tak jako před dvěma lety, dostaneme ze stejné dílny další fajn sci-fi. Studia 20th Century Fox a New Regency oznámila, že práva na zfilmování Artemis koupili právě oni, jak reportuje Tracking Board.

Co že je to Artemis, ptáte se? Nová kniha Andyho Weira, autora Marťana. Artemis byste ale v tuto chvíli hledali na pultech obchodů marně. Kniha se dostane na trh až v listopadu tohoto roku, nicméně u Foxů nelenili a nabídli Weirovi nejspíš takový balík, že po tom hned skočil. Knihu a zároveň prodání práv na svém Facebooku oznámil přímo sám Weir.

Artemis přitom vypadá potenciálně ještě zajímavěji než Marťan. Podle oficiálního popisku půjde o adrenalinovou kriminálku v jednom malém městečku. Hlavní hrdinkou je Jasmine Bashara, zkráceně Jazz. Rozumbrada, která mezi svým dvacátým a třicátým rokem nemá žádné vyšší cíle, mantinely malého města ji štvou a chce lepší život.

Jenže je tu malý háček. Ono malé město se jmenuje Artemis a jde o první a jediné město na Měsíci. A pokud nejste výstřední miliardář či turista, je život na Měsíci drsný. Jazz není ani jedno a práce vrátné jí sotva vydělá na nájem. Proto si Jazz ve volných chvílích přivydělává jako pašerák.

Jenže ani s tohle kariérou to nevypadá nijak růžově, a tak Jazz nemůže životní nabídku odmítnout. Do klína jí totiž spadne příležitost provést obrovskou zlodějnu. Ta je extrémně riskantní a Jazz je jasné, že se za tím vším skrývá i něco víc, než v prvních chvílích ví. Netrvá to dlouho a Jazz se ocitne uprostřed konspirace o ovládnutí celého města.

Oproti jednoduchému, skoro až triviálnímu příběhu Marťana půjde jistě o poměrně složitější a náročnější příběh s více postavami a prostředím, kde je toho víc než jen brambory. Nepochybně zajímavé by mohlo být samozřejmě i filmové zpracování, ale u něj se zatím neví ještě ani datum premiéry, natož jméno režiséra či snad herců.

Síla Marťana coby filmu spočívala bezesporu v talentovaných lidech, kteří se motali před kamerou i za ní. Celou plejádu dobrých a známých herců kočíroval Ridley Scott, o kterém si sice můžeme myslet co chceme, ale občas se mu prostě něco i na stará kolena povede.

zdroj: Cinemart

Marťan byl navíc velmi úspěšný, a to jak komerčně (630 milionů dolarů tržby z kin, viz Box Office Mojo), tak kriticky (80 Metacritic, 92 % Tomatoemeter). Vedle toho byl navíc nominovaný na sedm Oscarů (nejlepší film, nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší mix zvuku, nejlepší editace zvuku, nejlepší vizuální efekty, nejlepší design produkce) a na Zlatých Glóbech dokonce vyhrál dvě kategorie.

Je sice trochu divné, že tam zařadili film do chlívku „Komedie nebo muzikál“, nicméně ji vyhrál. Stejně jako Matt Damon vyhrál Glób za nejlepší herecký výkon v komedii nebo muzikálu, právě za svoji roli v Marťanovi. Nominovaný na Glób byl také Ridley Scott za nejlepší režii, ale tuhle kategorii mu vyfoukl Alejandro Iñárritu za Revenanta.

Pokud se Artemis chytí klidně znovu Scott, nebo jiný, podobně zkušený režisér, mohli bychom za pár let dostat zajímavý krimi-thriller z Měsíce. Což zní samo o sobě dostatečně zajímavě na to, abychom mohli Artemis začít pomalu a opatrně vyhlížet.

Artemis_Final_Book_Jacket zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Facebook , Tracking Board , Nerdist

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.